Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 13 (2013) (série)


Opona - Poirotův poslední případ (S13E05)

(epizoda)
TV spot

Všechno krásné jednou končí. Kapitán Hastings se po dlouhých letech vrací na zámek Styles, kde před lety s Poirotem vyřešili svůj první společný případ. Nyní se opět jedná o vraždu, vlastně o několik vražd, páchaných tak rafinovaně a skrytě, že sám velký detektiv v jednu chvíli říká, že se s tak obratným zločincem dosud nesetkal. Hastings, kromě upřímné snahy pomoci svému churavějícímu příteli v nesnadném pátrání, musí také řešit komplikovaný vztah k dceři Judith, která na zámku rovněž pobývá. A přestože Hercula Poirota trápí rychle se zhoršující zdravotní stav, jeho malé šedé buňky jsou stále dostatečně čilé a bystré, aby dokázal i svého posledního vraha přivést k zaslouženému trestu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (135)

Fido 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Excelentní závěr série, excelentní Suchet, předávající vše do rukou té jediné pravé Spravedlnosti. Zfilmování ještě předčilo předlohu. Bravo! A také smutek, že žádný další díl už nebude. Ale všechno jednou skončí. Kéž bychom i my při té naší oponě mohli říci: They were good days. They have been good days. ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oběšená sestra … Kapitán Hastings přijíždí na zámek Styles navštívit chromého Poirota na vozíčku. Tak vy jste ten slavný Hastings. Ten maličký Belgičan nemluví o nikom jiném než o Vás a máme tu navíc i Vaši dceru. Judith Hastingsová, se kterou kapitán kvůli jejím nápadníkům (Dr.Franklin a Allerton) a jejím drsným názorům hodně hádá. Avšak roztomile Poirota nazývá strýček Hercule. V jenom okamžiku jsem si myslel, že Hastings řekl překvapivě Oui, ale byl to Hercule a Hastings kýval hlavou jako oslík. Hercule Poirot cítí, že se stane vražda a co myslíte? Stala se, Barbara (Anna Madeley) a další … Zabíjela Judith (Alice Orr-Ewing)? Poirotův stav se zhoršuje a noviny napíší HERCULE POIROT IS DEAD. Hasting je standardně mimo, ale čtyři měsíce po Poirotově odchodu se vše vyjasní a finále dopisu zní takto Ah Hastings, dear friend, they were good days. Smutné … ()

Reklama

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S13E05. Uz nikdy nebude nikdo hrat Poirota v klasickem stylu. Jako Suchet. Mozna (osobne si na to sazim) prijde moderni serie s novym hercem, v 21. stol. Tak, jak se to BBC povedlo s novym Sherlockem. A pokud to prijde, doufam ze to bude bomba. Ale uz nikdy tu nebude klasicka Agatha. Protoze tak jako nikdo nebude hrat Columba, je nemozne prekonat Suchetova detektiva. Posledni dil nebudu kazit zminkou o deji. Vychutnejte si to. Je to melancholie, atmosfera koncici ery, odchazejiciho maleho velkeho muze. Vratte se na panstvi Styles, tam to vsechno zacalo a taky to zde konci. Osobne jsem rad, ze nejsem znalec kniznich predloh. Anglicka kinematografie ma pro tenhle styl cit a rekl bych, ze serial knihy prekonava. Nevedel jsem, co se stane, a i kdyz jsem mel ruzne predstavy, tohle jsem fakt necekal. Pocit moralniho a psychologickeho presahu, ktery me dostal u "Orient-Expressu" (samozrejme se Suchetem - puvodni oscarovy film ze 70. let je ve srovnani s jeho verzi brak), tak ten se dostavil i zde. V necekane podobe. A ja jen smekam. Poirot odchazi pokorny, nedokonaly, smireny. A stale svuj. Bude mi chybet. Byly to dobre casy... ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K tomuto není snad ani třeba psát komentář, snad jen, že tvůrci nezklamali. Hluboce mě však zklamali filmoví a televizní kritici, kteří si za celých 25 let nevšimli dokonalosti Hercula Poirota v podání Davida Sucheta, která v Oponě vrcholí. Absence jakéhokoliv ocenění za tuto brilantní dlouholetou práci je trestuhodná. Jediná nominace na cenu BAFTA je chabou útěchou pro nás fanoušky nenahraditelného a jediného pravého Poirota. Herci si většinou nejvíce cení ocenění přímo od diváků a těch má David Suchet více než kdejaká hollywoodská pseudostar... Bude nám smutno monsieur Poirote... ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dechberoucí, smutný, šokující, poslední případ Hercula Poirota. Zůstaneš v mém srdci na vždy. Pro fanoušky H. P. Sice vám lecos docvakne, ale pak přijde ten šok, když zjistíte, že jde vlastně o něco jiného, sbíráte jen střípky, že je to komplikovanější, jako Poirot od A.CH. a dílo od této výjmečé spisovatelky. Jak už jsem zmínila v jednom z komentů, D. Suchet se narodil, aby zahrál tuto skvělou postavu Hercula Poirota. Není lepšího a nikdy nebude. (Nejen) klobouk dolů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • David Suchet se s rolí Hercula Poirota po 25 letech chtěl rozloučit jinak než Poirotovým odchodem na věčnost. Proto se díl Opona: Poirotův poslední případ točil mimo pořadí tak, aby to nebyl poslední díl, který bude Suchet natáčet. Jako poslední se natáčela Hra na vraždu (2013). (Krocka)
  • David Suchet (Hercule Poirot) pred filmovaním držal 9 mesiacov diétu a prvýkrát počas filmovania nemal pod oblekom žiadne vypchávky. (Poirotek)
  • Předlohou byl poslední román Agathy Christie, ve kterém se objevil belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet). Christie jej napsala již v roce 1940, ale vyšel až v roce 1975. (Rembrant)

Reklama

Reklama