Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Netuším, kolikrát jsem tuhle parádní komedii viděla, pořád se mi líbí a funguje skvěle.. Příběh o hodném Janovi a nezodpovědném Karlovi, kde Petr Kostka hraje jak o život a jde mu to náramně, o pokusu zvratu 2. světové války několika bývalými nacisty je skvěle napsaný, úžasně zahraný, všichni ve svých rolích přesvědčiví, no a v neposlední řadě úchvatně natočený se spoustou báječných nápadů.. Tohle je cestování v čase dle mého gusta.. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno se mi to líbilo hodně, zpětně musím nadšení trošku snížit. Zápletka je geniální, ale mám pocit, že stálo premisu s Hitlerem trochu dohrát, a ne ji jen tak naťuknout. Stejně tak Polákova režie - hraje spíš na jistotu, ale bojí se odrazit k nějaké větší stylizaci - celý film působí spíš šedě a monoliticky - televizně? Jako by se Polák s klasicky macourkovsky crazy námětem nedokázal Vorlíčkovi a Lipskému vyrovnat... I přesto se jedná o totální klasiku, a rozhodně o jeden z nejlépe zpracovaných scifi námětů v Československu. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jsem rád za bonusy k filmům, co vycházejí na DVD. Díky nim se mohu mnohdy dozvědět něco ze zákulisí toho kterého filmu. Zde třeba, že P.Kostka, pro kterého byl scenář napsán, tak byl z toho tak zmatený, že v tomhle filmu nechtěl hrát. Je to herecký koncert, a rovněž ostatních, dneska už bohužel nežijících herců. A moc se mi líbá i příběh. Jen mě zaráží, že film byl natočený v letech, o kterých se říká, že byla tak tvrdě normalizační. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Zlatá sedmdesátá léta byla navýsost plodná na sci-fi komedie a Macourek je uměl opravdu psát a normalizační doba tomu nahrávala, protože to nebylo nic proti ničemu. Tahle podle mě patří k tomu slabšímu, takže víc než silnější 3 hvězdičky dát nemůžu, i když si uvědomuju jaké komedie se točí dnes. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ak by celý film pokračoval v línii úvodných tituliek a scény s hajlujúcim papagájom bolo by to naporiadku. Žiaľ celé sa to tak nejako rozmrví do čistočistého nie príliš vtipného, ani dejovo nijak zvlášť zaujímavého priemeru, z ktorého to nevytrhnú ani občasne vtipné hlášky a scénky (napr. tie so zozelenenými xichtami náckovských potentátov). Škoda, potenciál na skvelý film bol v prvotnom nápade, ale v tomto prípade ho pán Polák naplno nevyužil. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Pre film vyčlenila ČSĽA 30 vojakov základnej služby, pyrotechnika, vojenského poradcu a vrtuľník. Súčasne povolila tvorcom natáčať vo vojenskom výcvikovom priestore Jince. (marlon)
  • Scény z Hitlerova (František Vicena) generálního štábu byly natáčeny za dozoru poradce z vojenského muzea. Podle Theodora Pištěka všechny distinkce, vyznamenání a řády odpovídají realitě. Řádové stužky byly na kostýmy našity v pořadí, v jakém byly uděleny. (Dr. Hawkeye)
  • Scény, v níchž herec mluvil sám se sebou, se točily poměrně jednoduchou technikou, kdy se každá půlka filmového políčka vertikálně překryla a natočila se jedna část scény. Poté se musela překrýt exponovaná část filmu a vznikla protiscéna, v níž herec pracoval ve druhé části obrazu. Petr Kostka, který ve filmu hrál trojroli sourozenců Burešových, říkal, že to bylo psychicky náročné, protože věděl, že při již exponovaném materiálu by případnou chybou zničil nejen svůj poslední záběr, ale i už dříve exponovaný a speciálně upravený materiál. (sator)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama