Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (191)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Asi jako všichni jsem znal Boženu Němcovou jen ze školních lavic a měl jsem ji zafixovanou jen jako nudnou bábu píšící nudné knihy. A ona to byla přitom velmi zajímavá osobnost, která předběhla dobu o 100 let a neměla to v tehdejší společnosti lehké. Dokonce jsem si o ní začal něco číst na internetu a porovnávat to se seriálem, a jistě nejsem sám, seriál značně přispěl k popularizaci Němcové obecně. Už jen za to patří tvůrcům dík, seriál je navíc slušně natočený a s každým dílem lepší. A ne, její knihy číst nezačnu, ty považuju za nudné pořád. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpracování netradiční, tak nějak počítám s tím, že autorky předpokládaly, že lidé víceméně vědí o své nejvýznamnější spisovatelce dost na to, aby si mohly dovolit zpracovat její osobnost z jiného pohledu. Evidentně proto po několikáté nezobrazovaly, jak Němcová zborcena píše, ale věnovaly se se věcem jiným. Těžko říct, komu vadí dva a půl erotické scény, pár manželských hádek a vypjaté prostředí, ve kterém Božena evidentně žila. Staří fotrové se v komentářích předhánějí se skloňováním slova "šukat," snad aby vyjádřili, jak je seriál "skandální." Přitom scénáristickou licenci by lidé, zajímající se o film hlouběji, mohli pochopit, stejně jako to, nakolik byl život spisovatelky komplikovaný. Dovedete si vážně představit, že postavy v seriálu 21. století mluví češtinou dvě stě let starou, aby to bylo jako že autentické? Zároveň oceňuju snahu o zobrazení vlastence a muže své doby, Josefa Němce, kterého seriál zbytečně nedémonizuje, v podání fenomenálního Jana Hájka. Moje hodnocení Boženy se ustálilo na cca 90%, ale kvůli mnohým zdejším výkřikům do tmy musím přidat. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasické životopisné zpracování po našem. Ve větší či menší míře klasické nedostatky, které se u nás opakují stále dokola (nevyrovnané znázornění odkazu dané postavy pro současnost vs. řešení milostných vztahů; (ne)stárnutí postav, kdy hlavní postava mění podobu a všichni v jejím okolí vypadají stále stejně). Herecky od ústřední trojice výborné, ale udělat z povinně literární Boženy nesympatickou promiskuitní bohémku je na zvážení, a jak vidno, spousta lidí (včetně mě) padá údivem, co ta Božka (Barbora) byla zač. Jako celek je však série dobře zpracovaná, s historicky věrnými interiéry a exteriéry. Postupně zapojovanou atmosférou dané doby (ale té mohlo být stejně víc) a herecky si jdoucí pro Českého lva. Pochvala také pro hudební složku a hlavní klavírní motiv. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se těšila a jsem zklamaná. Ikona českých čítanek po této minisérii spadla z piedestalu. Nevěrná manželka, špatná matka, mizerná hospodyně a nezodpovědná osoba, která neuměla dodržet slovo a ke svému okolí byla téměř lhostejná. Takový to na mě zanechalo dojem. Přesvědčivé to ale nebylo. Jako by z jejího života ukázal jen to horší. Možná taková opravdu byla a možná že tak docela ne. Mrzí mě to černobílé vyobrazení, čekala jsem víc. ()

sofiapetra

všechny recenze uživatele

Hvězdy žádné dávat nehodlám, jsem ráda, že o B.N. vzniklo aspoň něco. Přiznávám, že mě blažilo vidět své oblíbené historické postavy na plátně, jak se hýbají a mluví - nejen Boženu, ale i Antonii Rajskou, sestry Rottovy, Havlíčka... ale celkové porno pojetí bylo docela trapné a B.N. to určitě ublížilo (myslím v očích všech idiotů, kteří budou dál zcela opomíjet její dílo a význam, jen jim naskočí, že byla pěkná coura). A vadilo mi, že tam vůbec nezmiňovali její šlechtický původ, protože je přece jasné, že Panklovi její rodiče nebyli - pradlena Tereza ji vážně ve čtrnácti neporodila. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (16)

  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama