Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Krakonoš a lyžníci je rozmarným příběhem o lidech z hor, navazující na legendy a pohádky tohoto kraje a přibližující přitom i kořeny, z nichž vznikaly. Na počátku minulého století byla přivezena do Krkonoš novinka - lyže. A právě kolem lyží se točí půvabné vyprávění, jehož hlavními hrdiny jsou dva malí kluci a jejich přítel proslulý pašerák, který má v dětské fantazii všechny vlastnosti pána hor, Krakonoše. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (271)

topi 

všechny recenze uživatele

"Přichází sám, pán hor, pán hor, sám nepoznán, pán hor, pán hor, nesnáší klam, pán hor, pán hor, spravedlivý, pán hor, pán hor". Překrásná hudba Petra Hapky a poetická režie Věry Plívové Šimkové (srovnatelná s Karlem Kachyňou) a nádherná zimní atmosféra. Tenhle snímek miluju od dětství a navždy! Netřeba více slov. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mi už vůbec nějak moc nesedlo. Jako uznávám hodně starých, českých filmů, ale tohle patří mezi ty horší, takže za mě podprůměr. Příběh nezaujme, ani postavy moc nezaujmou. Některé scény chytnou, některé ne. Abych se během krátké stopáži (73 minut) nudil, to už je něco špatně. Za mě jen tak na 31% = ** ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Od naší specialistky na dětské filmy můj jednoznačně ten nejoblíbenější. Krásný rodinný film, jediný, ve kterém se režisérce povedlo skloubit svět dětský s tím dospělým a dodat mu mnohem větší přirozenost a opravdovost. Nechybí napětí, humor, tajemno a ta pohádková atmosféra zasněžených Krkonoš s prvními průkopníky na létajících dřevech je neopakovatelná. Zdejší nízké hodnocení je pro mě trochu záhadou. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dětské střevíčky si čas od času nazouvám ráda a v tomto případě mi bylo velikým potěšením. Vrátila jsem se po letech a udělala moc dobře, je to kouzelný snímek. Částečně na mě dolehla i nostalgie, ano, takhle nějak to tu vypadalo, moje babička by mohla vyprávět, hromady sněhu, chudí skláři, prkýnka zvané ski, rodinné štěstí v jedné místnosti s kupou dětí a klukovské lumpárny. No a Ondřej Havelka v roli pana učitele a Krakonoš v podání Karla Heřmánka nemůžou zklamat. Prostě a jednoduše výborný + půvabná hudba Petra Hapky mi vychází na krásných pět hvězdiček. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hezký dětský film, s krásnou hudbou Petra Hapky a mimořádně šťastným obsazením (Heřmánek, Havelka, všichni představitelé dětských rolí..). Z filmu je cítit režisérčin citový vztah k rodnému kraji, v němž se natáčelo, i její láska k dětem, jimž zasvětila celou svou filmografii. A já osobně mám Krakonoše a lyžníky ze všech jejích filmů nejradši. Jediné, s čím mám u tohoto filmu trochu problém, je onen sociální konflikt, který je zde přítomen - zlí financové honí hodné pašeráky, bez nichž by "půlka Krkonoš chcípla hlady". Nad tím skutečně kroutím hlavou a v postavě takového hostinského skoro vidím prototyp typického čecháčka - vůči mocnějším projevuje úslužnost, ale zády k nim je pomlouvá a neváhá se sám obohatit drobnými podvůdky. Za zmínku i stojí - pro mě naprosto nepochopitelný - úvod filmu, v němž je v podstatě nepokrytě obhajována dětská práce, zatímco Němci jsou zde představeni jako směšní idioti, které je správné obelhávat, děje-li se tak s dětskou bezelstností. Ostatně i ten směšný hrabě šprechtící v závěru snímku cosi svojí němčinou nemá daleko ke karikatuře zdegenerovaného Habsburka, pod nímž národ kdysi úpěl... Ach, nebýt zde těch několika mně osobně protivných motivů, kterou jdou na ruku čecháčkovským (auto)stereotypům, neměl by tento film v mých očích jinak chybu - námět o počátcích lyžování v Krkonoších je krásný a o zfilmování si přímo říká. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Točilo se tři měsíce v zimě. Natáčení probíhalo např. v osadě Jizerka. (M.B)
  • Po smrti Lohniského se štáb rozdělil na dva tábory, jeden chtěl v natáčení pokračovat a druhý z důvodu piety navrhoval natáčení ukončit. Nakonec zvítězil názor film dokončit, protože bylo natočeno dost materiálu a profinancováno hodně peněz. (Hans.)

Reklama

Reklama