Reklama

Reklama

Devátá brána

  • Španělsko La novena puerta (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dean Corso je expert na staré bibliofilie, specializuje se na zjišťování pravosti a oceňování hodnoty starých knih pro významné sběratele. Je najat bohatým podivínem Borisem Balkanem, aby si prohlédl a prověřil kopii knihy "Devět bran do Království Stínů" jejímž autorem je sám Satan. Má to být jedna ze tří existujících kopií, z nichž pouze jedna je ta pravá a tu je třeba označit. Balkan posílá Corsa do Evropy, aby tam vyhledal zbylé dva tisky a porovnal je s už dostupným originálem. Ten brzy přijde na to, že kniha, kterou vlastní Balkan je ze sbírky Andrewa Telfera, který se za záhadných okolností oběsil. Na cestě plné tajemných i erotických kontaktů a záhad se Corso střetne s vdovou po Telferovi a také s bezejmennou, krásnou francouzskou dívkou, svým andělem strážným... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (612)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Štýlom a atmosférou mi film pripomínal Constantina, to bol však špičkový a oveľa lepší film. Tento sa chytil látky oveľa menej pútavo, dej je nudnejší a ten záverečný obrat "anjel alebo diabol?" sa dal predpokladať. Myslím si tiež, že film nemusí každý pochopiť, nie je to tu všetko vykladané priamočiaro, jednoduchšie. Zbytočný zmätok v inak dobre ladenom filme, ktorému prospela veľmi dobrá hudba. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nevím kdo rozdává nálepky ,,horor" všemu co má v sobě ba jen zmínku o ďáblovi. Tohle zcela určitě žádný horor není. Je to spíše takový Indiana Jones s temnějším příběhem a místo něčeho blyštivého se Johnny Depp honí za starými satanistickými knihami. Každopádně film mě na začátku velice zaujal a první polovina byla naprosto skvělá. Bohužel však film vyvolává obrovské množství otázek a dokáže odpovědět pouze na ty zcela očividné a tak se konec dle mého příliš nezdařil. PS: během filmu jsem uvažoval o docela širokém rozpětí hvězd. Nejprve mi to připadalo na 5, následně spíše na 4 a ke konci už jsem se rozhodoval jen mezi 3 a 4. Nechávám to však na 70% ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Podle mého se jedná o jednu z nejlepších mystických detektvivek, ne-li vůbce nejlepší . Řekl bych, že je dost nedoceněná. Jednak film stojí na skvělém příběhu. Polanski vypráví pozvolna a srozumitelně. Nepředbíhá, nesnaží se vše vychrlit v pár dialozích a také se vyhýbá zbytečným akcím. Tím je film sympaticky neamerický. Ačkoliv předlohu neznám, adaptace do scénáře se vydařila na výbornou. Hudba je také špičková a skvěle podbarvuje zlověstnou atmosféru. Všechny role jsou osbazeny skvěle, od neznámých herců až po Johnyho Deppa jsou veškeré postavy výborně zahrány. A stejně tak režisér nezapře, že je mistr svého řemesla. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski natočil poctivou detektivku s hororovými prvky, která se točí okolo jedné knihy, kterou údajně napsal sám Satan. Zní to poněkud béčkově a vskutku se ve filmu několik "béčkových" momentů vyskytuje, Polanski ale drží otěže setsakra pevně a tak všechny takovéto momenty vkusně začlenil do celku, aniž by rušily a pokaždé, když je nějaká scéna takříkajíc na hraně, si vypomůže černým humorem, ať už se jedná o černou mši nebo o ehm "čarodějnické karate". Devátá brána má velmi hutnou atmosféru a udržovala mě v napětí až do úplného závěru, jehož kritiku popravdě moc nechápu a přišlo mi to jako logicky správné vyústění. Hlavním tahounem filmu je vedle precizního řemeslníka Polanského Johnny Depp, který prakticky vůbec nesleze z plátna a role cynického "knižního detektiva" mu sedla dokonale. Emmanuelle Seigner, které zazářila už v Polanského opusu Hořký měsíc, je správně tajemná a nevypočítatelná a já jí věřil všechny ty vylomeniny, co předváděla. No a Frank Langella, kterého v civilu vnímám jako sympatického "strýčka", mě také velmi mile překvapil a hraje zde solidní hovado, ze kterého mi několikrát šel mráz po zádech. Nenechal jsem se odradit rozporuplnými hodnoceními a věnoval jsem Deváté bráně dvě hodiny, čehož ve výsledku vůbec nelituji. Pěkný kus filmařiny. 90% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Wojciech Kilar: 1. Vocalise: Theme from the Ninth Gate ,2. Opening Titles ,3. Corso ,4. Bernie Is Dead ,5. Liana ,6. Plane to Spain ,7. The Motorbike ,8. Missing Book/Stalking Corso ,9. Blood on His Face ,10. Chateau Saint Martin ,11. Liana's Death ,12. Boo! / The Chase ,13. Balkan's Death ,14. The Ninth Gate ,15. Corso and the Girl ,16. Vocalise: Theme from the Ninth Gate (Reprise) , ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • Dva prodavači knih v Toledu jsou ve skutečnosti hráni jedním hercem (José López Rodero) za použití triků. (ČSFD)
  • Když Boris Balkan (Frank Langella) nastoupil do výtahu s Deanem Corsou (Johnny Depp), aby mu ukázal svoji sbírku knih, namačkal na klávesnici patro číslo „666“. (8mm)
  • Cigarety, které kouří Liana Telfer (Lena Olin), jsou pojmenovány Black Devils. (ČSFD)

Související novinky

Johnnyho Božská komedie

Johnnyho Božská komedie

04.12.2008

Johnny Depp už jednou pravost starého rukopisu ověřoval – vzpomínáte na Devátou bránu? Zdá se, že bude opět listovat „v knihááách vázaných v kůži“. A co je v nich „napsáááno“? Danteho Božská komedie.… (více)

Reklama

Reklama