Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (147)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

1. Díl. Slušně se nám rozjela veliká chobotnice. Je celkem obtížné orientovat se v množství postav, někteří hráči nám nebyli představeni. Obávám se, že za týden nebudu vědět, kdo je kdo. Ovšem na rozuzlení se těším, protože nejen z posledního rozhovoru bylo jasné, kam hlavní hrdina směřuje. Myslím, že rodinné štěstí to nebude. Zatím výborná kriminálka, míchnutá špionáží, ze současnosti. Kdyby se hlavní hrdina jmenoval Pravda, vznikl by zajímavý útvar Pravda a Láska :-) 2. Díl. Tak už víme, kdo s kým a jak. Slušně až mrazivě realistické, až na úplný závěr. Na druhou stranu, stejně vlastně nikdy nevíte, s kým jednáte. Ve světle současné zakázky na eshop s dálníčními známkami a Kuciakem od sousedů více než aktuální a o to více uvěřitelné. Než žít v neustálém strachu, mnoho lidí raději volí svobodu. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Další z filmových příspěvků o tom, že česká politika je prohnilá až běda. Trvá poměrně dlouho, než se jako divák trochu zorientujete v množství jmen a motivů. Také jsem si nebyla jistá realističností některých situací - napíchnuté mobily všech postav, sledování snad úplně všech kamer v pražských ulicích atd. Oba díly jsou ale na velmi dobré technické úrovni a herci rovněž nezklamali. "Malý skok pro člověka, velký skok pro naši politiku." ()

Reklama

tranquill 

všechny recenze uživatele

"...protože jste se připletli do profesí, ze kterých je vidět za jeviště... kdybyste zůstali sedět v hledišti, možná jste mohli jen nadávat na, jak pitomou frašku jste si koupili lístky..." Nadstandardní tento snímek není, ale je tam jistě spousta pravdivých "frází" a vůbec, člověku se chce z vysoké politiky zvracet! "Jsou jen dvě možnosti, buďto jsi jejich člověk nebo letíš z kola ven!" ()

subic 

všechny recenze uživatele

Vysoká hra aneb zmatek nad zmatek. Tento 2dílný TV film je zahlcen tolika postavami, že se v tom těžko jeden vyzná zejména po prvním díle. V tom druhém si to pak trochu sedne, ale klidně to mohli natáhnout na 3 díly a některé věci ještě trochu dovysvětlit. Je to taková hra politiků s policií a kdo koho vlastně odposlouchává a sleduje a vítěz je vlastně předem daný. A nakonec hlavní postava mastňák Krajčo, nikdy jsem ho neměl rád, ale ta několikaletá přestávka mu prospěla. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zbytečně roztažená a předvídatelní historka o tom, jak je české politické prostředí zkorumpované a skrz naskrz prolezlé mafiánskými praktikami, přičemž Láskův román je už sám o sobě poněkud tendenční. Svoboda tuto tendenčnost naštěstí poněkud otupuje, ať už obsazením "babišovce" Krajča (a proč ne, jsme v demokratické zemi, že?), nebo jistou šeidvou zónou, kdy ti zlí jsou někdy i k pochopení, a není nijak násilně řečeno, koho si pod kterými jmény máme představit. Ale příběh je celkově na tři hodiny dost nuda, navíc všichni víme, jak to skončí. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • „Tomáš Krása je vystudovaný právník, který ale nechce stát na této straně zákona, nechce vytahovat lidi ven z vězení, ale naopak by je tam raději zavíral. Proto jde k zvláštnímu útvaru u policie a snaží se odhalovat korupci někdy i trochu na vlastní pěst. Je to takový samorost a nemyslím si, že se to všem líbí. Sám nevím, jestli bych měl na takovou práci žaludek a taky odvahu, zvlášť když víte, že vám může jít o život,“ uvedl jeho představitel Richard Krajčo. (SONY_)
  • Autor předlohy, románu „Advokát“, Václav Láska, od 18 let pracoval v řadách Policie ČR. Začínal jako řadový policista na obvodním oddělení. Později pracoval jako asistent vyšetřovatele a posléze vyšetřovatel na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu. V roce 1999 nastoupil na Úřad finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS), kde vedl vyšetřování související s IPB a s Harvardskými fondy. Po zániku ÚFKOS v roce 2003 opustil řady policie a krátce pracoval v oblasti ekonomického poradenství. Od roku 2004 se věnoval právní praxi v advokátní kanceláři. V roce 2014 úspěšně kandidoval do Senátu PČR. V roce 2020 mu byla vydána nová kniha „Senátor“, která je pokračováním osudů Tomáše Krásy z románu „Advokát“ a opět řeší problémy ve vysokých politických kruzích. (bearmeedek)

Reklama

Reklama