Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, s retro horskou zimní estetikou situovanou do doby před sto lety, do dob, kdy se do jednotřídky jezdilo na sánkách a kdy se místní ochotníci nesměle těšili, že "'přijede delegace až z Vrchlabí a možná i z Prahy!" Vůbec nejde o pohádku, přitom Krakonoš téměř pohádkově působí, lidem se žije těžce (sociální linka nepůsobí nijak nuceně, a nakonec ani ten proslov knížete Harracha taky ne) a přitom z filmu vyzařuje optimismus a radost. Hapkova písen je příkladem výborného odhadu atmosféry filmu, herce je radost sledovat (hostinský Augusta, Heřmánek, propagároři lyžování - lyžníci Hekšus a roztomilý venkovský učitel Havelka, Vladyka a vlastně všechny dětské role). Pokud něco o Vánocích pravidelně, tak prosím, tohohle Krakonoše. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Báječný dětský snímek s kouzelnou zimní atmosférou zasněžených Krkonoš. Pán hor - Krakonoš má v dětské fantazii různé podoby, pro kluky z tohoto příběhu je to tajemný obr, který dokonce létá na dřevech. Chvílemi veselý, chvílemi tajemný film plný laskavého humoru je i po třiceti letech od svého vzniku více než příjemnou podívanou plnou výborných herců, v dospělých i dětských rolích. ()

Reklama

topi80 

všechny recenze uživatele

Použití slovo "krásný" v komentáři, který by měl film popsat trochu racionálně, se může zdát trochu patetické a zjednodušující, ale tady to jinak nejde. Romantika ladovské zimy, dětské rošťárny a k tomu tajemný romantický hrdina v podání charismatického Karla Heřmánka. Takhle by si chtěl asi každý z nás pamatovat svou dětskou zimu. Exceluje tady také učitel v podání Ondřeje Havelky, pro jehož skvělé naivní neherectví mám slabost. Tento film je pro poetizující vnímání historické vesnice stejně hřejivým pokladem jako obrázky Josefa Lady. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Krakonoš a lyžníci jsou tím druhem laskavého rodinného filmu, které zahřívá dětské duše svou radostí ze života a vřelou nenuceností. Z obrazů valící se nadšení je nakažlivé a dokáže na chvíli dospělé vracet do dětských let a nechává jim znovu pocítit tu podmanivou a upřímnou radost z klukovského dobrodružství s ryzím pohledem na spravedlnost a čest. Krkonoše v zimním období jsou drsným krajem, a přesto nikdo nepodléhá trudnomyslnosti na delší dobu. A v touze po životě je rozehrán tajuplný příběh, a to přes napětí dětského vnímání života bez předsudků, kdy dychtivá myšlenka se upne na spravedlivého vládce hor. Hlavní postavou zasněženého příběhu je malý Jenda Pelč (zajímavý Milan Padalík) s věčným podléháním dobrodružného volání kouzelných hor. Věrným stínem je jeho mladší bratr Matěj (příjemný Jan Kreidl) se stejným chvěním žaludku při chlapeckých trachtacích. Největším klukovským rivalem je Vítek Trompetr (výrazný Viktor Král), syn hospodského v nezdolném soutěžení o dětskou lásku a pozornost. Hlavní dívčí postavou je způsobná Rózička Vichrová (příjemná Vanda Krňanská s hlasem Inky Šecové) v centu pozornosti obou soupeřících hochů. Hlavní mužskou postavou je nadšený a pozorný učitel (dobrý Ondřej Havelka), otevřený novinkám a lidskosti. Nejtajuplnější postavou je pašerák Krakonoš (dobrý Karel Heřmánek) se stále veselou myslí a širokým úsměvem ve tváři. Nejzápornější postavou je vrchní financ (velmi dobrý Jiří Prýmek) ve své vynalézavé poslušnosti zákonů vrchnosti. Z dalších rolí: bezprostřední hospodský Trompetr (dobrý Karel Augusta), novým podmínkám přizpůsobivý kolář Vichr (zajímavý Václav Helšus), poctivý a prostý otec ústřední chlapecké dvojice (Jiří Žák), dobromyslný sklářský mistr (příjemný Jiří Zahajský), urozený pán oblasti hrabě Weinach (Vít Olmer), mladý zapálený lesní praktikant (Miroslav Vladyka), či starší bratr ústřední dvojice a mladý sklář Francek Pelč (Michal Dymek). i z počátku lyžování v Krkonoších lze dětským pohledem učinit nevšední závan dobrodružství. Film rozdává pohodovou náladu na potkání a nic se na tom s postupem času nezmění. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Pokud se budeme bavit a jakémsi kouzlu (a můžete si pod tímto pojmem představovat cokoliv) ,tak kolik tuzemských snímků disponuje větší silou, něž právě tento zasněžený příběh z počátku století? Věra Plívová-Šimková byla shůry obdařena a dáme li stranou Pány kluky, tak u Krakonoše a Lyžníků se vyřádila (v dobrém slova smyslu) asi nejvíc. Milé, nenásilné, poetické i autentické....jedním slovem pohlazení. Navíc herecký výkony....to snad ani nejde nazvat výkony, ale prostým lidským bytím. A co teprve dětské role, třeba Kreidl, Krňanská nebo Král...o tom si ti dnešní "herci" z Ulice a podobných seriálů mohou nechat jenom zdát. Ne Mrazík, ale tenhle snímek patří k zimě (chcete li k vánocům), stejně tak jako patří k tomu nejlepšímu z domácí kinematografie. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Kostýmy, ktoré si herci cez deň premočili na snehu, nestíhali uschýnať na radiátoroch, a tak sa ráno museli veľakrát obliekať do mokrých šiat. (Raccoon.city)
  • Okolo Rokytnice nad Jizerou, kde se film natáčel, vede místní naučná stezka značená červenou barvou. Začíná u motokárové dráhy a po 3,2 km končí na Hořeních Domcích u chaty Lovčenka. Je po snímku pojmenována a na několika tabulích se seznámíme s historií lyžování na Rokytnicku. (Dvojirakri)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno