Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobrodružném snímku Pevnost Alamo se setkává Oscarem oceněný Billy Bob Thornton (Nejlepší převzatý scénář, Smrtící bumerang, 1996) s Dennisem Quaidem (Traffic) a Jasonem Patricem (Spáči). V tomto impozantním výpravném snímku spolu tvoří skvělý tým. Na jaře roku 1836 se ze všech sil snaží po 13 dní bránit malou texaskou pevnost. Má však méně než 200 obyčejných mužů šanci proti neuvěřitelné převaze tisíců vojáků vedených mexickým diktátorem? Tento příběh, založený na skutečné události, líčí odvážné volání po nezávislosti a hrdinský boj za svobodu! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (105)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak nejdřív hodnocení a pak malý historický exkurz, protože jak koukám, vetšina lidí moc netuší, o co v tomhle filmu vlastně šlo. Film je složený ze dvou typů děje - bitev a nudy. Bitvy jsou fajn, dobře udělané (až na pár záběrů z výšky, kde je vidět, že někteří komparzisté se flákají, namísto aby bojovali), historicky věrné a zábavné. Jen v nich chybí taková ta brutalita, kterou skvěle ztvárnil třeba Mel Gibson ve Statečném srdci nebo Patriotovi. Co se týče nudy, tak ta je nudná. Bohužel je poměr bitev k nudě asi tak 1:5. - půlhodiny se kecá, jaké byly bitvy dřív a jaká bude tahle a pak je pár minut boje. Historická vsuvka: Bitva o Alamo je součástí texaské války o nezávislost (nebo revoluce, chcete-li). Odehrává se krátce poté, co Texasani vyhnali mexickou armádu a vyhlásili nezávislost, načež Mexičani vytáhli dobýt Texas zpět. Alamo v březnu 1836 po boji proti hrstce obránců dobyli (po 12 dnech a šílených ztrátách), ale nebylo jim to moc platné. O něco později je rozdrtil pozdější texaský prezident Sam Houston a tím ztratili Texas definitivně. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Přes znepokojivé zprávy o problémech s natáčením, hereckým obsazením i postem režiséra nakonec výsledná podoba filmu není uměleckou prohrou. Pro ty, kteří nepřekousnou přímočaře politické zabarvení eposu Johna Wayna, je tahle „realističtější“ verze ideální možností, jak se seznámit s pro Američany zásadní kapitolou historie jejich národa. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Viva Santa Anna ! ... Zaujímavé herecké obsadenie v snímku, ktorý sa rozbieha dosť pomaly, ale od polovice s príchodom mexického generála Santa Annu, naberá druhý dych. Slušné bojové scény, hrdinská smrť J. Patricka a zaujímavý B.B. Thorton v úlohe legendárneho lovca s presnou muškou (mexický diktátor by vedel rozprávať). Snímku prospieva, že mexičania hovoria rodnou rečou a nie angličtinou - naberá to na dramatičnosti a hlavne je to hodnovernejšie.60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Původní snímek ze šedesátek jsem neviděl, ale určitě na něj také kouknu. Alamo už navždy zůstane symbolem odvahy a statečnosti, kdy se hrstka odvážných nevzdala mnohonásobné přesile. Zároveň je to období, kdy se kreslily hranice USA a tuhle dobu já ve filmech rád. Absolutně nechápu místní hodnocení. Tenhle film je super, má skvělou výpravu a není toho moc co by se mu dalo vytknout. Asi bych jej přirovnal k Revolution se skvělým Al Pacinem, kde se Amíci rvou pro změnu s Brity o nezávislost. Kupodivu i on neměl u zdejších filmoznalců hodnocení jaké by si dle mého soudu zasloužil. Holt historické záležitosti asi moc nebaví. Mně ale jo. Nevím co tam komu co vadilo... Málo sexu? Málo nebinárních jedinců? Neřeší se tam ekologie? Nevím... Za mně to mělo vše. S radostí jsem poznal další hereckou tvář chameleona Billyho Bob Thortona a i ostatní herecké výkony byly super. Bitvy byly opravdu masivní, nikde nebyla za komparzem žádná hluchá místa. Musela to tam být řež neskutečná. Dávám tedy za pět výstřelů proti mexické pěchotě z pevnostních děl kartáčovými střelami. * * * * ()

sharky 

všechny recenze uživatele

70%. Golfista to napsal naprosto přesně:" Američani zrovna nemilují pohledy do vlastní historie ve kterých ani tak nevlají hrdé americké vlajky, ale spíš bojují špinaví a unavení vojáci a vzbouřenci." Já to mám radši bez těch vlajek a fanfár. Na jedné straně se skvělým unaveným stárnoucím crocketem- thortonem, který se začíná bát a nadruhé straně hrůzostrašný tyranský generál santa anna (v reálu mimochodem spoluvynálezce žvýkačky), který vraždí ženy i děti. Ti dva jsou skvělí a drží film nad hladinou průměru - nízko - ale drží. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Počas natáčania si lokálne spravodajské televízie zabezpečili vrtulníky, aby získali letecké snímky pevnosti. Účinkujúcim bolo však prikázané, že keď uvidia vrtulník, majú mu ukázať prostredný prst, takže žiadne zábery nakoniec nemohli byť uverejnené. (Smok)
  • Disney pôvodne plánoval vydanie filmu na Vianoce 2003, ovšem ku dňu vydania musel verejnosti oznámiť, že režisér John Lee Hancock ešte stále na filme pracuje. (Smok)
  • Z rozpočtu bolo nakoniec ešte ušetrených 82 000 $. (Smok)

Reklama

Reklama