Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Smrtící virus zasáhne město a osamělý muž se ocitne v pasti. Uvězněný ve svém bytě bez spojení s okolním světem se snaží najít pomoc a cestu ven. (Netflix)

Recenze (134)

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

V Jižní Korei se nějak rozšířili zombie - úplnej odborník nejsem, ale do doby, kdy nám tady přistála v roce 2016 korejská animovaná Seoulyeok (Stanice Soul) a její následovník Boosanhaeng (Train to Busan), jsem neměl s Korejskými zombárnami tu čest... od té doby se to na nás však hrne ze všech stran a přes pokračování Train to Busan - Peninsula, nebo zcela nepřekonatelný Kingdeom (Kingdom) se dostáváme k této zajímavosti #Saraitda (#Alive). Typicky pěkné Jihokorejské masky, jak jsem si už stihl zvyknout u zmíněných titulů, mírný náčich komedie (hlavní hrdina je prostě idiot) a typicky korejsky posazené zvraty. Vůbec mi ta vlna jihokorejských zombáren nepřijde blbá a spíš naopak doufám, že borci nehoděj flintu do žita a brzy se budeme moct těšit na nějakou další šílenost. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

#Alive je vlastně taková korejská zombie metafora na přežívání lockdownu během koronavirové pandemie. Mladý muž je zavřený ve svém přepychovém bytě, kde se může v pohodlíčku válet, hrát videohry a pít dobrý alkohol, zatímco venkovní svět jde do háje. Eventuálně ale tyto zlaté časy brzy skončí, protože začne docházet jídlo a voda, přičemž se hrdina musí vydat ven z bytu, ale si našel něco k snědku. Samotný motiv přežívání zombie apokalypsy na jednom malém, uzavřeném a vybaveném místě, ještě navíc s hlavní postavou prostého puberťáka, je supr nápad. Nemluvě také o využití novodobé technologie a sociálních sítích, což dodává filmu unikátní šťávu. Film se tím hezky odlišuje od klasického formátu dalších zombie snímků, čímž se chytře vyhýbá nějaké stereotypní zápletce. A i když je nápad dobrej, stejně mi přišlo, že v mnoha pasážích tvůrci příliš nevěděli, co s tím dějem dělat. Jednu dobu to chvilku vypadalo na psychologické drama, pak si ale tvůrci řekli, že z toho vlastně chtějí mít napínavou řezačku, díky čemuž je celý děj poněkud zmatečný. Ve výsledku to ale byla příjemná zombařina, i přestože se film trošku hledá, plus v žánru už vyšly mnohem lepší kousky. Navíc korejskými zombie se přece nedá pohrdnout! Lepší 3* ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jihokorejský snímek „#Žiju“ je ukázkou docela kvalitního, moderního pojetí zombie, kdy v tomhle případě rozhodně nejde o pomalé mrtvoly. Ani to nevadí, tu tíživost to v sobě má i díky skvělým hereckým výkonům v lidských rolích. Ale prostě mi tu chybělo více gore, což je škoda, protože masky samy o sobě se velmi povedly. Trochu přitlačit na pilu a film by si vysloužil vyšší hodnocení. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zombie apokalypsa z pohľadu mladíka, ktorý sa snaží prežiť v byte jedného paneláka. Ázijské zombie filmy ma doteraz vždy viacmenej sklamali, takže som už nemal chuť na ďalší a moje očakávania boli veľmi nízke. Nakoniec som ale príjemne prekvapený. Ten koncept v ktorom sa dej drží v paneláku alebo v jeho blízkosti je vymyslený dobre. Originálne to príliš nie je, ale všetky klišé žánru znova fungujú. Po technickej stránke je to aj skvele natočené. Dočkáme sa viacerých pôsobivých scén a konečne aj trochu toho šťavnatého gore, ktorému sa kórejské zombie filmy doteraz nepochopiteľne vyhýbali. Funguje aj napínavá atmosféra a hlavný hrdina je tak akurát normálny, aby mu divák fandil. Žiadny raketový inžinier alebo hrdina, ale ani príliš neznesiteľný nerd alebo idiot. Film má aj rýchle tempo a krátku stopáž, takže to dobre odsýpa. Snáď len dramatické scény v ktorých to hrdina vzdáva až tak dobre nefungujú. Celkovo som ale spokojný a určite si to ešte niekedy zopakujem. 7/10. ()

Hernycztek 

všechny recenze uživatele

Korejci jsou, téměř vždy, zárukou kvality a platí to dvojnásob, točí-li pro celosvětovou platformu, jakou je například Netflix, kterého se, právě, tento zombie horor týká. Alive je po všech ohledech originální, což se, v dnešní době, v tomto subžánru, vidí málokdy. Film se z velké části odehrává v menším bytě, obrovského bytového komplexu, což přivádí správnou klaustrofobickou atmosféru a úzké chodby, mezi byty, zase pocity nejistoty a strachu, kdy nevíte odkud se, na našeho hrdinu, vyvalí horda zombie. Přesto, že se děj odehrává na tak malém prostoru, tak tu není žádné hluché místo a stále se děje něco zajímavého. Co se masek týče, tak jejich vzhled je, ve většině případů, výborný a je nutné ocenit maskérskou práci, díky které nebylo potřeba využití digitálního upravování. Zombie jsou nadprůměrně rychlí a hlavně jsou extrémně chytří - nejinteligentnější, jaké kdy bylo, na obrazovkách a plátnech, možné vidět. Vytknout se dá jen gore, které je sice pěkné, ale je ho trestuhodně málo, jelikož je většina akce mimo záběr. Alive je, tedy, rozhodně, doporučení hodný, nejen méně zkušeným divákům, ale i těm náročnějším, jejichž chutě by měly být také uspokojeny. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se od 1. října do 12. prosince 2019 ve městě Gunsan (Jižní Korea). (ČSFD)

Reklama

Reklama