Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Viděla jsem vraždu (S12E02)

(epizoda)
  • Velká Británie Hallowe'en Party (více)

Ariadne Oliverová se vypravila navštívit svou známou, aby jí pomohla s organizací dětského večírku. Během příprav je zasypána dotazy dětí ohledně svých knih. Dívka jménem Joyce začne tvrdit, že ona sama nedávno viděla vraždu, ale nikomu o tom neřekla, protože si až později uvědomila, že šlo o vraždu. Nikdo nebere Joyce vážně, ale zanedlouho je děvče nalezeno utopené v nádobě s vodou. Ariadne Oliverová se neztotožňuje se všeobecným názorem, že šlo o čin neznámého šílence, a žádá o pomoc Hercula Poirota. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do teď si pamatuju na knižní předlohu, ve které Poirot na důchod pěstoval dýně a s vraždami nechtěl mít nic společného, přesto ho starý kamarád přesvědčil, aby s ním odjel na místo, kde se stala vražda. Stejně tak si pamatuji, že celý příběh působil pomalým, rozvláčným tempem, které odráželo fyzické možnosti Poirota důchodce, nikoliv však duševní. A tak mě velmi potěšilo, když jsem shledal, že tento příběh je tajemný, čarovný, okouzlující a hlavně vcelku drsný. Dýchala z toho dušičková párty až za humna a to nemluvím o jakýchsi podivných gordických propletencích, které z nepochopitelných důvodů nebylo na samém konci potřeba rozseknout mečem, ale malými šedými buňkami. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirot jako kriminální příběh s prvky (klasického, ne toho dnešního) hororu? No tak to si dám líbit a zcela po právu patří tento Poirot mezi ty nejlepší, jaké byly v letech 2009/2010 natočeny. Přispívá k tomu nejen opět vynikající Suchet a výkony ostatních herců, ale také docela dobrý a hlavně zamotaný příběh s až nezvykle vysokým počtem vražd (šest mrtvol jsem ještě v žádné detektivce od Agáty neviděl, teda co si vybavuju) a taky ta atmosféra, která mi svojí mysteriózností chvílemi připomínala až Vraždy v Midsomeru. Jen ta zmínka o Československu se autorům (autorce) fakt nepovedla, dívka s takovým jménem pasuje spíš do Ruska než k nám! :) ()

Reklama

Merkin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Starší díly se mně zdály vypracovanější a napínavější. Chybí mi postavy jako slečna Lemonová, detektiv Hastings a inspektor Web a Poirotův byt( v půvabém moderním domě). Nové epizody sice stále mají poutavý a originální příběh, ale spíše připomínají slečnu Marplovou-různí detektivové, cestování po Anglii a Doktora House-náhlé osvícení a vyřešení zápletky. Navíc se mi zdá, že leckdy je dobrý námět přímo zahozen, lecos se dá odhadnout, ztrácí se moment překvapení. Každopádně, kdybych měla hodnotit celkově, pak jsou všechny příběhy o Poirotovi vysoce kvalitní a jako takové si zaslouží 5 hvězd, já zde mluvím pouze o jedné z epizod a jak se říká-výjimka potvrzuje pravidlo:) ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejstrašidelnější Poirot, dost rozdíl například od "Posledního víkendu", kdy je děj zasazen do krásného podzimního anglického venkova, všude červené listí a záběry na barevné stromy. Tady jsou záběry na aleje v noci, převalující se mlha, čísi tiché kroky, rychlý ustrašený pohled za rameno, takové ty zkresleně natočené hororové sekvence vražd apod. Příběh je mimořádně ještě zamotanější, než je zvykem. Takhle silně na mě zapůsobilo jen Pět malých prasátek. A ke konci ten Poirotův akční zásah neměl chybu, tak mě to překvapilo, že jsem čekala, že se snad začne prát. Dost mě zajímá, jestli tohle dílo trumfne Orient expres.... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tak a teď je čas, abychom šli všichni na kutě !! Nebo je čas, aby vám Poirot vyprávěl příběh ?? Halloweenský příběh ??" Nutno podotknout, že příběh parádní, velmi temný se standardně skvělým Suchetem, okořeněný o duchařský nádech svátku předvečera Všech svatých, jehož hutná atmosféra s úžasně gradujícím napětím by se dala doslova krájet !! Charlesi Palmerovi se opravdu podařilo natočit skvostně mrazivou epizodu nezvykle čistě, přičemž se divák v tom tradičně nepřehledném finálním rozmotávání zločinu a vyjasňování motivů ani příliš neztrácí.. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Literární předloha umisťuje děj do 60. let 20. století. Seriálová adaptace je však z období 30. let. (alanwilder)
  • Děj, včetně závěrečného rozuzlení, prošel mnoha úpravami, které bychom v knize hledali marně. Jedno z nejdiskutovanějších témat pod tímto dílem je jméno Olgy Seminoffové (Vera Graziadei), která v knize nepochází z Československa, ale z Hercegoviny. (alanwilder)

Reklama

Reklama