Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Zlatá sedmdesátá léta byla navýsost plodná na sci-fi komedie a Macourek je uměl opravdu psát a normalizační doba tomu nahrávala, protože to nebylo nic proti ničemu. Tahle podle mě patří k tomu slabšímu, takže víc než silnější 3 hvězdičky dát nemůžu, i když si uvědomuju jaké komedie se točí dnes. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V skutku originálny nápad. Sci-fi komédia o cestovaní časom nakrútil režisér Jindřich Polák. Dej filmu s množstvom neobyčajných zápletiek sa odohráva v neďalekej budúcnosti, kedy bude možné cestovať "časopriestorom". Cestovná kancelária Univerzum usporadúva pre turistov lety strojom času, ktorý je podľa ich historických záľub dopraví do zvoleného dátumu v minulosti. Služieb kancelárie využijú aj traja starí nacisti, ktorí sa chcú zmocniť rakety a pristáť v roku 1944. Radi by totiž Adolfovi Hitlerovi dodali vodíkovú bombu a zmenili tak dejiny. Na naše lúky a háje slušná sci-fi, keď Star Trek bol ešte veľmi ďaleko od nás. Inteligentný nápad i zápletka, slušné herecké výkony, vzhľadom k menám snáď nešlo ani nič iné očakávať. Scény z minulosti nadštandardné. Výborný Československý film. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Efekty 9/10/// +na svoji dobu působivé efekty, vydařená atmosféra, příběh a zápletka, herci -dal bych si poctivý český remake, nebo něco podobného, ale to je asi utopie/// Tak na tenhle film jsem se dlouho těšil. Pamatuji si ho když jsem ho viděl před mnoha lety a chtěl jsem ho vidět znovu. No a kupodivu jsem se zase dobře bavil. Možná víc nad tím jaké tehdy měli filmaři možnosti a taky nad tím jak podle tvůrců vypadala budoucnost v roce 1996 kdy už existovalo cestování do minulosti, ale přitom neexistoval mobil :-) A zřejmě by se dalo dlouze hovořit i o časových paradoxech kdy hlavní hrdina přicestuje o den dříve a potká sám sebe. Ale ať už by jsme něco našli nebo ne, tohle je nezapomenutelný film a klasika českého sci-fi./// Celkem 90%/// ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knihy Josefa Nesvadbu mám rád a niekoľko z nich ostalo v mojej knižnici aj po opakovaných čistkách. Predchádzajúce nemôžem povedať o Jindřichovi Polákovi, ani o Petrovi Kostkovi. Moje sklamanie z filmu, ktorý som si opakovane pozrel iba pre potvrdenie pôvodných dvoch hviezdičiek, bolo naplnené. Považujem ho za bezvýznamný film, ktorý sa iba obtrel o tematiku sci-fi a na komédiu by musel obsahovať násobky vtipných dialógov a situácií, než v skutočnosti obsahuje. Naďalej obhajujem právo, ktoréhokoľvek užívateľa udeliť tomuto filmu ľubovoľný počet hviezdičiek, aj keď takýto počin nedokážem pochopiť. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dáváš popravit sám sebe, ty blbče." Dávno pryč je doba, kdy se do Československa sjížděli Američané, aby se mohli kouknout na dinosaury a nacisti, aby mohli vyhrát válku. Československo bylo prostě nejlepším místem na cestování v čase a mě dost mrzí, že jsme tuto pozici opustili. Nicméně mě hrozně bavilo, kterak Jan vysvětloval sám sobě vzniklou situaci, kterak Kraus odstranil sám sebe a návštěva u Vůdce taky neměla chybu. Jen ti nacisti poměrně mizerně reprezentovali pověstnou německou preciznost. Ovšem dokonalé byly taky pilulky proti stárnutí. Samozřejmě jen pro bohaté. A já mám takový divný pocit, že něco takového pro vyvolené už existuje a v letáku Kauflandu to nenajdu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Auto, ve kterém prchají cestovatelé časem z Hitlerova (František Vicena) hlavního stanu, je Steyr 2000 A. V letech 1942 až 1944 byl Steyr-Werke třetím největším výrobcem nákladních automobilů v Německu. Firma existovala až do roku 2012, kdy byly jej akcie prodány čínským obchodníkům. (sator)
  • V čase 43:40 říká Klaus Abard (Jiří Sovák): „V 11:27, přesně za tři minuty, bude volat generálmajor Henke z východní fronty.“ O minutu později je záběr na hodiny, kde minutová ručička ukazuje 32 (navíc hodinová ručička je přesně na 11, což okolo půl je také nesmysl). (budivoj)
  • Hitlerův (František Vicena) hlavní stan, ve kterém se část příběhu odehrává, se nachází na severovýchodě Polska, nedaleko města Kętrzyn. V hlubokých lesích zde totiž během druhé světové války vyrostl komplex Vlčí doupě. V něm nacistický vůdce strávil více než 800 dní mezi lety 1941 a 1944, přežil v něm také atentát v rámci operace Valkýra. (sator)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama