Reklama

Reklama

Carnivale

(seriál)
  • USA Carnivàle
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2003–2005), 20 h 17 min (Minutáž: 44–56 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Michael J. Anderson, Nick Stahl, Adrienne Barbeau, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Tim DeKay, Cynthia Ettinger, John Fleck, Carla Gallo, Toby Huss (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Strhující drama odehrávající se ve 30. letech v poušti Velkých rovin.  1934. Pouštní kraj Velkých rovin v Oklahomě. Tohle je poslední velký magický věk. V čase obrovských písečných bouří, děsivého sucha, záplav a epidemií – znamení božího hněvu a předpovědí Apokalypsy – začíná konečné účtování mezi dobrem a zlem. Bitva se odehrává v samém srdci říše zvaná Amerika. A až skončí, lidstvo navždy pochopí, proč se stal zázrak. Dvanáct dílů tohoto dramatického seriálu se odehrává při putování cirkusu pouštní krajinou v Oklahomě a sleduje osudy tajemného osmnáctiletého uprchlíka se skrytými schopnostmi a charismatického misionáře, jejichž cesty se zkříží. Je to doba, kdy je zlo na vzestupu po celém světě, protože velká ekonomická i sociální krize napáchala nenapravitelné škody. Po matčině smrti se Ben Hawkinson, který utekl od gangu, hledaného pro vraždu, přidá k cirkusu. Vede jej tajemný impresário zvaný „Šéf“. Ve společnosti vyděděnců Hawkins náhodou objeví své nadpřirozené schopnosti. Mezitím je metodista Justin Crowe, pastor v kalifornském městečku Mitern, sužován apokalyptickými sny a vizemi. On sám také vládne dlouho potlačovanými mimořádnými schopnostmi. Ben a bratr Justin, oba vytrženi ze svých životů, zjišťují, že svět, který znali, je znovu uvržen do pradávného konfliktu mezi Světlem a Temnotou a oni jsou v této bitvě hlavními hráči. V hlavních rolích hrají: Nick Stahl (V ložnici, Terminátor 3), Clancy Brown (Vykoupení z věznice Sahwshank), Michael J. Anderson (Twin Peaks), Adrienne Barbeau (Útěk z New Yorku), Patrick Bauchau (Cela) a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

Suzana 

všechny recenze uživatele

3 a půl za první sérii -obvzláště se líbil mi finálový díl, tématika a prostředí ... ale.. zalichotím tvrzením, že je to směska Lynche (mystery), Gaimana (postavičky) a Barkera (sex, leckdy perverzní nádech a trošku brutalita). Někdy ovšem tajemno vyzní dost dementně, seriál nedá moc šancí přilnout k nějaké postavě. Jako plus - nic zde není vyloženě černobílé. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,V ZOUFALÝCH ČASECH DOBROTIVÝ BŮH SHLÉDNE NA SVOJE STÁDO A VYBERE JEDNOHO MUŽE, KTERÝ INSPIRUJE DAVY, MUŽE, KTERÝ PŘEKONÁ NEPŘEKONATELNÉ, MUŽE, KTERÝ NABÍDNE NADĚJI TAM, KDE VLÁDNE BEZNADĚJ..“...... /// Partička zrůd a on. On. ON!... Cirkus Humberto podle HBO. Podivnosti, záhady, tajemství, přeludy, zjevení, čtení myšlenek, telekineze a zvláštní atmosféra kolem života ,,světských“ – můžu říct, že jsem fascinován příběhem, kterýho je Ďábel součástí. VĚCI SE NEUSTÁLE MĚNÍ a servírování ve stylu: příběh – tajemství – mystery kousek – tajemství – záhada - příběh …stává se okamžitě návykový. ,,A NEZAPOMEŇTE CHVÁLIT BOHA!“ (já bych řek spíš ,,HBO“!) /// 2. SÉRIE /// ,,KAŽDÝ Z NÁS MUSÍ NĚCO OBĚTOVAT ĎÁBLU“..... /// Konečně (?) se kruh uzavírá (?)! Fantasie! Hlavně díky zvláštnímu příběhu si seriál drží výborný tempo od svýho počátku, teď se objeví další postavy a já smekám, páč ten vypravěčskej záběr je ohromnej. Užásný je, že na konci ….no nic, radši nebudu spoilerovat! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se založit cirkus (nebo postavit kostel). 2.) Ztratil jsem svého Boha! 3.) Zjistím, že šukat ženskou s vousatou bradkou bych fakt nemohl. 4.) Hluboko v srdci mi zůstal zarytej ruskej potomek Kurgan. 5.) Thx za titule ,,kuka“, ,,xvir“ a ,,petkaKOV“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Máte rádi ve všem jasno? Pořádek ve věcech i vztazích? Dáváte přednost epickým příběhům s jasně definovanými hrdiny a čitelným poselstvím? Tak to jste si spletli adresu a nezbývá než se obrátit jinam. Carnivale totiž představuje bez nadsázky esenci mysteriózní dramatické tvorby, jeho postavy jsou nejednoznačné, bizarní a dokonale zapadající do představ o sbírce zrůd z Barnumovy pokleslé show. Osudy zaměstnanců cirkusové společnosti řízené neviditelným "vedením" se odehrávají ve 30. letech a z tohoto pohledu jde o vytříbené retro z časů vrcholící hospodářské krize, kde přímo cítíte tíhu osudů nezaměstnaných obyvatel zchudlých městeček amerického středozápadu a farmářů drcených neúrodou a splátkami bankovních půjček. Seriál skvěle balancuje mezi mysteriózní úchylárnou a seriózním sociálním dramatem. Vyprávění nikam nespěchá a záhy poznáte, že v případě Carnivale jde mnohem spíš o náladu a styl, o hru s divákem, o doteky se světem za hranou vědomí, o ustavičné potýkání se s paranormálními jevy, o objevování vlastní i cizí minulosti prostřednictvím útržků snů, o záblesky znepokojivé budoucnosti, o kladení palčivých otázek, na které stále chybí odpovědi. Carnivale představuje labyrint záhad, ve kterém snadno ztratíte směr i cíl. Kamera nachází krásu v ošklivosti, společenství světských nachází svobodu ve sdílené chudobě, režisér si rafinovaně pohrává s detaily, scénárista žongluje se slovy i postavami a všichni dohromady se podílí na budování prazvláštní mystické atmosféry. Pokud se jí poddáte, nejspíš vám nebude vadit, že zápletka vlastně není podstatná a na konci jednotlivých epizod nevíte o moc víc než na jejich začátku. Panoptikum postaviček z maringotek s nejasným původem a hodně nejistou budoucností stojí za to sledovat už proto, že i v době současného boomu kvalitních seriálů představuje něco hodně výlučného, něco pro pravé fajnšmekry. Seriál podobných kvalit je pro české televize nedosažitelný, bohužel vlastně i nepředstavitelný... Carnivale se mi nedaří k ničemu přirovnat, je své a hodně působivé. To putování napříč Spojenými státy v dýchavičných náklaďáčcích bych si s tou partou klidně dal ještě jednou. Celkový dojem: 90 %. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Minulý týden běžel na americkém HBO pilot a hodnocení celkového dojmu ze seriálu po shlédnutí první epizody je ošemetné, přesto se o to pokusím. Carnivale přišlo pro Nicka Stahla před proslavením v Terminátorovi 3, ale seriál jsem okusil právě kvůli němu. V T3 podal senzační herecký výkon, který v Carnivale jen potvrdil. Američtí recenzenti přirovnávají sérii k Twin Peaks co se týče mýtičné tajemnosti, mnohdy těžké pochopitelnosti. A je to tak. David Lynch je cítit na každém kroku, podivní členové pojízdné poutě připomínají podivné obyvatele městečka, psychedelické snové pasáže bez červené opony, zato s tekoucí červenou krví z nebe... Příběh vypráví o nekonečné "epické bitvě mezi dobrem a zlem". Už se těším, až se pořádně rozjede... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Další opus z dílny HBO odehrávající se ve 30. letech na území Ameriky v době největší krize zobrazující postavičky jednoho rozlehlého cirkusu, který žije ze dne na den a o jeho existenci bojuje každý jednotlivec zároveň. Přitom každý, kdo v cirkusu dělá není obyčejný člověk a proto je seriál tak zajímavý. V seriálu se prolínají dva příběhy a to příběh Bena Hawkinse, který se náhodou ochomýtne okolo cirkusu a zfanatizovaného kněze Justina Crowe, pro kterého je křesťanství vše a zaplatí za něj krutou daň. Mimochodem herec Clancy Brown ho ztvárnil naprosto úchvatně a věřte mi, že silných a emotivních scén si s ním užijete opravdu dost. Když se to tak veme cirkus Carnivale je společnost lidí, které okolí, kde žili vyhnalo, jako dříve vyháněli čarodějky na kříž a upálili je, tito lidé se dostali do cirkusu, kde za svoje postižení nebo jak chcete dar si nechávají platit a není to žádný med. Samotný seriál je natočen mysticky, tajemně a věřte mi, že na řadu děsuplných otázek, kterých je v seriálu bezpočet nedokážete naleznout odpověď. Což je nakonec dobře, co by to bylo za seriál plný mystiky a tajemna, u kterého byste se nebáli zapřemýšlet a strachovat se o každou postavu v jednotlivém díle zároveň. I když život v cirkuse ubíhá opravdu pomalu, Carnivale Vámi prolítne, stejně jako mnou, že se budete na konci divit, čím jste to byli vlastně svědkem? co to vlastně projelo Vaším okolím? a bylo to vůbec skutečné? To záleží na Vás jak jste ochotni tomu všemu věřit, jedno je jasné Carnivale je a bude nejcharismatičtější cirkus v dějinách světa. (8/10) ()

Galerie (139)

Zajímavosti (7)

  • V epizodě "Creed, OK" nosí Evander Geddes masku malého dítěte. Maska byla vymodelována podle obličeje syna Daniel Knaufa, Johnnyho. (PußyMagnet)
  • Roku 2005 oceněn cenou Costume Designers Guild Award za Nejlepší kostýmy v TV seriálu. (PußyMagnet)
  • V závěru druhé série můžeme vidět Sofie (Clea DuVall), jak pracuje s klasickým mopem na podlahu. Ten, tak jak jej známe dnes, byl ovšem vynalezen až o několik let později, konkrétně v roce 1956. (Conspi)

Reklama

Reklama