Reklama

Reklama

Ples upírů

  • USA The Fearless Vampire Killers (více)
TV spot

I ty nejlépe míněné činy mohou mít katastrofální důsledky... Oné noci, v níž pronikal hluboko do samého srdce Transylvánie, netušil profesor Abronsius, jak blízek je cíle. V zájmu svých tajemných zkoumání cestoval už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Dosud bezvýsledně. Teď však, po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy byly přímo ověnčeny česnekem (jak známo nejlepším to prostředkem proti upírům), se zdálo, že cíl je na dosah. Existence blízkého starého hradu tuto domněnku jen potvrdila. A profesor s Alfrédem se neohroženě vydali do boje… Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s G. Brachem) a sám si v ní s chutí zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci. Působivou atmosféru snímku podtrhují i ostatní složky – kamera, výprava, hudba… V době svého vzniku (druhá polovina šedesátých let) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovské umělecké dílko. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla v r. 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (256)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Zde nám Polanski předložil zcela vtipnou a svižnou komedii o hraběti Drákulovi. Naštěstí to není nějaká ubohá parodie jako Drákuloviny, takže se nebojte že se vám do kamery budou tlemit titulní hrdinové. Veškeré vtípky jsou spíš nenásilné a originální. K tomu všemu si i Polanski vystřihl hlavní roli čímž ukázal že umí i hrát, přinejmenším k mé nemalé radosti. Z filmu čiší celá radost z filmování. Ono je to taková blbůstka, ale natolik milá, že i sem tam hluché místo mu odpustíte. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Tuctová britská komedie určité doby. Stylizované do nějakých absurdních výjevů, ale nefunguje zábavně ani nijak jinak. Po celou dobu jsem vzpomínal na Herzogova Nosferatu a přestože se jedná o jiný žánr i dobu, tak ples upírů shledávám zbytečným filmem, který rozvíjí upírskou tématiku špatným směrem. Párkrát přivede k úsměvu a mnohokrát k pocitu trapnosti. Bezesporu nejtuctovější a nejméně zajímavá věc, kterou jsem měl od Polanského možnost vidět. ()

Reklama

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Není to kdovíjaká komedie a už vůbec to není kdovíjaký horor, ale jako celek to na mě působí neskutečně příjemným dojmem, takhle krásnou atmosféru jsem ve filmu dlouho neviděl, ta hodina a půl je skoro až žalostně málo. Polanski správný nekňuba, Tate (než jí poctila návštěvou Mansonova Rodina) ani nemusela moc hrát, páč už jen při pohledu na ni se tají dech, ale hlavní hvězdou je tu pro mě "upírobijec s Einsteinovským lookem" Jack MacGowran. Úžasné atmosféře dopomáhají ještě (i když umělé) závěje sněhu a správně gotické prostředí upírského hradu. Jo a abych nezapomněl, místní vampíři jsou taky fajn. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Po delší době film v červeném, kterému jsem dal podprůměrné hodnocení. Důvodem je to, že tenhle film nefunguje ani jako komedie natož jako horor. Jednoduše nemá čím zaujmout. Možná, že kdybych tento snímek viděl v kině těsně po natočení (čili rok 1967) měl by na mně nějaký větší vliv. Bohužel je to filmové opotřebení opravdu obrovské. Na druhé straně má tak podivně zajímavou zimní atmosféru a pěkné kulisy, které zapříčiní že se na tento snímek bude těžce zapomínat. 40% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to ani tak komedie nebo horor, jako spíš velká nadsázka. Skoro parodie upířiny. Přestože se tu žádný gagy nebo hlášování nijak nekoná, celkový vyznění je zatraceně legrační. Hlavně úplnej konec filmu mě roztáhl obličej do podivného šklebu. A ještě jen tak mimochodem, konečně jsem zjistil, kde se inspirovala Svatba upírů (odkaz zde), protože je to málem remake. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (15)

  • Česká verze muzikálu Ples upírů se hraje od roku 2017 na scéně Goja music hall na pražském Výstavišti. (NinadeL)
  • Jméno hostinského Shagala (Alfie Bass) bylo vybráno na počest ruského malíře židovského původu Marca Chagalla. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • Snímek posloužil jako předloha pro úspěšný muzikál "Dance of the Vampires", který měl premiéru v roce 1974 ve Vídni. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama