Pivní putování
Obsahy(1)
V úvodu prvního dílu seriálu představíme základní surovinu k výrobě piva – sladovnický ječmen. Nejkvalitnější se totiž pěstuje na Moravě na Hané a v Čechách v Polabí kolem Mělníka. Navštívíme pivovary v Litovli a v Hanušovicích, připomeneme pivovar v Přerově a minipivovar na Svatém Kopečku u Olomouce. Projdeme se krajinou Litovelského Pomoraví, překročíme Ramzovské sedlo, rozhlédneme se po Hrubém Jeseníku a zastavíme se v Lázních Jeseníku. Připomeneme si pověst o králi Ječmínkovi, ze skutečných osobností vzpomeneme siláka Gustava Frištenského, který bydlel v Litovli na dohled od pivovaru, a Josefa Müllschitzkého, zakladatele pivovaru v Hanušovicích. Budeme hledat vztah evropské kultury k pivu a nacházet zmínky o alkoholu v Bibli. Připomeneme si, co napsal o pivu Jan Amos Komenský. Zeptáme se, jaké pivo je košer. Pohovoříme o složení piva a o dávce alkoholu, jakou je možno ze zdravotních důvodů doporučit a jakou naopak odmítnout. (Česká televize)
(více)Diskuze
![Lod1](http://image.pmgstatic.com/cache/resized/w60h80/files/images/user/avatars/167/274/167274880_a04232.jpg)
pivarska velmoc ani nevie poriadny dokument o pive natocit, naozaj viac som sa dozvedel od Vanka na jidlo SRO ked bol v pivovaroch budvar,plzen, alebo malych p. To by pani museli presdiet dni v archivoch a knizniciach aby si pripravili scenar a celu cestu potom nasledne z toho, Vsade lacno napchaju zabery z drona aby to bolo ze coool dechberuce ale z pivom to nema nic spolocne,, pivo je ludoch co ho vytvarali a dalsich historickych udalostiach a o vareni a vode) ,, " sak natocime z drona zabery " lacny a primitivny pristup, dron stoji par stovak