Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Hightower 

všechny recenze uživatele

Musím napsati, že herecké obsazení se vcelku zdařilo vybalancovat s knižní předlohou. Umaštěný, slizký, funící pan Dlask i "kulišácky" laděný pan Löw, precizní; přesně šité na míru pánům Knop a Tříska. Lépe nemohlo být vybráno. I "American honey" byl dobře zahrán panem Faltýnem. Nesmělost, mnohotvářnost paní Benešové nebyla nijak autentická, ale ani zatracující. Martin Zounar nijak zvlášť neoslnil, ale není jej třeba zatracovat. Snímek se však v mých očích zračí, jako nemastný, neslaný, šitý horkou jehlou; uvařená instantní polévka chutná lépe. Ale zřejmě nic jiného se nedá čekat od filmových adaptací. Zkrátka mě zpracovaný příběh nezaujal a herci neurazili. Vypovídací hodnota - o ní můžou psát lidé, kteří zažili onu dobu. ()

Delmondo 

všechny recenze uživatele

Opět nechápu zdejší hodnocení, je sice pravda že o porovnání s filmem Bony a klid nemůže být řeč ale těch veksláckejch filmů tady taky tolik nemáme. Je to sice vážnej film vykreslující dobu krátce před revolucí, ale vždy jsem ho bral částečně jako komedii, možná právě proto dávám tak vysoké hodnocení viz moje oblíbená Nahota na prodej. Herecky je film celkem v pohodě Zounar je jako vekslák dostačující, ale nejlepší je Labuda jako jeho cikánskej parťák, kterej ho v závěru pěkně vochčije no a ze zdejších dam rozhodně Lucie a Vendulka. Už jen kvůli nim půjdu proti většině a pod čtyři hvězdičky určitě ne. ()

Reklama

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

Vexlák alias Zounar mě nepotěšili a ani já ho nepotěším. Jeho herecké schopnosti mě nikdy nepřekvapily ani v nejmenším a jsou mi tak podobně jako on naprosto ukradené ale bohužel jsem si zapnula Barrandovskou sortu hnusu a ostudy českého národa, která mě utvrdila v mém názoru - české komunistické braky nebrat!!! Divné je, že si tehdy mohli dovolit takovou spoustu sexuálních scén a plandajících kozenek apod... Asi jsem nezažila skoro žádný inteligentní český scénář. Jak smutné a zároveň paradoxní. ()

krivkin 

všechny recenze uživatele

Knížka Pavla Frýborta je skvělá, přesně popisuje zákulisí šedé ekonomiky z pohledu "běžného člověka", který se chtěl mít dobře a slušně žít, ale balancoval tak dlouho na ostří nože a bez politického krytí až to skončilo tragédií. Je to také knížka z roku 1988 a je poplatná tehdejší době, době Tuzexu, bonů, veksláků, šmelinářů, zazobaných řezníků, zelinářů a pinglů, kteří dokázali profitovat z tehdejšího systému a byli z nich "milionáři bez úrovně", no a v roce 1994 už to vše bylo dávno mimo mísu. Samozřejmě tihle přičinliví "dojiči socialismu" mohli po listopadu ´89 využít nelegálně nahromaděný kapitál a stali se z nich velcí byznysmeni, ale to už sem nepatří. Stručně - hrozně slabá filmařina, takové "Bony a klid" je proti tomu pecka. Kromě toho, že film vznikl pozdě na to, aby mohl tepat nějaký nešvar poplatný popisované době, trpí neuvěřitelně špatnými "hereckými" výkony - nejlepší byl asi starý cikán Lájoš v podání Mariána Labudy... ()

waits 

všechny recenze uživatele

Úplně zbytečné zfilmování Frýbortova Veksláka, který přišel z křížkem po funuse už jako proza (1988). Zfillmování si snad slibovalo odlesk záře Bonů a klid, ale na to neměla ani předloha, ani scénář, a už vůbec ne mladý Zounar. Utahaná kritika sociálního jevu, který už byl pasé a náhled na spolčnost, která už byla někde jinde. Ten se jako nadějný (?) student dostane do prekérní situace, kterou bez nějakého delšího uvažování a mravního dilema řeší veksláctvím, později krádežemi a ve finále ještě něčím horším. Obludné zábery z diskoték, známých z 80.let, dokonale nesympatické postavy, jako vystřižené ze Soukupových filmů, podivné vztahy mezi lidmi..Jediným zpestřením byla celkem ucházející postava Benešové, která se nebála obnažit během sexuálmí scény při sexu ve stoje. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Tvůrci připravovali volné pokračování, ale z finančních důvodů z něj sešlo. (hippyman)
  • Film se odehrává ve druhé polovině 80. let, ale ve výčepu hospody, kde hospodský (Ladislav Potměšil) čepuje pivo, je na zdi plakát týmu AC Sparty Praha z roku 1993. (Mr.Hudson)

Reklama

Reklama