Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 12 (2010) (série)


Vražda v Orient expresu (S12E03)

(epizoda)
  • Velká Británie Murder on the Orient Express (více)

Orient expres, luxusní vlak, projíždějící celou Evropou, se jedné mrazivé noci stává dějištěm případu, k jehož vyřešení musí Hercule Poirot, který se čirou náhodou ocitl mezi jeho pasažéry, zapojit veškerý svůj důvtip a genialitu. Má k tomu dostatek času, protože vlaku, uvězněnému sněhovou kalamitou kdesi v srbském vnitrozemí, nezbývá než trpělivě čekat na vysvobození ze závějí. A zatím se tedy slavný belgický detektiv pokouší vypátrat, kdo je pachatelem neobvyklé vraždy amerického obchodníka a jaký byl její motiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (207)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od začátku této úžasně adaptované krimi není prostor pro jakékoli uvolněné dialogy či snad humor. Hned od úvodu je kažná minuta protkána napětím, které by se dalo krájet. Od začátku je Poirot nezvykle smutný, nad přemíru přemýšlivý a silně rozrušený. Samotné pátrání a rozluštění záhady vraždy o 12ti bodných ranách není tak dlouhé a komplikované, jak bývá zvykem. Naopak velká část závěru filmu je věnována Poirotově morálnímu dilematu zda udat či neudat pachatele. Nebývale smutný, ale o to zajímavější Poirot v opět geniálním podání Davida Sucheta. Hudba: Christian Henson PS: snad jediný ze Suchetovských Poirotů, kde se ani na okamžik nezasměje!!! ()

Disk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto mimořádné dílo, které by zcela přesvědčivě obstálo i na velkém plátně (novou verzi chystá Kenneth Branagh, premiéra na podzim). Při sledování mě doslova mrazilo. Postavy kladoucí si etické otázky, téma spravedlnosti a odplaty... Dokonalost.______EDIT po druhém zhlédnutí: Fakt je to nejlepší Suchetův Poirot vůbec. Temný a nemilosrdný, kladoucí závažné etické otázky. A znovu jsem si uvědomil, jak je snadné brát "spravedlnost" do svých rukou, ale vůbec si neuvědomujete, že po uspokojení své pomsty se z vás stane stejná zrůda, kterou jste předtím bestiálně popravili. Ten film mě znovu totálně uzemnil, vlastně ještě více než minule, protože o odhalení vraha tahle Vražda v Orient Expresu opravdu není. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Davida Sucheta jako Hercule Poirota moc dobře znám, ale nekoukám na něj zase tak pravidelně. Když na mě Česká televize o půlnoci vystřelila, div ne možná nejznámější, detektivku, co Agatha Christie napsala, rozhodl jsem se, že jí zkusím. A ono opravdu...vůbec nevadilo, že na něj nekoukám tak pravidelně. Philip Martin to totiž natočil naprosto geniálně. On ten příběh sám o sobě je geniální, ale výborný David Suchet to ještě umocnil spolu s úžasně ledově temnou atmosférou, ve které zaručeně nepočítejte s tím, že vrahem by byl zahradník. Pohled Davida Sucheta coby Hercula Poirota v závěrečné scéně mě bude mrazit ještě hodně dlouho po shlédnutí. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě naprosto jednoznačně nejlepší Poirot! Atmosféra by se dala krájet, smrtící tajemno je v úzkých chodbách vlaku na každém kroku, a husí kůže startuje pokaždé, když se něco děje. A to nepřetržitě od začátku až do fascinujícího, brilantního, a uzemňujícího finále. Bravo, pane Poirote. A tobě taky Agatho. ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší díl ze všech s Davidem Suchetem, možná proto, že se od ostatních dost liší. S blížícím se koncem seriálu a stárnoucím Suchetem jsou díly stále vážnější a temnější. Vražda v Orient expresu se však syrovostí a ponurostí zalézající jak zima za nehty vymyká.  Velice dobře pointovaný závěr. Suchetův mistrovský herecký výkon hlavně v momentech, kdy musí bojovat s vlastním přesvědčením... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Námět knižní předlohy se zrodil v roce 1931 během návratu Agathy Christie z Ninive domů na Vánoce. Někteří zajímavý spolucestující se tak stali předlohou pro literární postavy. (annes)
  • Pro natáčení exteriérů scén, odehrávajících se v Istanbulu, posloužila Valletta, hlavní město Malty. (a.kopecka)
  • Zápletku příběhu autorce poskytla autentická kriminální událost té doby, a to únos a vražda ani ne dvouletého syna amerického pilota Charlese Lidbergha, hrdiny prvního sólového přeletu přes Atlantik. (annes)

Reklama

Reklama