Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (229)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Famózní Marek Perepeczko v roli Charváta ve filmu podle skutečného případu. Taky tenkrát, po uvedení v televizi, na čas výrazně poklesl počet holek na stopu u cest. Z flmu jsem až po letech docenil jednu zvláštní scénu, kdy servírka (Charvátem před nějakým časem znásilněná při stopu) stojí na parapetu v desátém patře a na Charvátovo: nakonec se ti to se mnou líbilo odpoví: ono to bylo trochu jinak, milej zlatej, než si nechat zmačkat fasádu, radši jsem ti podržela. Čili potenciální nebezpečná svědkyně, která ho zná jménem a může ho dostat do kriminálu. Jenže on jí nežďuchne ven z okna a místo toho ji vtáhne dovnitř. Tenkrát jsem si říkal, co to sakra...? S lety mi došlo, co to asi mělo znamenat. Člověku, se kterým se již znáte natolik, že mu pomáháte stěhovat nábytek, se už podstatně obtížněji (a navíc s chladnou hlavou) ubližuje, než anonymnímu masíčku, povalenému, hnán chtíčem, do kopřiv v pangejtu... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

"Kamaráde, tak kam mě svezeš?" "Do hajzlu." Silnější tři hvězdičky, řemeslně je to na úrovni, a když je na scéně M. Perepeczko, všechno šlape, jak má. Buchvaldek coby vrchní vyšetřovatel se k roli nejspíš dostal jako komunistický kádr než schopný herec, navíc při výslechu oběti/svědkyně jen narušuje její osobní prostor a dokola klade otázku, proč znásilnění nenahlásila dřív. Ještě víc mě ovšem iritoval Míša Jaroš, kterého ve škole nenaučili, že čeština disponuje pátým pádem. Jeho neustálé "pane Charvát" mi trhalo uši. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není žádnou velkou českou peckou, ale chválim ho za to, jak jasně, drsně a nekompromisně ukázal, co se může stát naivním ženám. Herecké obsazení je celkem dobré. Zbytek filmu nemá nějak žádné zvraty, pak už žádná zajímavost po ohavném zločinu není. Ve výsledku průměrná záležitost. Hodnotím na 50% = *** ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jezdit si tak s náklaďákem a občas znásilnit nějakou stopařku - to je život... I když Jindřich Polák jinak točil prakticky jen samý sračky, tak tohle se mu překvapivě povedlo. Podle mě je to jeden z těch lepších kriminálních filmů made in ČSSR. A nevadí mi ani trapák Buchvaldek v roli fízla. Jinak polskej herec Marek Perepeczko se do role hodí perfektně (těžko pro tuhle roli najít lepšího herce z českých luhů a hájů) a zároveň je nadabovanej tak dobře, že to ve filmu nijak neruší. Jinak ten námět je sice tak nějak podle skutečný události, ale realita byla trochu jiná. Ve skutečnosti se onen vrah nechal normálně zatknout, takže žádný velký drama, jako ve filmu, se nekonalo... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

No nevím, co proti této československé kriminálce někteří mají, ale mně se film líbil. Polský herec Marek Perepeczko předvedl velice dobrý výkon, který si určitě zaslouží uznání. Když jsem Smrt Stopařek viděl poprvé, byl jsem ještě docela malý a to vraždění mladých holek na mě dost zapůsobilo (teď nemyslím fakt, že je tam odhalená „Arabela“), ovšem své osobité kouzlo to má i teď po letech, přestože hlavně pronásledování a následné škrcení Dády vypadalo trochu komicky. Jinak má však příběh správnou atmosféru, která místy skvěle houstne, aby jí následovně vystřídala poněkud odlehčená pasáž. Tudíž určitě převládá spokojenost, kterou odměním nadprůměrným hodnocením. 70% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Filmovalo se v obci Kostelec nad Černými lesy, u motorestu Halda u Dubence a v areálu správy a údržby silnic Drásov. (M.B)
  • Polského herce Marka Perepeczka pro postavu vraha objevil režisér Polák v barrandovské kartotéce a obsadil ho, protože uměl zahrát roli přesvědčivě. Perepeczko se kvůli filmu uvolnil na celé čtyři měsíce ze závazků ve Varšavě a režisér měl výjimečně k dispozici herce po celou dobu natáčení, což by s československým hercem nešlo tak snadno. (BoredSeal)

Reklama

Reklama