Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Spolu s Mrs. Doubtfire jedna z mála komédii o chlapovi prezliekajúcom za sa ženu, ktorá mi nepripadá trápna. Jednak to má dobre vymyslenú zápletku a hlavne Dustin Hoffman je vo svojej úlohe dokonalý. Aj keď teda žiadna kráska z neho nie je, tak tá prísna Dorothy Michaelsová, ktorú predstiera je strašne vtipná. Okrem toho tu skvele využili aj v tej dobre asi už dosť rozšírenú povesť o Hoffmanovi ako problémovom hercovi a trefne to zakomponovali do charakteru ústrednej postavy. A že vraj charakterní herci nedokážu byť vtipní. Omyl. Najviac ma bavili tie jeho hádky s chlípnikom Georgeom Gaynesom, ktorý tu je ešte vtipnejší ako v Policajných akadémiách. Ale aj to Hoffmanove odrážanie zamilovaného Charlesa Durninga je fantastické. Dobre funguje aj romantická línia s nádhernou Jessicou Lange. A ako bonbónik tu aj na maličkom priestore dokáže zažiariť v tej dobe ešte s nadšením hrajúci Bill Murray. Nakoniec pochválim ešte aj starý dobrý klasický CZ dabing, ktorý sa minimálne vyrovná originálu a ja ho mám aj radšej ako originál. 10/10. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je mi ľúto, ale pri opakovanom zhliadnutí tejto klasickej prezliekacej komédie musím ísť o hviezdičku nižšie. Naďalej považujem Tootsie za výborný zábavný film s famóznym výkonom Dustina Hoffmana a jeho maskérov, ale tentoraz mi už prekážali napr. nevýrazné a príliš americké dialógy s Jessicou Lange. V každom prípade je to film, ktorý spoločne s Niekto to rád horúce bude ešte dlho zabávať svojich divákov. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonala komedie, fakt bych necekal, ze takhle uz docela starej film bude tak perfektne sviznej a prakticky nepretrzite skvele vtipnej, ale ze spojeni Pollack a Hoffman se dalo cekat neco extra. Pribeh sice nijak neprekvapi a da se odhadnout prakticky od zacatku do konce, ale o to tu nejde, tady jde hlavne o naprosto dokonalyho Hoffmana a jeho problemy coby zenska, ke konci to sice spadne spis do romantiky, ale vetsinu casu to je fakt skvele vtipny. Navic tu jsou ve vedlejsich rolich paradni Murray a Gaynes. Fakt nevim, co bych filmu vytknul. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman hraje chlapa co hraje ženu co hraje ředitelku nemocnice. Takže buď je to schizofrenik, nebo výbornej herec. Já se přikláním k tomu, že to je génius, který dokáže bravurně ztvárnit jak charakterní postavu, tak komediální, bez ohledu na pohlaví. Komedie je to však zcela předvídatelná, trochu lepší průměr. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sydney Pollack vie velmi dobre ako natocit kultovy film /Jeremiah Johnson, Tri Dni Kondora ....../ a teraz v tomto filme Tootsie sa rozhodol natocit prezliekacsku komediu. A vybral si priam skvele : Dustin Hoffman je fakt cislo a vyborny herec, to po tomto filme viem naisto. Spolu s filmami ako Mrs Doubtfire a,Nekdo to rad horke je toto suverenne najlepsia prevlekova komedia. 95 % ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Knihovna Kongresu USA jmenovala Tootsie v roce 1998 "kulturně významným filmem" a vybrala ho pro uchování v Národním filmovém registru. (S.i.d.)
  • V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. (viperblade)
  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)

Reklama

Reklama