Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Od naší specialistky na dětské filmy můj jednoznačně ten nejoblíbenější. Krásný rodinný film, jediný, ve kterém se režisérce povedlo skloubit svět dětský s tím dospělým a dodat mu mnohem větší přirozenost a opravdovost. Nechybí napětí, humor, tajemno a ta pohádková atmosféra zasněžených Krkonoš s prvními průkopníky na létajících dřevech je neopakovatelná. Zdejší nízké hodnocení je pro mě trochu záhadou. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Jako mnozí jiní zde, i já jsem filmu přišel na chuť až v dospělosti při sledování o Vánocích. Poprvé jsem film viděl v televizi na jaře, snad o Velikonocích, a nesedlo mi ani načasování (sníh na jaře, zbláznili jste se?), ani film samotný. Později jsem docenil jeho kvality, i díky krátké stopáži, která je tak akorát, aby film nenudil. Jako vánoční film jednou za rok nebo jednou za dva roky doporučuji. Moc lepších vánočních/zimních filmů z českého prostředí není. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, s retro horskou zimní estetikou situovanou do doby před sto lety, do dob, kdy se do jednotřídky jezdilo na sánkách a kdy se místní ochotníci nesměle těšili, že "'přijede delegace až z Vrchlabí a možná i z Prahy!" Vůbec nejde o pohádku, přitom Krakonoš téměř pohádkově působí, lidem se žije těžce (sociální linka nepůsobí nijak nuceně, a nakonec ani ten proslov knížete Harracha taky ne) a přitom z filmu vyzařuje optimismus a radost. Hapkova písen je příkladem výborného odhadu atmosféry filmu, herce je radost sledovat (hostinský Augusta, Heřmánek, propagároři lyžování - lyžníci Hekšus a roztomilý venkovský učitel Havelka, Vladyka a vlastně všechny dětské role). Pokud něco o Vánocích pravidelně, tak prosím, tohohle Krakonoše. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Krakonoš a lyžníci jsou tím druhem laskavého rodinného filmu, které zahřívá dětské duše svou radostí ze života a vřelou nenuceností. Z obrazů valící se nadšení je nakažlivé a dokáže na chvíli dospělé vracet do dětských let a nechává jim znovu pocítit tu podmanivou a upřímnou radost z klukovského dobrodružství s ryzím pohledem na spravedlnost a čest. Krkonoše v zimním období jsou drsným krajem, a přesto nikdo nepodléhá trudnomyslnosti na delší dobu. A v touze po životě je rozehrán tajuplný příběh, a to přes napětí dětského vnímání života bez předsudků, kdy dychtivá myšlenka se upne na spravedlivého vládce hor. Hlavní postavou zasněženého příběhu je malý Jenda Pelč (zajímavý Milan Padalík) s věčným podléháním dobrodružného volání kouzelných hor. Věrným stínem je jeho mladší bratr Matěj (příjemný Jan Kreidl) se stejným chvěním žaludku při chlapeckých trachtacích. Největším klukovským rivalem je Vítek Trompetr (výrazný Viktor Král), syn hospodského v nezdolném soutěžení o dětskou lásku a pozornost. Hlavní dívčí postavou je způsobná Rózička Vichrová (příjemná Vanda Krňanská s hlasem Inky Šecové) v centu pozornosti obou soupeřících hochů. Hlavní mužskou postavou je nadšený a pozorný učitel (dobrý Ondřej Havelka), otevřený novinkám a lidskosti. Nejtajuplnější postavou je pašerák Krakonoš (dobrý Karel Heřmánek) se stále veselou myslí a širokým úsměvem ve tváři. Nejzápornější postavou je vrchní financ (velmi dobrý Jiří Prýmek) ve své vynalézavé poslušnosti zákonů vrchnosti. Z dalších rolí: bezprostřední hospodský Trompetr (dobrý Karel Augusta), novým podmínkám přizpůsobivý kolář Vichr (zajímavý Václav Helšus), poctivý a prostý otec ústřední chlapecké dvojice (Jiří Žák), dobromyslný sklářský mistr (příjemný Jiří Zahajský), urozený pán oblasti hrabě Weinach (Vít Olmer), mladý zapálený lesní praktikant (Miroslav Vladyka), či starší bratr ústřední dvojice a mladý sklář Francek Pelč (Michal Dymek). i z počátku lyžování v Krkonoších lze dětským pohledem učinit nevšední závan dobrodružství. Film rozdává pohodovou náladu na potkání a nic se na tom s postupem času nezmění. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Blíží se Vánoce a s nimi každoroční nadílka stále dokola reprízovaných filmů a pohádek, tedy i "Krakonoš a lyžníci". Jako dítě mě tenhle film příšerně nudil, jako dospělá necítím potřebu se na něj dívat, ale ze vzpomínek se mi daří vylovit zdařilou atmosféru venkovské zimy - něco jako obrázky od Lady - za to tedy dávám 2*, ale jinak mě to vážně neoslovilo. EDIT: Nakonec jsem měla "Lyžníky" puštěné jako kulisu při přípravě vánočních dobrot a nebylo to tak špatné - vlastně celkem příjemný film s nádhernou zimní poetikou... Co mi na něm dříve tolik vadilo? 65% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Jan Kreidl, představitel malého Matěje, po letech zavzpomínal: „Během natáčení nás nutili jíst místní pochoutku, krkonošské kyselo. A to pro nás jako děti nebylo nic moc lákavého. Také si pamatuji na tu strašlivou zimu, jak jsme byli pořád promoklí, takže se vždycky udělal kotel čaje. Dospěláci do něj lili rum, aby víc zahřál.“ (sator)
  • Kostýmy, ktoré si herci cez deň premočili na snehu, nestíhali uschýnať na radiátoroch, a tak sa ráno museli veľakrát obliekať do mokrých šiat. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama