Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dustie Tootsie:) Když se Dustin rozhodl stát se hercem, jeho teta i spousta ostatních lidí mu říkala, že je malý, ošklivý Žid, s velkým nosem a že se nemůže nikdy stát slavným. Že není na herce dost hezký. No, co říkáte teď? Dustin je přesně ten typ, které filmová branže potřebuje jako sůl. Hezouni jsou nuda, ti nejvýraznější a nejzajímavější herci jsou často právě ti charismatičtí, avšak ze začátku pro většinu lidí herecky "nevhodní" a ne dost "hezcí." Dokud nepřijde zlomová role, kde se o něj konečně začnou zajímat jako o charakterního a fenomenálního herce, kde právě jeho "nehollywoodský" vzhled je to, co ho odlišuje a zároveň tak vyvyšuje nad spoustu těch kvalitních, ale mnohdy nepříliš výrazných herců. Dustin je pro mě geniální herec a líbí se mi i vzhledově. Jako ženská Tootsie nemá chybu a je naprosto k zulíbání:) Jeho slovní přestřelky s Billem Murrayem jsou zničující:) Tootsie je humorná, jiskřivá, našlapaná komedie, která má rychlé tempo a úžasný scénář. Go Dusty!:) ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman hraje chlapa co hraje ženu co hraje ředitelku nemocnice. Takže buď je to schizofrenik, nebo výbornej herec. Já se přikláním k tomu, že to je génius, který dokáže bravurně ztvárnit jak charakterní postavu, tak komediální, bez ohledu na pohlaví. Komedie je to však zcela předvídatelná, trochu lepší průměr. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, ale spíše úsměvné než doopravdy vtipné. Když bych si měl vybrat nejlepší převlekovou komedii, nebude to ani Někdo to rád horké, ani Tootsie, ale Mrs. Doubtfire (vím, že jsem v menšine, ale Táta v sukni mi přišel jednoznačně nejvtipnější a taky se tam více zohledňoval fakt omylu při převlékání). Každopádně Dustin Hoffman jako Dorothy Michales válí a právě o jeho herectví v tomto filmu jde (mimochodem komediální talent mého oblíbence Billa Murraye mi přišel dost nevyužitý). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nemám rád filmy, ve kterých se chlapi převlékají za ženy, ale Dustin je fakt dobrej a vypadá jako ženská, a ne transvestita (takže souhlasím s komentářem kolegou Galadriela). Lákavá je Jessica Lange, potěší přítomnost Billa Murrayho i komandanta George Gaynes Lassarda. Dabing Václava Postráneckého je skvělý, báječně mu přizvukují Pavel Trávníček, (skvěle obsazený Jan Přeučil), Ljuba Krbová i František Němec, o velkém talentu Rudolfa Hrušínského ani nemluvě (ten chlap kdyby mluvil zimnici čtvrtodenní, pořád bude bezvadnej). Možná zbytečně moc dlouhé, i když odhalení je vymyšleno pěkně. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Mám strach, že se za to budeš smažit v pekle." "Já na peklo nevěřím, věřím jedině na nezaměstnanost." Inteligentní komedie vysoké úrovně (Dorothin coming out mě dohnal až k slzám smíchu), skvělí herci v hlavních i vedlejších rolích, k tomu osmdesátková hudba, zkrátka klasika, na kterou se vždy ráda podívám. Co se ale týče převlekové tematiky, "Mrs. Doubtfire" bude mému srdci vždycky bližší. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Knihovna Kongresu USA jmenovala Tootsie v roce 1998 "kulturně významným filmem" a vybrala ho pro uchování v Národním filmovém registru. (S.i.d.)
  • Dustin Hoffman si najal zkušeného poradce, transvestitní hvězdu Holly Woodlawa, který několik let před tím proslul jako jedna ze stars legendárního studia „Factory“ Andyho Warhola. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Dustin Hoffman strávil v ženském převleku tolik času, že se dokonce žertem obával o vývoj svého syna, který se narodil pár dní před začátkem zkoušek a na konci natáčení mu byl rok a čtvrt: "Vidí mě v sukni tak často, že si musí myslet, že jít do práce znamená převlíknout se za ženskou. Ještě z toho bude mít trvalé následky!" řekl Hoffman. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)

Reklama

Reklama