Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně nejlepší převlíkací komedie, která kdy spatřila světlo světa. Dustin Hoffman je úžasný. Ukazuje, že je nejen obrovský sympaťák, ale že v sobě má obrovský kus hereckého génia. Na Tootsie se tak kdykoliv rád v televizi podívám. Tak dobrá tahle komedie je. A to i přesto, že je stará už tolik let. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

K tomu snad není co dodat. Nepřekonatelná převleková komedie, které se nemůže rovnat ani Mrs. Doubtfire - táta v sukni. Jedinečný Dustin Hoffman hraje tak přesvědčivě, že si snad myslíte, že se měl narodit jako žena :-) Jessica Lange vnáší do filmu takový zvláštní půvab a kouzlo, ale jestli byl její výkon až tak vynikající, že za něj obdržela Oscara...nevím...ale asi jo, bez ní by to nebylo ono. Jinak nevím co bych měl vytknout, když to člověk může vidět několikrát a pořád se mu zdá, jako kdyby to viděl poprvé. Zajímavé pojetí a zpracováno je to jako symfonie, všechno perfektně ladí a to se v komedie obzvláště cení. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Někdo to rád horké a někdo se nemůže prosadit jako herec, tak vypálí rybník alespoň herečkám. Je pro mě těžko uvěřitelné, že by si takový všední až ošklivý exemplář "ženy" získal obrovskou popularitu, ale scénář unese cokoliv. 30 let stará klasika o chlapovi, co se musí opravdu pečlivě a dohladka holit, schovávat ohon, rovnat si kozy a ovládat ladnou chůzi na vysokých podpatcích (umění, které jsem nikdy neovládla... ani se o to nepokoušela, už tak se v tramvaji mlátím čelem o horizontální šprušle). Zdejší hodnocení je zjevným produktem davové nostalgie - včera jsem Tootsie potkala podruhé po letech a zasloužila by si vetknout do paruky maximálně tři kopretiny, ale taky si dovolím podlehnout sentimentu: 70%. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Travesti jako životní filozofie v odzbrojujícím podání rozdvojeného Dustina Hoffmana. Jako neúspěšný herec si zkrátka nemůžete moc vybírat. Ono, když to jinak nejde, dáte asi vždycky přednost lodičkám a paruce než kolonce v registru na úřadu práce. Hoffman si tu zahrál možná tak trochu sám sebe, kdyby totiž jako čerstvý třicátník nedostal hlavní roli v Absolventovi, kdo ví, jestli by pod tunou make-upu časem neskončil třeba v Nemocnici Chicago Hope...:-) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy mne moc nebavilo, když se chlap oholil, nalíčil, nafouknul si hrudník, navlékl si ženské šaty a pisklavým hláskem se začal dožadovat mého smíchu. Jedna je výjimka však existuje a tou je Michael alias Dorothy, kterého však ke změně pohlaví vedla nezaměstnanost a to já plně respektuji. Navíc je to skvělá zábava, Dorothy je neřízená střela a nejeden z jejích nahrávačů na hlášky by si patrně zasloužil svůj vlastní film. Zejména na ten se spolubydlícím Jeffem bych se určitě mrknul. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Sám Dustin Hoffman navrhl název filmu. Tootsie totiž byla přezdívka psa Dustinovy matky. (viperblade)
  • Jessica Lange získala za roli Julie Zlatý glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. (S.i.d.)
  • V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. (viperblade)

Reklama

Reklama