Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 1 (1989) (série)


Dobrodružství claphamské kuchařky (S01E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Adventure of the Clapham Cook (více)

Obsahy(1)

Dobrá kuchařka je pravý poklad. Na Hercula Poirota se obrátí jistá paní Toddová s žádostí, aby našel její pohřešovanou kuchařku Elizu Dunnovou. Věhlasný detektiv se nejprve zdráhá případ přijmout, neboť se domnívá, že taková banální záležitost není hodna jeho pověsti. Nakonec se ale v doprovodu paní Toddové a svého věrného společníka kapitána Hastingse vydává do Claphamu v jižním Londýně a zahajuje vyšetřování. Podle služebné Annie za vším stojí bílí otrokáři, Poirota však spíše zajímá objemný kufr slečny Dunnové a také platící host v domě Toddových, bankovní úředník Arthur Simpson. Pátrání zavede Poirota i na venkov, který z duše nenávidí. A nakonec pomůže i vrchnímu inspektorovi Jappovi s jedním nevyřešeným případem. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Serie a epizoda: S01E01. Uplne prvni dil s Poirotem, trochu prekvapive bez nejakeho uvodniho seznameni s hl. postavou nebo obdobim, ve kterem se pribehy odehravaji. Ale je fakt, ze ani u Columba ci Holmese nic takoveho nebylo, takze to nebudu brat jako minus. Pocatecni serie jsou kratke, 50ti minutove, takze ani zapletka neni prilis komplikovana. Nema jeste ten klasicky sedanek s "rozpletanim" mezi podezrelymi. Spis pripomina prave Holmese s J. Brettem z 80. let. Suchetuv Poirot ma uz ale od prvniho dilu svuj jemny typicky humor, eleganci a dobovou atmosku. [spoiler!! - fail je ovsem za mrtvolu v kufru, ten by s takto nezabalenym telem nehorazne - a dukazne - zapachal i zvenci] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zrejme najznámejšou adaptáciou noviel a románov anglickej spisovateľky Agathy Christie, v ktorých vystupuje svojrázny belgický súkromný detektív Hercule Poirot, je televízny seriál, v ktorom titulnú postavu stvárnil herec David Suchet. Počas štrnástich rokov (1989 až 2013) bolo natočených trinásť sérií. Celkovo bolo vyprodukovaných sedemdesiat dielov. Prvá časť z prvej série sa volá "Dobrodružstvo kuchárky z Claphamu" (The Adventure of the Clapham Cook). "Hercule Poirot" vyriešil svoj prvý prípad. Bol to taký nenápadný rozjazd veľkej série klasických detektívnych príbehov, ktorá sa stala televíznym fenoménom a našla si množstvo verných divákov. *** ()

Reklama

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavná úvodní hříčka bez ambicí zamotat hlavu či zmást, ale s úkolem pobavit. Jeden z nejhumornějších dílů. A navíc skvostně natočené interiéry klasického londýnského řadového domu - uspořádání spíše vertikální, všude koberce, spousta schodů, málo místa, hodně lidí na pár metrech čtverečních. Celý úvodní díl je jakousi esencí ostrovů. Poprvé se také objevuje dobová posedlost převleky a falešnými kníry. Tak tak, ani Agatha se tomu nevyhnula a setkáme se s tím ještě mnohokrát. ()

demovka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V jeden den jsem viděla poslední díl a posléze hned tento první. A říkala jsem si při tomto příběhu ano, takový je, chytrý a sebestředný. V knize je vykreslen více záhadný. Na případu je hezké to, že se v podstatě dohromady dají banální příhody, nebo-li malé případy a je za nimi vražda s mrtvolou v kufru. A přijde na to samozřejmě první Poirot. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak takhle to tedy začalo. Končila léta osmdesátá, u nás se připravovalo bezproblémové předání moci v rámci Plyšové revoluce, mně bylo 9 let a v Anglicku si Suchet poprvé napomádoval knír. A hned v díle, který je esencí Poirota, nabubřelého génia, metrosexuélního požírače belgických pralinek a muže s největší koncentrací šedých buněk na centimetr čtvereční na světě. Příběh claphamské kuchařky ukazuje herculovskou posedlost vyřešením problému, odhodlanost, odpor k tomu býti nazýván Francouzem, odpor k volné přírodě ("od toho máme umělce, aby přírodu namalovali a my si ji mohli užít v pohodlí našeho městského bytu" a "takový čerstvý vzduch je dobrý tak akorát pro ptáky, Hastingsi", věty pronášené v okouzlujícím prostředí britského národního parku Lake District!) a zároveň podařeně představuje jeho sidekicky, někdy přitroublého Hastingse a Jappa (i když ten zde až tak přitroublý ještě není) a samozřejmě slečnu Citrónovou. Už první díl má opulentní výpravu a předznamenává, že v případě tohoto seriálu půjde o vypiplanou laskominu. A tak že jo :-) P.S. Za povšimnutí stojí, že Detektiv zde ještě neměl své pověstné bříško. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie prebiehalo v Londýne, konkrétne na moste Albert Bridge a Surbiton Railway Station, 21 Victoria Road. (dyfur)

Reklama

Reklama