Reklama

Reklama

Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem a dává jim to zřetelně najevo. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela milovaná žena Sonja, nyní terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho životní rutině nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny, jejíž životní styl se mu zpočátku příčí. Když omylem nabourají autem do Oveho poštovní schránky, spustí tím řetězec nečekaných událostí. (AČFK)

(více)

Videa (6)

Trailer 5

Recenze (288)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skandinávská komedie, u které jsem občas nevěděl, jestli se mám smát, nebo mi má být hlavní postavy líto. Možná už je to nový svébytný severský žánr, ale tahle komedie o jednom nepříjemném bručounovi, který by rád jen odešel z tohoto světa, ale zoufale se mu to nedaří, je po čertech dobře natočená (90%). ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu dostalo. Ze začátku mi to připadalo trochu divné a čekala jsem nějaký skvělý severský sarkasmus, které tady je na můj vkus málo. Ale vtip o Audi "Čtyři nuly na kapotě a pátá za volantem," mě dostal. Na konci jsem byla celkem na měkko, což se u mě stane tak jednou za rok. Takže za mě super! ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Film ma velmi milo prekvapil. Videla som ho v kine v ramci premietania filmoveho klubu, naozaj sa oplatilo ist! Krasny film, vtipny aj smutny zaroven. Uplne ma vtiahol do deja a cim dalej tym viac mi bol Ove sympatickejsi. Z filmu som bola uplne nadsena, az tak, ze som zacala citat aj knihu. :) Asi najlepsi svedsky film, aky som videla. Zasluzena nominacia na Oscara, urcite! UPDATE: Zopár rôčkov som ho dokonca mala aj v mojej top 10! ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Pekné, naozaj pekné. Dojemný film, ktorý dokáže "chytiť za srdce" a určite nie som jediný, ktorý si k mrzutému Ovemu tiež napokon našiel cestu. Mrzutý a nahnevaný na celý svet predsa nebol napokon len tak prenič-zanič, ako sme sa neskôr dozvedeli pomocou Oveho spomienok plných rôznych pádov, sklamaní a strát. Práve tento retrospektívny koncept sa mi veľmi pozdával. Zároveň film nie je typickým príbehom plným pátosu, ale zároveň v ňom nájdeme aj množstvo spontánnych scén so svojským severským humorom. Veľmi pekný film, a vo svojej podstate aj pozitívny (hoci s tragickými výkyvmi). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne jedna z najlepších severských drám za poslednú dobu, ktorá je výnimočná a zaujímavá ˇv každom ohľade. V prvom rade tu máme zaujímavú postavičku - vdovec Ove, na prvý klamlivý pohľad mizantrop, ktorému všetko vadí a ktorý chce mať vo všetkom poriadok. Vo vnútri je to však výnimočný a láskavý človek. V druhom rade (a to je veľmi zriedkavé) sa mi ohromne páčilo, ako sa Oveho osobná dráma postupne odkrývala, pričom to celému príbehu pekne postupne pumpovalo čoraz viac emócií. Pocitová stránka tak postupne naberala na sile. A v neposlednom rade je to samotný záver, ktorý sa v emotívnej rovine snáď dotkol samotného neba, pričom neišlo o nič účelové a ani nasilu sentimentálne, skrátka prirodzené, reálne a krásno-smutné. Nemám slov, výnimočný film, ktorý si budem navždy pamätať a je veľká škoda, že je tak neznámy. Inak kniha musí byť tiež veľmi zaujímavá, určite do toho pôjdem. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (9)

  • Ve filmu byly použity dvě různé kočky plemena Ragdoll, jenž je druhá největší na světě, Magic a Orlando. Během castingu byl Magic vybrán kvůli jeho dodržování, zvědavosti a kvůli tomu, že se nikdy nemohl polekat. Orlando byl záskok používaný pro scény, kdy se od kočky vyžadovalo, aby zůstala na místě. Obě kočky se narodily v Polsku. (Trajektt)
  • Oveho domek se nachází na adrese Bergkullevägen 160, Trollhättan, asi 70 km severně od Göteborgu. Hřbitov s náhrobkem Sonji se jmenuje Norra kyrkogården (Severní hřbitov) a je ve městě Uddevalla, konkrétně Kyrkogårdsgatan 19. (ČSFD)
  • Student ze Sonjiny třídy v závěru přednáší úryvek ze Shakespearova "Hamleta": "A přeci, čím je pro mne tato nejvyšší umocnina prachu?" (orkadimenza)

Související novinky

Tom Hanks a švédský hit

Tom Hanks a švédský hit

22.09.2017

Hollywood momentálně neblázní jen po superhrdinech, ale i po předělávkách výrazných evropských filmů. Remake Nedotknutelných s Bryanem Cranstonem už je natočený, Jack Nicholson si zahraje v novém… (více)

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

Severský filmový podzim zahájí Muž jménem Ove

03.11.2016

Severský filmový klub přináší tradiční přehlídku severské filmové kinematografie již po sedmé. Uvedeny budou filmové novinky, méně známe snímky staršího data výroby a na přání diváků i vybrané tituly… (více)

Reklama

Reklama