Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý plán, ktorý sa ale zmenil na sériu hlúpych náhod a smoly. Scenár je však výborný, navyše aj slušne naratívne štrukturovaný a divácky atraktívny, takže ma to bavilo. Okrem iného som nemohol odtrhnúť oči od B.B. Thorntona, ktorému podobné postavy mierne retardovaných idú geniálne (viď Sling Blade). 75/100 ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Takova 100x lepsi verze Farga, ktera mam mnohem vetsi tempo, nejsou v nem zbytecne sceny a situace se stava mnohem bezvychodnejsi. Jsem docela rad ze zrusili Spider.mana 4, treba bude pak mit Riami mnohem vic casu na natacenich takovyhle jednoduchych, komornich a pritom perfektne fungujicih filmecku (jako treba jeste The Gift). Tohle mu totiz jde nejlip. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jednoduché plány vypadají geniálně, dokud se nepotkají s realitou, pak se obvykle vše otočí vulvou ke zdi. O této pravdě se přesvědčí jeden obyčejný, hodný chlap, když nechá promluvit své blbé já ve formě lehce zpomaleného bratra, své vychcané já ve formě bráchova sockokámoše a své hamounské já ve formě manželky. Své vlastní, dobré já nechá umlčet, neposlechne ani nesouhlasně mlčícího psa, proto se kolotoč pochybností, sporů a výbuchů násilí může spustit na plné obrátky. Jakkoliv "Jednoduchý plán" není nudný, pořád se v něm něco děje, události se vyvíjejí (očekávaným směrem) a divák by měl být lapen v pavučině napětí, podařilo se mi třikrát usnout a musela jsem film sledovat jako seriál. I tak si čtvrtou hvězdičku zaslouží, protože mě nenapadá nic, do čeho bych měla kopnout (možná s výjimkou toho závěru s bráchou, to mi přišlo hodně přemrštěné, stejně jako fakt, že by vyšetřovatelé ze stop nevyčetli pravdu). Jo, a pokud by se uvažovalo o nové filmové verzi "Růže pro Algernon", pak toho degena může hrát jedině Billy Bob Thornton, ten se pro tu roli narodil! 72% ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi 4.až 5. hvězdamy... nakonec jsem se přiklonil k 5.hvězdám, díky hereckému výkonu B.B.Thorntona. Celý snímek je brilantně vystavěný ve stilu ""může se to stát i vám"".....?? Atmosféra ve filmu vás postupně zcela pohltí, né svou klasickou krimi/triller akcí, ale sobním a lidským přístupem. Co říct na konec... Jste schopni zabít 4.lidi, svého bratra,a zustat člověkem,manželem a otcem....? ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Po čase jsem podlehla místnímu vysokému hodnocení a radovala se na kvalitní zážitek. Dopadlo to tak, že na mě z bedny dvě hodiny chrlila směs nelogiky, debility a frustrace, ale vydržela jsem do konce v očekávání, že přijde zasloužený trest. Taky nic. Nepochopím, jak se může spořádaný občan mávnutím proutku proměnit v hajzla a vraha a to bez špetky svědomí. O kojící matce, která s klidem Američanky kuje podrazácké pikle a ještě blbě, ani nemluvím. Herecky přesvědčil B.B.T. v roli idiota, který mě ale iritoval. Všichni hráli jak o závod, ale nepřesvědčili mě, i když scénář byl až mrazivě realistický. Přesto mě vůbec nezajímá, jestli můj soused žije dvojí život a má na krku např. 8 vražd (raději). Konec sice přinesl malou satisfakci a větší v doživotním traumatu běžné "chudé" americké rodinky, ale k popukání to teda nebylo! ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Člen ZZ Top Frank Beard se objeví v cameo roli na pohřbu. (Kulmon)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 13. března 1998 ve státech USA – Minnesota (Delano, St. Paul, Golden Valley) a Wisconsin (Ashland). (BMW12)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama