Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 1
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (191)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

z celého seriálu jsem viděl dohromady tak 2/3,takže je možné,že mi utekla nějaká zásadní scéna,která by mi přinesla to co bych od podobné série čekal.To co jsem viděl mi to totiž nepřineslo.Ne snad,že bych stál o absolutní glorifikaci,ale tady mi to chvílemi přišlo jako na sílu tlačené,jen aby to bylo pikantní.Všechno to souložení a histerčení pak Boženu odvádí od toho podstatného - jejího psaní a kdybych nevěděl o koho jde,úplně by mi uteklo v čem měla být tak výjimečná.Samozřejmě je možné že v reálu to opravdu byla histerická nepochopená rozhoďnožka,která měla rodinu tak nějak v paži a "předběhla dobu" i v tomhle,ale úplně si nejsem jistý že to takhle režisérka se scénaristkami chtěly.Vlastně si nejsem vůbec jistý jak z téhle série měla Božena Němcová vyjít a to je trochu na prd.Od rozporuplných pocitů to nezachrání ani fajn výprava,kostýmy a většinou dobří herci...60% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Pro mě odpad jak vyšitej. Jen za sympatickou Kameníkovou v prvním díle ho nedám, ale národní umělkyně Áňa Ptačí ksicht by si ho za tu svou půlku zasloužila desetkrát. Jestli je toto cesta, kterou se ČT hodlá vydat, tak to rovnou zavřeme, protože przněním a dehonestací národních ikon, vydávanými za novátorský pohled a mladistvé pojetí, jsme za chvíli na kolenou a budou se nám smát i Ukroši. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery veľmi dobre spracovaný životopis najgeniálnejšej českej spisovateľky, vďaka ktorej som sa naučil čítať ešte v škôlke. Jej rozprávky som vždy nenormálne hltal a mám podozrenie, že lásku ku knihám a nepriamo aj k filmom, mám vďaka nej. Ani ku spracovaniu nemám žiadne väčšie výhrady, možno len by som sa v seriály zameral viac na jej tvorbu ako na milostný život. Ten bol v jej prípade určite podružný, aj keď vo veľkej miere ovplyvňoval i jej tvorbu. Na plátno sa však hodilo to druhé. Chýbalo mi tu trocha podrobnejšie rozobrať, ako jej jednotlivé geniálne prozaické diela vznikali. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Božena je taková menší seriálová událost v naší malé zemičce, ale pod hypem, který ji doprovázel se skrývá docela plytký příběh o velké Češce, která je zde prezentovaná pouze jako rajda, která žije ve zpackaném manželství. Na dané téma jsem viděl x lepších počinů a výsledný dojem tak zachraňují jen slušní herci a pěkná výprava, která je mírně zazděna tím, že se většina příběhu odehrává v interiérech. Na české poměry rozhodně nadprůměrné dílo, ale žádný trhák se nekoná. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Čtyři jsou asi opravdu moc, ale vlastenecké cítění je nutné podpořit i ve filmové minisérii.. :) Toliko na úvod. První dva díly byly opravdu zajímavé, měly švih a energii a to zejména díky skvělé Kameníkové (přestože pořád tvrdím, proč vybrali zrzky na postavu Boženy). I ostatní herci byli zajímaví a musím poznamenat, že v první dvou díle se opravdu podařilo Němcovou zbavit vlasteneckého a obrozeneckého nánosu a mramorové mrtvolnosti. Nicméně celé tempo minisérie se v druhé části s Geislerovou zpomalili, zřejmě to byl účel, ukázat jak Němcové prostě kvůli nemoci docházejí síly, nicméně v porovnání s Kameníkovou Geislerka prostě neobstála. V některých scénách byla velmi předvídatelná, propojovala se mi dokonce s dalšími filmy, ve kterých se objevila, a že jich bylo. Éra Geislerové je už prostě silně vyčerpaná, prostor by se měl dát jiným a Geislerku už chci vidět pouze ve vedlejších a pečlivě vybraných rolích. Na druhou stranu, takhle dobře se Němcovou zfilmovat ještě nepodařilo, a to těch pokusů již také bylo nemálo. Vávra z ní udělal neživou posvátnou bytost, za úvahu však ještě stojí německé zpracování "A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu", které se zaměřilo na poslední dny Boženy. Jinak a podobně dobře. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (16)

  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)
  • Premiéru poslední čtvrté epizody sledovalo bezmála 1,71 milionu diváků starších 15 let, což z něj činí opět nejsledovanější pořad večera a celého nedělního dne. (rublik05)

Reklama

Reklama