Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

themic 

všechny recenze uživatele

Podle mě jedna z nejlepších komedií sedmdesátých let..:) Můj nejoblíbenější film v hlavní roly s Petrem Kostkou, který podal vynikající výkon spolu s kapacitou Jiřím Sovákem, Vladimírem Menšíkem a dalšími... Hodně povedená česká sci-fi, která nemá ani v dnešní době žádného pořádného konkurenta v české tvorbě..:) Dobrá zápletka a příběh..:) Celkově film hodnotím 100%, protože nemám co bych vytknul..:) ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 9/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Efekty 9/10/// +na svoji dobu působivé efekty, vydařená atmosféra, příběh a zápletka, herci -dal bych si poctivý český remake, nebo něco podobného, ale to je asi utopie/// Tak na tenhle film jsem se dlouho těšil. Pamatuji si ho když jsem ho viděl před mnoha lety a chtěl jsem ho vidět znovu. No a kupodivu jsem se zase dobře bavil. Možná víc nad tím jaké tehdy měli filmaři možnosti a taky nad tím jak podle tvůrců vypadala budoucnost v roce 1996 kdy už existovalo cestování do minulosti, ale přitom neexistoval mobil :-) A zřejmě by se dalo dlouze hovořit i o časových paradoxech kdy hlavní hrdina přicestuje o den dříve a potká sám sebe. Ale ať už by jsme něco našli nebo ne, tohle je nezapomenutelný film a klasika českého sci-fi./// Celkem 90%/// ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,WATERLOO? NEZNÁM... SNAD WATERGATE." __ Zo sledovania spred 20 rokov som si pamätal na technicky dobré spracovanie rakiet a na Hitlera, ktorý pri záberoch na dobytie Reichstagu hystericky kričí: ,,Né! Nikdy!" Po opätovnom zhliadnutí prilepšujem o jednu hviezdičku. Skôr než vtedajšou predstavou budúcnosti zaujme dodnes Zítra vstanu a oparím se čajem svojou zápletkou. Tá je v prvej polovici jasne zrozumiteľná, ku koncu však vyžaduje značné sústredenie, aby sa v nastolených zámenách divák ešte ako-tak vyznal. Keďže však film končí happy endom a spokojnosťou všetkých ,,štyroch najdôležitejších postáv", dajú sa prípadne nejasnosti Macourkovi s Polákom odpustiť. Nemožno sa ani diviť - spomína v komentári Oskar - , že film má veľmi dobré medzinárodné renomé. Nuž a v hudbe možno započuť príhodnú variáciu na Slobodov skorší ,,Start Gemini." (411. komentár k filmu) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Knihy Josefa Nesvadbu mám rád a niekoľko z nich ostalo v mojej knižnici aj po opakovaných čistkách. Predchádzajúce nemôžem povedať o Jindřichovi Polákovi, ani o Petrovi Kostkovi. Moje sklamanie z filmu, ktorý som si opakovane pozrel iba pre potvrdenie pôvodných dvoch hviezdičiek, bolo naplnené. Považujem ho za bezvýznamný film, ktorý sa iba obtrel o tematiku sci-fi a na komédiu by musel obsahovať násobky vtipných dialógov a situácií, než v skutočnosti obsahuje. Naďalej obhajujem právo, ktoréhokoľvek užívateľa udeliť tomuto filmu ľubovoľný počet hviezdičiek, aj keď takýto počin nedokážem pochopiť. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Nejlepší české sci-fi! Pokud tedy nepočítám seriál Návštěvníci, ale tohle je víc "pro dospělé". Ve filmu je bravurní mix napětí i humoru. K tomu všemu příjemné herecké obsazení (jak už bylo ale v tehdejších dobách zvykem). Je tedy pravda, že Hitler se v blízkém záběru Hitlerovi moc nepodobá, ale to můžeme hodit za hlavu. Pár scénáristických bot tam sice je, ale to je ve většině filmů, které se zabývají cestováním časem. Tohle je jeden z mála našich starších filmů, který by se klidně mohl prosadit i ve světě (většina starších českých komedií je plná našeho osobitého humoru, který by v cizině nemuseli pochopit). Nechápu, že ho zná jen pár Britů. A už vůbec nechápu, proč má zde na CSFD jen 76% (září 2007). Zasloužilo by si to osmdesátkovou hodnotu... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Auto, ve kterém prchají cestovatelé časem z Hitlerova (František Vicena) hlavního stanu, je Steyr 2000 A. V letech 1942 až 1944 byl Steyr-Werke třetím největším výrobcem nákladních automobilů v Německu. Firma existovala až do roku 2012, kdy byly jej akcie prodány čínským obchodníkům. (sator)
  • Záběry s artisty se točily na střeše obchodního domu Kotva. Natáčelo se i v hotelu Intercontinental v Praze a v Karlových Varech. (M.B)
  • V čase 43:40 říká Klaus Abard (Jiří Sovák): „V 11:27, přesně za tři minuty, bude volat generálmajor Henke z východní fronty.“ O minutu později je záběr na hodiny, kde minutová ručička ukazuje 32 (navíc hodinová ručička je přesně na 11, což okolo půl je také nesmysl). (budivoj)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama