Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 1
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (191)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpracování netradiční, tak nějak počítám s tím, že autorky předpokládaly, že lidé víceméně vědí o své nejvýznamnější spisovatelce dost na to, aby si mohly dovolit zpracovat její osobnost z jiného pohledu. Evidentně proto po několikáté nezobrazovaly, jak Němcová zborcena píše, ale věnovaly se se věcem jiným. Těžko říct, komu vadí dva a půl erotické scény, pár manželských hádek a vypjaté prostředí, ve kterém Božena evidentně žila. Staří fotrové se v komentářích předhánějí se skloňováním slova "šukat," snad aby vyjádřili, jak je seriál "skandální." Přitom scénáristickou licenci by lidé, zajímající se o film hlouběji, mohli pochopit, stejně jako to, nakolik byl život spisovatelky komplikovaný. Dovedete si vážně představit, že postavy v seriálu 21. století mluví češtinou dvě stě let starou, aby to bylo jako že autentické? Zároveň oceňuju snahu o zobrazení vlastence a muže své doby, Josefa Němce, kterého seriál zbytečně nedémonizuje, v podání fenomenálního Jana Hájka. Moje hodnocení Boženy se ustálilo na cca 90%, ale kvůli mnohým zdejším výkřikům do tmy musím přidat. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

z celého seriálu jsem viděl dohromady tak 2/3,takže je možné,že mi utekla nějaká zásadní scéna,která by mi přinesla to co bych od podobné série čekal.To co jsem viděl mi to totiž nepřineslo.Ne snad,že bych stál o absolutní glorifikaci,ale tady mi to chvílemi přišlo jako na sílu tlačené,jen aby to bylo pikantní.Všechno to souložení a histerčení pak Boženu odvádí od toho podstatného - jejího psaní a kdybych nevěděl o koho jde,úplně by mi uteklo v čem měla být tak výjimečná.Samozřejmě je možné že v reálu to opravdu byla histerická nepochopená rozhoďnožka,která měla rodinu tak nějak v paži a "předběhla dobu" i v tomhle,ale úplně si nejsem jistý že to takhle režisérka se scénaristkami chtěly.Vlastně si nejsem vůbec jistý jak z téhle série měla Božena Němcová vyjít a to je trochu na prd.Od rozporuplných pocitů to nezachrání ani fajn výprava,kostýmy a většinou dobří herci...60% ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasické životopisné zpracování po našem. Ve větší či menší míře klasické nedostatky, které se u nás opakují stále dokola (nevyrovnané znázornění odkazu dané postavy pro současnost vs. řešení milostných vztahů; (ne)stárnutí postav, kdy hlavní postava mění podobu a všichni v jejím okolí vypadají stále stejně). Herecky od ústřední trojice výborné, ale udělat z povinně literární Boženy nesympatickou promiskuitní bohémku je na zvážení, a jak vidno, spousta lidí (včetně mě) padá údivem, co ta Božka (Barbora) byla zač. Jako celek je však série dobře zpracovaná, s historicky věrnými interiéry a exteriéry. Postupně zapojovanou atmosférou dané doby (ale té mohlo být stejně víc) a herecky si jdoucí pro Českého lva. Pochvala také pro hudební složku a hlavní klavírní motiv. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak byla Babička idealistická pohádková bytost, tak je seriálová Božena bulvární. Co se povedlo, je přiblížit její v podstatě nezáživnou postavu z povinných čítanek široké veřejnosti, nakonec to mělo i švih, spád, pěkné lokace i herecké výkony, co se ale nepovedlo, to je mnohovrstevnatost její postavy. Seriálová Božena byla v podstatě děvka, která kašlala na všechno i na všechny včetně dětí a občas vzala do ruky psací pero. Nemohu si pomoct, ale v té ženské muselo být i něco víc. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím jsem zhlédl jen první díl a hodnotím jej jako průměrně dobrý. Klady: historický kolorit, kostýmy, herecké výkony, zapojení němčiny do dialogů. Zápory: ačkoliv jsou tu několikrát použity katolické kulisy (kříže, svaté obrazy) domácnosti Panklů i Němců nikde není scéna, že by se lidé (i Barbora) modlili. Dokonce ani před jídlem. Zato scény sexuálně-intimního rázu tu jsou víckrát. Není pochyb, že ti venkovští lidé se modlili. Tipuji, že takových 70% stopáže prvního dílů není faktograficky podložených, k nimž patří právě tyto intimní scény. Z toho důvodu se mi jeví pominutí vlivu babičky Magdalény Novotné na malou Barboru (pozdější Boženu) asi jako nejzávažnější nedostatek prvního dílu.Vždyť díky působení babičky na malou Barboru pak velká Božena mohla napsat jedno z nejkrásnějších děl české literatury „Babičku“. ---- Viděl jsem druhý díl, který se mi zpočátku líbil moc. Velmi dobře ve zkratce naznačeno vlastenecké ovzduší první poloviny 19. století, dobré dialogy, sympatický výkon Anny Kameníkové, Ale pak to opět hrubě kazí fiktivní sexuální scény. A opět totální absence duchovna, naznačen je pouze duševní (nikoliv duchovní!) boj u vztahu Božena – Josef – básník Nebeský. Takže, bohužel, tyto zápory srážejí i 2. díl jen na průměr... --- Viděl jsem nakonec i třetí a čtvrtý díl. Herecky,, dramaticky to není špatné. Je tu snaha o vyjádření ovzduší 19. století, ale všechny 4 díly jsou totálně bez Boha, bez jediné modlitby... Nedělám si iluze o českých (nikoliv moravských!) národních vlastencích, u nichž nacionalismus převyšoval víru, ale ono to tam není vůbec, ani u obyčejných lidí. A jako velký nedostatek celého projektu považuji vynechání vlivu zmíněné opravdové babičky Magdalény na začátku a k tomu ještě vynechání scén slavného pohřbu BN na konci seriálu. Zato postelových scén, nikterak fakticky nepodložených, je tu tolik, že má člověk podezření, že jim u toho Wimmerová svítila a pak se převtělila do osoby režisérky... ()

Galerie (136)

Zajímavosti (16)

Reklama

Reklama