Reklama

Reklama

Obyčejní lidé

  • USA Ordinary People (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komorní příběh tří lidí, kteří se přestali slyšet. Režijní debut Roberta Redforda vyznamenaný čtyřmi Oscary.  Komorní příběh jedné zdánlivě „docela obyčejné“ středostavovské finančně zajištěné rodiny vypráví o komunikaci a schopnosti slyšet své nejbližší. Dospívající Conrad žije pod dohledem korektního a spravedlivého otce, daňového poradce Calvina Jarretta, a své vždy pečlivě upravené a spořádané matky Beth. Proč tedy dojde k jeho nervovému selhání a téměř zhroucení? Kde vlastně začalo trauma, které s chlapcem postupně na svých sezeních rozkrývá otcem doporučený psychiatr? Conradův těžký pocit viny pramení z rodinné tragedie, skládající se před divákem střípek po střípku z jeho výpovědi. Tragedie však může odkrýt i nové a dosud nepoznané emoce. Právě tak se může proměnit jedna docela obyčejná rodina. Režijní debut Roberta Redforda, který vznikl podle románu Judith Guestové, je zároveň hereckým koncertem Donalda Sutherlanda, Mary Tyler Mooreové a Timothyho Huttona. V roce 1981 si odnesl celkem čtyři Oscary za nejlepší film, režii, scénář adaptovaný z jiného média a mužský herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Něco bylo špatně. Nedokoukal jsem a po půlce dvouhodinového filmu to vypnul ve stavu hlubokého a extrémního znudění. Nemohu říct, že bych po té hodině vůbec věděl, o co tam šlo a je mi to už jedno. Herci hráli dobře a i to dobře vypadalo, ale Oscara za scénář a režii asi nepochopím. Dokoukávat nebo to rovnou celé opakovat už rozhodně nehodlám. Toť vše. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slavný oscarový film o krizi americké středostavovské rodiny, neschopnosti komunikace a o bolestném tajemství, které se odhalí po terapii jednoho z rodinných příslušníků s jeho psychiatrem. Bohužel v tomhle případě jsem musel konstatovat, že v mých očích zase padla jedna z filmových legend, protože Obyčejné lidi přebíjí z jedné stránky Americká krása, z druhé stránky kterýkoli z dílů V odborné péči. Je to zdlouhavé a tím pro mě i nudné. Dokoukal jsem jen z povinnosti. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Excelentně a velmi výmluvně zpracovaný snímek na téma "když se nemluví." Robert Redford je skvělý herec a pro mě možná ještě lepší režisér. Touto svou prvotinou již tehdy všem dokázal, že jeho ambice a talent jsou nesporné a nám zase to, že už ve svém prvním filmu projevil velký cit pro režii, hloubku a důležitost vyprávění a svůj styl. A vše dokázal i svou další režisérskou tvorbu udržet na stejně kvalitní úrovni. Skvělé výkony celé "rodiny." Mě však nejvíce dostal Timothy Hutton. Jeho výkon je výborný a jako Conrad mě zkrátka dostal. Jeho bolest, výčitky, strach, vše, co udělal, neudělal, nebo měl udělat, všechno, co ho uvnitř sžírá a pronásleduje. Takové postavy jsou mi velmi blízké. Situace mezi samotnými manžely je rovněž vystavěna mistrovsky, ale když už rozbroje mezi nimi začínaly být značně ostré a vyhrocené (manželské hádky o vině a nevinně, kdo za co může) uvažovala jsem, že je to naprosto vynikající, ale už jsem čekala, kdy bude na scéně opět Timothy:) Myslím, že děj stál hodně právě na něm. Obyčejní lidé mi dopřáli velmi silný zážitek. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tak režisér Robert Redford tu na mňa vybafol záplavu emócií a rodinnej drámy, ktorú som ale akosi nepostrehol resp. to nič až tak emotívne nieje. Jedna z množstva nadcenených oscaroviek, ktorá sadla vtedajším akademikom a možno aj divákom, ale dnes už nepredstavuje nič výnimočné a patrí skôr do priemeru vo svojom žánri. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Redford měl varlata z titanové slitiny, když si jako debut vystřihl takový kus. Skvostný, citlivě vedený snímek s bezchybnými hereckými výkony (Sutherland!). Obzvláště hezky a jemně byla postupně odhalována postava matky, egocentrického, středostavovského plaza, který váží každý problém svých blízkých hlavně otázkou "co na to řeknou sousedi?" ()

Galerie (47)

Zajímavosti (16)

  • Mary Tyler Moore, nominovaná na Oscara za Nejlepší herečku v hlavní roli, odehrála ve filmu méně minut, než Timothy Hutton, vítěz mužské vedlejší role. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama