Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

waits 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, s retro horskou zimní estetikou situovanou do doby před sto lety, do dob, kdy se do jednotřídky jezdilo na sánkách a kdy se místní ochotníci nesměle těšili, že "'přijede delegace až z Vrchlabí a možná i z Prahy!" Vůbec nejde o pohádku, přitom Krakonoš téměř pohádkově působí, lidem se žije těžce (sociální linka nepůsobí nijak nuceně, a nakonec ani ten proslov knížete Harracha taky ne) a přitom z filmu vyzařuje optimismus a radost. Hapkova písen je příkladem výborného odhadu atmosféry filmu, herce je radost sledovat (hostinský Augusta, Heřmánek, propagároři lyžování - lyžníci Hekšus a roztomilý venkovský učitel Havelka, Vladyka a vlastně všechny dětské role). Pokud něco o Vánocích pravidelně, tak prosím, tohohle Krakonoše. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Pokud se budeme bavit a jakémsi kouzlu (a můžete si pod tímto pojmem představovat cokoliv) ,tak kolik tuzemských snímků disponuje větší silou, něž právě tento zasněžený příběh z počátku století? Věra Plívová-Šimková byla shůry obdařena a dáme li stranou Pány kluky, tak u Krakonoše a Lyžníků se vyřádila (v dobrém slova smyslu) asi nejvíc. Milé, nenásilné, poetické i autentické....jedním slovem pohlazení. Navíc herecký výkony....to snad ani nejde nazvat výkony, ale prostým lidským bytím. A co teprve dětské role, třeba Kreidl, Krňanská nebo Král...o tom si ti dnešní "herci" z Ulice a podobných seriálů mohou nechat jenom zdát. Ne Mrazík, ale tenhle snímek patří k zimě (chcete li k vánocům), stejně tak jako patří k tomu nejlepšímu z domácí kinematografie. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Blíží se Vánoce a s nimi každoroční nadílka stále dokola reprízovaných filmů a pohádek, tedy i "Krakonoš a lyžníci". Jako dítě mě tenhle film příšerně nudil, jako dospělá necítím potřebu se na něj dívat, ale ze vzpomínek se mi daří vylovit zdařilou atmosféru venkovské zimy - něco jako obrázky od Lady - za to tedy dávám 2*, ale jinak mě to vážně neoslovilo. EDIT: Nakonec jsem měla "Lyžníky" puštěné jako kulisu při přípravě vánočních dobrot a nebylo to tak špatné - vlastně celkem příjemný film s nádhernou zimní poetikou... Co mi na něm dříve tolik vadilo? 65% ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Přichází sám, pán hor, pán hor, sám nepoznán, pán hor, pán hor, nesnáší klam, pán hor, pán hor, spravedlivý, pán hor, pán hor". Překrásná hudba Petra Hapky a poetická režie Věry Plívové Šimkové (srovnatelná s Karlem Kachyňou) a nádherná zimní atmosféra. Tenhle snímek miluju od dětství a navždy! Netřeba více slov. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Úplně rozumím své ženě, křtěné Mumlavou, že Krakonoše a lyžníky bezvýhradně miluje – pro horala to musí být něco jako vzpomínka na dětství, nebo ještě spíš na dětskou představu o ideálním dětství. I chlapíkovi z údolí a plání je to pokoukání milé, ale přece jen víc vnímá různé nedotaženosti, jak ty dramat(urg)ické (viz jako vždycky precizní JC), tak ty realizační – momenty, kdy měl evidentně zajiskřit vtip či srážka pohledů, ale jiskra kvůli neuhlídanému výrazu nebo nedobře načasovanému střihu jaksi nepřeskočila. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)
  • Karel Heřmánek, alias pašerák Krakonoš, si před natáčením zaplatil lyžařské kurzy. Nakonec ho ale na svahu stejně nahradil dublér. (Hans.)

Reklama

Reklama