Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 9 (2003) (série)


Pět malých prasátek (S09E01)

(epizoda)
  • Velká Británie Five Little Pigs (více)

Obsahy(1)

Lucy Craleová přišla ve svých sedmi letech o matku Carolinu, která byla odsouzena a popravena za vraždu svého manžela Amyase, Lucyina otce. Po čtrnácti letech dostává Lucy dědictví jehož součástí je i dopis, který jí matka napsala před svou smrtí a v němž tvrdí, že je nevinná. Čtrnáct let je hodně dlouhá doba. Za tu dobu se může svět posunout o hodný kus kupředu, může jej ale také hodně lidí opustit. Pět klíčových svědků, kteří byli tím či oním způsobem zainteresováni na případu vraždy malíře Amyase Cralea, však naštěstí ještě žije. Lucy se rozhodne očistit matčino jméno a požádá slavného detektiva Hercule Poirota o prošetření případu. Poirot případ přijímá a nejprve jde za advokátem, který před čtrnácti lety Carolinu obhajoval. Od něj se mimo jiné dozví, že Amyas míval pletky se ženami, což Caroline mlčky snášela. Až na tu poslední, Elsu Greerovou... Takže se Hercule Poirot může směle pustit do řešení téhle dávné záhady. Ostatně Lucy Craleová, která touží očistit jméno své matky, je mimořádně půvabná mladá dáma, které by byl hřích nepomoct. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

RedDuck 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Netypicky temný, psychologický, melancholický a pomalý Hercule Poirot bez špetky humoru. Tentokrát jsem odhadl zápletku skoro hned, protože jsem odhadl k jakým silným pocitům a rozuzlení máme dojít. Kdo byl vrah je tu taková vedlejší otázka. Zpracování mě uchvátilo a Pět malých prasátek tak u mě aspirují na nejlepší díl vůbec. ()

misterz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkom určite jeden z najlepších dielov z detektívneho cyklu s H. Poirotom. Príbeh, krimi zápletka a jej brilantné rozuzlenie ma celého uchvátili. Navyše tento diel disponuje aj niečím navyše, a síce vynikajúcou dramatizáciou jednotlivých udalostí, pričom sa nezabudlo ani na emotívnu stránku, proste extra výživný, parádny diel. ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S09E01. I kdyz to neni vylozene podstatne, je skoda, ze autori do filmu nejak nevmestnali alespon kratke vysvetleni nazvu tohoto pribehu. V Zajimavostech je, ze v predloze Poirot pripodobnuje chovani peti zucastnenych osob pri vrazde k nejake angl. rikance. Je mozne, ze by se to do stylu pribehu moc nehodilo, tak je dobre, ze to je aspon tady na CSFD, protoze obcas jsou nazvy priznejme si malou zahadou. // Poirot zde vysetruje vrazdu malire, 14 let starou, na popud mlade damy - jeho dcery, ktera v te dobe byla dite a jejiz matku pak za tento cin obesili. Poirot tedy sbira fakta tehdy pritomnych osob. Jsou to 2 bratri, kamaradi mrtveho malire - modelka, kterou malir maloval - sestra obvinene a jeji vychovatelka. Tedy 5 lidi. Tady me dost zarazilo, ze se tu na nekolika mistech objevuje i sluzebna, cili 6. osoba, ktera ale jakoby tvurce vubec nezajimala. Prislo mi to dost podivne a zajimalo by me, zda byla i v predloze, nebo ji filmari pridali a zpusobili tak trochu non-sense nazvu. Kazdopadne i tak je podezrelych pomerne dost. Navic je tu jeste moznost, ze Craleova manzelka opravdu sama malire zabila anebo ze spachal sebevrazdu, jak tvrdila. Pribeh je retrospektivne vykladan hezky a skladacka se dobre doplnuje. Snad jen ten styl kamery muze vadit, kdy danou vzpominku vzdy vidime jakoby z pohledu osoby, ktera ji vypravi. Je to trochu zvlastni, misty trhane (jako pohyby hlavou), ale da se to. Nejvic ale na me pusobila cela atmosfera a hudba. Je to dil, ktery pusobi dost smutne. Mlada zena vlastne ztratila v detstvi oba rodice, matka navic mozna odsouzena nepravem... K tomu ten unaveny venkovsky feeling konciciho leta, s hadkami a milostnym trojuhelnikem - a tragicky pribeh mame jako vysity. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších filmů ze Suchetovo Poirotí série. Příběh je prost jakýchkoliv humorů, které jsou sice jinde vtipné a dobře fungující, tady by ale působily převelice nevhodně a narušovali by melancholickou atmosféru, kde geniální detektiv (jehož knír už nevypadá falešně a dostal méně brilantiny, hurá, hurá) pravdu odhaluje desetiletí po té, co se odehrál čin. Výtečně! Vždycky jsem měl nerad případy podle syžetu podobného Vraždám v Midsomeru, kde musím půl hodiny sledovat vzájemné vztahy aktérů ještě před tím, než se stane vražda (Poirot je jedna z mála knižnětelevizních postav, u které mi to nevadí). Film je natočen fantasticky i technicky / filmařsky a vybíhá z běžné rutiny, která se chtě nechtě po tolika letech vysílání seriálu (jestli se tyhle pozdější díly dají za seriál vůbec považovat) objevuje. Výtečně, klatěhyml. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (6)

  • Překlad básně z filmu zní: "Žilo bylo, dávno tomu, maličkých pět prasátek. První na trh běží z domu koupit kornout cukrátek. Na peci se druhé válí, a třetímu maso dali, čtvrté hlodá kost, páté křičí jéje jéje, jak by ho na nože brali, copak se mu asi děje, že má na svět zlost?" (Robbi)
  • Hlavní hudební motiv filmu je z pera slavného francouzského skladatele Erika Satieho, konkrétně se jedná o sérii klavírních kompozic "Gnossiennes". (PhillM.)

Reklama

Reklama