Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Někdo to rád horké a někdo se nemůže prosadit jako herec, tak vypálí rybník alespoň herečkám. Je pro mě těžko uvěřitelné, že by si takový všední až ošklivý exemplář "ženy" získal obrovskou popularitu, ale scénář unese cokoliv. 30 let stará klasika o chlapovi, co se musí opravdu pečlivě a dohladka holit, schovávat ohon, rovnat si kozy a ovládat ladnou chůzi na vysokých podpatcích (umění, které jsem nikdy neovládla... ani se o to nepokoušela, už tak se v tramvaji mlátím čelem o horizontální šprušle). Zdejší hodnocení je zjevným produktem davové nostalgie - včera jsem Tootsie potkala podruhé po letech a zasloužila by si vetknout do paruky maximálně tři kopretiny, ale taky si dovolím podlehnout sentimentu: 70%. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

za tych 30. rokov tootsie stratila trocha zo svojej krásy (hlavne hudba patrí do inej doby a hustota gagov je nižšia ako u dnešnych filmov) ale i tak ide stale o svižnú komediu ktora vyzerá vynikajuco (milujem ten určity "look" filmov z 80iatok) a je plná skvelych hereckych vykonov či už od dustina hoffmana po billa murraya, kde ale u mna na plnej čiare vyhráva george gaynes (inak slávny komandant lassard z policajnej akadémie) ako senilny doktor john van horn... ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Kdo by odolal hereckému koncertu Dustina Hoffmanna v roli Michaela / Dorothy, jeho spolubydlícího Billa Murraye, krásné Jessicy Langeové a kamarádky a smolařky Teri Garrové? Jedna z nejlepších komedií všech dob v bezchybné režii Sydneyho Pollacka! Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FlXE1Yq0AnQ ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Absolutní pecka. Obdivuju fakt, jak se Dustin dokázal tak přesvědčivě vctít do role ženy. Ale nejlepší jsou momenty, kdy se na první pohled křehká žena projeví jako obhroublý muž. Už dlouho jsem ten film neviděla a myslím, že se k němu velice brzy a s chutí vrátím. Protože obsahuje další jedinečné kouzlo vtipu a dobré komedie. Protože i po stý vás to nepřestane bavit. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Dorothy Michaelsová je slavnou seriálovou herečkou, ale jako každá hvězda má svoje pečlivě skrývané chyby. Například se musí každý den tajně holit, chodit na vysokých podpadcích se naučila teprve nedávno a v přítomnosti své kolegyně Julie musí skrývat ztopoření něčeho, co by mezi jejíma nohama rozhodně nemělo být. Dorothy je totiž tak trochu chlap, kterého k transvestitismu nepřivedla vášnivá touha po nošení ženských šatů, ale obyčejný prázdný žaludek nezaměstnaného herce. Přestože mi nepřipadá příliš vtipné převléknout chlapa do ženských šatů, tak v tomto případě mne to ještě bavilo. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)
  • Sám Dustin Hoffman navrhl název filmu. Tootsie totiž byla přezdívka psa Dustinovy matky. (viperblade)

Reklama

Reklama