Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film o muži, který chtěl koupit pušku s ráží padesátkou, ale sehnal jenom třicítku... A toho chlapíka excelentně hraje Redford a jsem si docela jistý, že být tam kdokoliv jiný, nejspíš by si to konečné hodnocení nevysloužilo takové, jaké má, nejenže výborně hraje, ale do své role se i typologicky skvěle hodí. Stopáž je dvouhodinová a není to čas přemrštěný, neboť se jedná de facto o road movie na koni, kde titulní Jeremiáš potkává více či méně pološábnuté existence, kterým stejně jako jemu příliš neimponuje lidská společnost (ony jsou tu vůbec scény s víc jak třemi lidmi docela vzácné a to téměř jen tehdy, když jsou protagonisty indiáni spíše padoušského ražení). Záběry na krajinu dokáží skvěle doplnit už tak pomalou a lyrizující atmosféru, kterou nenabourá ani závěr, kde je akčnost prováděná snad jen krátkou montáží Redford vs. redskins. A Ano, lepší by to bylo snad jen s vesmírnou vydrou s chapadlama. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

One westernman show v podaní Redforda sa mi pozdáva oveľa viac, než niektoré top200-hodnotené produkty zobrazujúce divoký západ. A môžem povedať, že určite je to aj vďaka dobrodružnému ladeniu, ktoré je spojené s naturálnym nádychom prežívania, krásnu prírodu, či vedľajšie citové odbočenie, ktoré filmu viditeľne prospelo. Možno by som trošku viac zhutnil a zcelil záver, ktorý mohol byť viac efetknejší (na city). 95%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Jedno z mnohých výborných stretnutí Pollacka s Redfordom. Svojský western (ak to teda vôbec je western...), ktorý prekvapí asi každého, kto nejaký western už videl. Dej je zasadený do atmosféricky tichých hôr (rôznych ročných období), kde len občasný rev medveďa alebo padajúca lavína prehluší chladné, všadeprítomné a azda i strašidelné ticho. Jednoduchému, no pritom pôsobivému, príbehu dominuje Redford a jedinečná výprava. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Takéto filmy mám rád. Človek, ktorý sa rozhodne žiť v divokej prírode, ďaleko od civilizácie vzbudzuje v mojich očiach jednak obdiv, ale aj tajný a pravdepodobne nikdy nesplniteľný sen. Film sa nesie v pokľudnom tempe, hlavne v prvej tretine. Potom začína byť podstatne napínavejší, najmä v scénach s indiánmi. Jeho meno začína byť pojmom a indiáni mu akosi nechcú dať pokoj. Robert Redford bol skvelou voľbou, no možno by som si ešte vedel na jeho mieste predstaviť Steve McQeena. S. Pollack natočil jeden zo svojich najlepších filmov. 80%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ve westernovém žánru dávám přednost klasice, takže mě tenhle návod, jak přežít v divočině, příliš neoslovil. Ale to neznamená, že by se na film nedalo dívat. Prostředí je krásné, Redford hraje dobře a jeho kontakty s Indiány mají něco do seba, ať už jsou jakéhokoliv charakteru. Ale já od westernu halt čekám něco jiného. 60% ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Společnost Warner Brothers chtěla natáčet film ve Španělsku, ale Redford si nakonec prosadil své pozemky a okolí utažské přírody. (Fenk)
  • V Itálii byl film uváděn pod názvem Rudá Vráno, můj skalp nedostaneš. (džanik)

Reklama

Reklama