Reklama

Reklama

Teče tudy řeka

  • USA A River Runs Through It (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dokonalý okamžik netrvá věčně, ale zůstává v našich vzpomínkách. Příběh dvou rozdílných bratrů, které pojí vášeň pro rybaření... Říká se, že v Montaně jsou jen tři místa, kam se chodí včas. Na mši, do práce a na ryby. Tohle rčení přesně odpovídá příběhu rodiny reverenda Macleana, která žije v malebném horském městečku na soutoku tří řek. Osobitý presbyteriánský reverend učil od mládí své syny vnímat magickou krásu divoké přírody a lásce k rybolovu. Rybaření zůstává jejich jedinou společnou vášni i v dospělosti. Zatímco starší Norman začal studovat vysokou školu, mladší Paul si užívá života plnými doušky. Pohybuje se však v nebezpečném prostředí a jeho tajemství ho nakonec dostihne. Život těch, které bychom měli znát nejlépe, nám totiž uniká nejvíce... Poutavý melodramatický snímek Teče tudy řeka představuje třetí režijní počin slavného herce Roberta Redforda. Předlohou scénáře byla stejnojmenná autobiografická novela Normana Macleana, v níž se autor vrací do doby svého dětství a dospívání v prostředí montanské přírody. Ve své nejslavnější roli se zde představil Craig Sheffer, který ztvárnil postavu dokonalého Normana. Jeho nespoutaného bratra Paula ztělesnil hvězdný Brad Pitt. Snímek vyniká úžasnými scenériemi horské Montany, za což kameraman Philippe Rousselot po zásluze vyznamenán Oscarem za nejlepší kameru. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (163)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Je celkem jasné, že se tady schyluje k tragédii, visí od začátku ve vzduchu, ač je dětství obou bratrů vylíčeno idylicky, zbývá jen vyčkat, zda bude hrát prim jakýsi kainovsko-ábelský komplex, rivalita v lásce, nebo prostě jen fakt, že neposluchy špatně končí... Roztomilost dětských představitelů (sladký Joseph Gordon-Levitt ♥) padla dovršením dospělosti, přeceněním míry talentu a podceněním dobových účesů a pokrývek hlavy... Netýká se Brada Pitta ♥, tomu by na hlavě slušela i chcíplá kočka, naštěstí čas tvídových kšiltovek brzy pominul a klobouky Craigu Shefferovi opticky ubraly půl metru hlavy, škoda jen, že exteriéry, kdy nechával na hlavě, nebyly frekventovanější... Díky krásné přírodě, s láskou popsaném vztahu k rodnému kraji, rodinné soudržnosti a Normanovým slovům směrem k osobnosti svého bratra: "V té chvíli jsem věděl naprosto jasně, že jsem byl svědkem dokonalosti... můj bratr stál před námi na břehu řeky, jakoby se ani nedotýkal země - svobodný a nezávislý, jako umělecké dílo, ale já jsem si právě tak jasně uvědomoval, že život není umělecké dílo a že tento okamžik nebude mít dlouhé trvání..."... nu a samozřejmě i díky mé slabosti pro Brada, který hned na začátku kariéry přesvědčil, že minout herectví by byla velká chyba a nejen pro něj samotného, uděluji tomuto, z průměru nijak zvlášť nevybočujícímu snímku... až tři hvězdy. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Učarovaly mi scény rybaření. Stále vidím řeku v oparu, který jak šípy protínají zlaté sluneční paprsky, postavu s bičem rozvážně mavájícím nad hlavou a stříbřité vlnky spěchající dál a dál. Impresionistické obrazy musí chytit za srdce nejen rybáře a milovníky přírody. A pak dramatické osudy postav, jež jsou jakýmsi protikladem nádherných scenérií....Být zde více hořkého humoru, cítil bych za tím ještě intenzivněji poetického spisovatele Otu Pavla. ()

Reklama

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Třetí film od pana Redforda, který jsem měl možnost vidět a zatím zůstává favoritem Legenda o slavném návratu :) Teče tudy řeka je ale taky pěknej film, na kterej se příjemně kouká a možná v budoucnu, až budu víc poznamenaný rybařením, ho docením o něco víc. Každopádně Brad Pitt byl skvělý i na začátku kariéry a líbil se mi i Tom Skerritt jako hlava rodiny. Tenhle typ filmů mám hodně rád a přestože tenhle nezařadím mezi své oblíbené, rozhodně stojí za to vidět. ()

stuplik20 

všechny recenze uživatele

Ako píše "golfista" niekomu sa tento kúsok Redfordovej práce páči iným nie. Ja sa pripájam k prvej skupine čiže sa mi páči akým štýlom Redford točí a ako skrz kameru dokál zachitiť tento príbeh. Myslím že je to aj vec toho či chodíťe na ryby alebo nie :) ... každý kto obľubuje samotu ,prírodu a ten zvláštny pokoj pri rieke vie o čom teraz práve táram. Netradičný pohľad na ľudský život a veci ,ktoré ľudí spája od malička a sú k tomu upätí bez ohľadu na problémy. Záverečných pár minút ma utvrdilo v tom že tento film nie je len holý scenár bez emócií ,ale prinesie tým čo chcú chvíľku na zamyslenie. Konečné hodnotenie 4*. ()

Pavlin 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z těch krásných pomalu plynoucích příběhů , který pod Redfordovou režií sahá po vysokém hodnocení.Nádherné scény,které by mohly existovat jako samostatné obrazy ,doplňují celý příběh.Není jich ani málo,ani moc.Robert Redfort je mistrně využívá.Rodinná sága jedné presbyteriánské rodiny se všemi úskalími a problémy které přináší život.Uvěřitelné,upřímné,dojemné,ale ne kýčovité. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Několik let přemlouval Robert Redford Normana Macleana k získání práv na ztvárnění jeho novely. (D3VIL)

Reklama

Reklama