Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„To je cvokárna a ne špitál..“ Do ženské role v pitomé soap opeře je přes hromadu uchazeček nakonec obsazen převlečený muž a aby byla řádně nastolena genderová rovnováha, všichni muži jsou tu samolibí, ulhaní a nebo chlípní (někteří jsou i kombinací toho všeho). Záměna mužské a ženské identity pak vede k situacím, kdy Tootsie musí odrážet heterosexuální útoky (fakticky homosexuální) a naopak se krotit při útocích svých, aby nevypadaly jako lesbické. Hned jsem si vzpomněl na rady Černé zmije nadporučíku Georgeovi, jenž si získal oblibu mužského publika a především generála Melchetta při vystupování na estrádách jakožto Grandiózní Georgina: 1.) Nikdy, opakuji nikdy, nesmíš sundat paruku, 2.) nikdy nic neříkej a za 3.) a to je to nejdůležitější - nenech se opít a nenech ho, aby tě na verandě ojel.. Toť Pollackův úsměvný, lehce romantický pohled na politiku rovné šance, za kterým stojí scénárista seriálu M.A.S.H. Larry Gelbart. Nutno podotknout, že takové filmy se už příliš netočí a vlastně ani nenosí. Nyní se s laciností, vulgaritou a chlupatými varlaty pod sukní už nikdo nepárá a rojí se nám tu různí varietní travestité jako třeba bratři Wayansové, Marťa Lawrence či Amy Schumer. I když...ta poslední jmenovaná bude nejspíš žena.. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Byla až dodneška ostuda, že jsem tak legendární a známý film Tootsie ještě neviděla, ale už jsem si mezeru vyplnila a konečně se koukla. Film se mi líbil moc. Narozdíl od pár nejmenovaných filmů mě bavilo sledovat osudy hrdinů a jejich příběhy, jaksi se mi dostali pod kůži. A navíc Dustin Hoffman byl jako ženská rozkošný a roli zahrál opravdu skvěle! Zkrátka film, co musíte vidět a baví vás až do konce! ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když dostal Oscara za režii, pronesl jinak mírný a hodný Sydney Pollack památná slova: "Radši bych se ho vzdal, kdyby mi to vrátilo devět měsíců života, které jsem ztratil natáčením s Dustinem." ;-) Zdá se, že realizace Tootsie nebyla tak příjemná a výživná jako samotný výsledek. Svědčí o tom i fakt, že scénář původního autora Murrayho Shisgala narychlo vylepšoval zkušený Larry Gelbart a když se vyčerpal i on, povolali proslulou "stínovou autorku" Elaine May, která už zachránila řadu nedovařených komedií. Ale porodní bolesti pominuly a zůstal neobyčejně krásný a svěží plod jejich vzájemné nenávisti. Podle mého názoru nejlepší převleková komedie všech dob. 100 % ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Julie thinks you're gay?" - "No, my friend Sandy. I mean, it's crazy..." - Then sleep with her!" - "I slept with her once, she still thinks I'm gay" - "Oh oh, that's not good one" --- Milé, se zvlášť povedeným závěrem. Ale preferovat asi vždycky budu Mrs. Doubtfire, jakožto větší řachandu (což by podle mě mělo být synonymem převlekové komedie), Tootsie je moc ukecaná a ne už tak vtipná. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonala komedie, fakt bych necekal, ze takhle uz docela starej film bude tak perfektne sviznej a prakticky nepretrzite skvele vtipnej, ale ze spojeni Pollack a Hoffman se dalo cekat neco extra. Pribeh sice nijak neprekvapi a da se odhadnout prakticky od zacatku do konce, ale o to tu nejde, tady jde hlavne o naprosto dokonalyho Hoffmana a jeho problemy coby zenska, ke konci to sice spadne spis do romantiky, ale vetsinu casu to je fakt skvele vtipny. Navic tu jsou ve vedlejsich rolich paradni Murray a Gaynes. Fakt nevim, co bych filmu vytknul. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Scénář snímku byl mnohokrát přepsán, než získal finální podobu. (S.i.d.)
  • Jessica Lange získala za roli Julie Zlatý glóbus pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. (S.i.d.)

Reklama

Reklama