Reklama

Reklama

Jeremiah Johnson

Trailer

Obsahy(1)

Jeremiáše Johnsona civilizace neláká. Zahořklý civilizačními neduhy a válkami se v polovině 19. století rozhodne pro zálesácký život, stane se horalem, vyhledávajícím samotu v nedotčené divočině, jejíž neposkvrněnost nikdy nezpochybňoval. První zima prožitá ve Skalistých horách však Jeremiáše málem sklátí. Vyhladovělý a napůl zmrzlý nachází útočiště u starého prohnaného trapera, který jej učí nejrůznějším způsobům přežití, včetně přímého souboje s grizzlym. Jeremiáš je dobrým žákem, a tak když se opět vydává za svým cílem, lze říci, že z někdejšího zelenáče je ošlehaný muž, kterého drsností může předčit jenom velkolepá a hrůzu nahánějící příroda. (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

Juto 

všechny recenze uživatele

Niektorých divákov môže odradiť nedostatok priamočiareho deja, epizodické scény a opakujúci sa charakter filmu alebo dlhé úseky ticha, no práve z týchto vecí si film berie svoju silu. JJ si príde na svoje v tých malých chvíľach ticha, v Johnsonových tichých stretnutiach s indiánmi, v nemilosrdných pustinách skalnatých hôr, ktoré tak dobre odrážajú psychológiu postáv blúdiacich v ich tieni, v jemných, srdečných interakciách, ktoré Johnson má. Napríklad s indiánkou, ktorú považoval za manželku, a chlapcom ktorý nerozprával, ktorého považoval za syna. Počas celého filmu sa medzi touto zvláštnou rodinou nevysloví takmer ani slovo, no spôsob, akým sa učia prekonávať bariéry, ktoré ich oddeľujú, je krásny dojemný pohľad. 8/10 ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Navzdory slavným jménům Pollack a Redford je tenhle film polozapomenutý klenot. Dá se to pochopit. Příběh je prostý a nikam nespěchá, moc se nemluví, žádné velkolepé scény, a když už dojde na boj a zabíjení, Pollack se vyhýbá všem obvyklým pomůckám - žádné efektní masakry, žádný načančaný heroismus, žádné zbytečné kecy. Soupeř je mrtvý dřív, než ukáže tvář. Surovost scén a celého příběhu je niterná. Lidé v divočině žijí a umírají bez vznešených gest a proslovů. --- Příběh je ze Západu, ale kvůli zmíněným vlastnostem bych ho neoznačil za western. Je to mistrovské, velmi silné umělecké dílo. ()

Reklama

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Já teda westernovky extra zvlášť nemusím, ale tady mě to dost překvapilo. Film mi utíkal pomaličku a báječně splýval s okolní přírodou, indiánskou civilizací, ale i samotným Redfordem, který je Pan herec. Další pozitivem je scénář. Tolik se tam nepovídalo(hlavně ten klučina se mi líbil) a když jo, tak to nebyly zbytečné kecy. Také se mi moc líbila znázorněna špatná stránka přežívání v přírodě(vyvraždění jeho rodinky). Bohužel nejsem tak dobře obeznámen s Pollackovou režií(teprve druhý film viděn), ale milerád se s ní poznám. Uvažoval jsem i o 5*, ale nakonec o jednu snižuju, protože konec se mi moc nelíbil. 85% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Baladický hippie western, připomínající svým přepisováním tradiční mytologie jiné revizionistické počiny 70. let (Pat Garrett a Billy Kid, Život a doba soudce Roy Beana, Malý velký muž, McCabe a paní Millerová). Pollack putování Redfordova bílého liberála očistil od žánrového nánosu v podobě heroických skutků, přehledných přestřelek a cválání prérií. Ponechal motiv cesty, avšak více ve smyslu duchovním než geografickém. Dramaticky příliš nezatížený film se neubírá směrem vpřed, více připomíná (ne)uzavřený kruh. Indiány pak scénář, spolu-napsaný podle vícero zdrojů Johnem Miliusem (že by důvod barbaroconanovské divokosti akčních scén?), nevykresluje jako divochy, ale etnickou menšinu, jež protagonistovi na jeho pouti nabídne pár důležitých životních lekcí. Člověk a jeho smířenost s přírodou, na tom, ne na malicherných válkách o půdu, odehrávajících se bokem hrdinova zájmu, skutečně záleží. Film prostupující nekonfliktnost je v rozporu s divočinou, do níž byl děj situován. Chybělo mi v něm něco syrového, autentického a také jeho lyričnost je na druhé straně podstatně odměřenější než třeba ve snímcích Terrence Malicka, které jakoby ze země přímo vyrůstaly. Po třiceti letech johnwayneovského masakrování rudokožců jde přesto o vítané osvěžení. 75% Zajímavé komentáře: tron, Nick Tow, Thewho18, pursulus ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Prekrásne dielo. Výborný herec (a môj obľúbenec) v peknom poetickom príbehu o človeku, ktorý odíde z mesta do hôr, aby sa tam naučil rešpektovať zákonitosti prírody a žiť v súlade s ňou a indiánmi a predovšetkým, aby v horách našiel svoju životnú cestu a svoj osud... Asi ako väčšinu, aj mňa doslova uchvátili neuveriteľné scenérie krajiny, nemohla som sa vynadívať. Sto percent. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Film vychází z osudů skutečného trapera jménem John Johnston, přezdívaného "Zabíječ Vran“ (Pozn. Vraních indiánů čili Absaroke) a "Játrožrout Johnston", kvůli jeho zálibě v pojídání jater indiánů, které zabil. (džanik)
  • Společnost Warner Brothers chtěla natáčet film ve Španělsku, ale Redford si nakonec prosadil své pozemky a okolí utažské přírody. (Fenk)
  • Dvakrát zmíněný "Fort Hawley" je ve skutečnosti historické obchodní místo Fort Hall, založené roku 1834 u řeky Snake v dnešním jihovýchodním Idahu. (džanik)

Reklama

Reklama