Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (315)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně jednoduchý scénář je přetavený ve strhující příběh, který dokáže ve správnou chvíli vyvolat ty správné emoce. Nic v něm nechybí - a nic není nadbytečné. Vypráví o zákonu - a o jeho výkladu, o cti a o morálce ... po vojensku ... a především o maximálním nasazení - v bitvě, která se zdá být předem ztracená. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vtipná historka: Potřeboval jsem aby se dcerka nudila tak až u televize usne a zkusil tuhle právnickou legendu co jsem si dlouho šetřil a trefa do černého. V obou směrech. Dokonalý Nicholson, energický Cruise který za mlada válel v dialozích stejně jako teď když skáče z letadel a z útesu na motorce. Prvotřídní soudní drama, s parádními Sorkinovými dialogy, které rozjelo mnoho následovníků JAGem počínaje a NCIS konče. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Výborná divadelní hra, ale pro mou okoralou duši je to jen za tři hvězdy. Ten vojín Santiago není pro Sorkina moc důležitý, jeho smrt je pro něj jen záminka ke spáse duše Toma Cruiseho dokonalou Demi Moore (škoda, že jejich milostná scéna byla nakonec vystřižena a spása probíhá jen v duchovní rovině). Santiago si zasloužil víc než být McGuffinem... ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Film balancující na hraně tří a čtyř hvězdiček. Nakonec dávám čtyři, ale s odřenýma ušima. Může za to hlavně brilantní závěr a Nicholson u soudu, to je opravdu nejlepší moment celého filmu. Nicholson tady perlí a herecky září, kupodivu to zvládl i Reiner, který jinak po celý film příliš jistý nebyl. Cruise je tady ještě snesitelný a jeho postava je uvěřitelná, stejně jako Demi Moore a Kiefer Sutherland. Příběh není špatný, ale možná by neškodilo ten Rudý zákon eliminovat, zní tu snad v každé větě. Možná, že by to chtělo tak o čtvrt hodinku zkrátit, protože některé patetické řeči film zbytečně natahují. Typická ukázka toho, že když není jistá režie, dá se to zachránit brilantními hereckými výkony. 70% P.S. úplně pomíjím tradiční bolístku, tj. český dabing, opět otřes. Pospíchal prostě Nicholsona mluvit nemůže. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obdobie deväťdesiatych rokov podobným inteligentným, príťažlivým, súdnym komerčným trilerom prialo. Táto doba je už bohužiaľ preč a preto sa k nim radi vraciame. Pár správnych chlapov pripomína svojim štýlom adaptácie Grishamovej prózy, od scenára, cez mierne expresívne herecké výkony, až po atmosféru. Tvorcovia sa bohužiaľ nevyhli prvoplánovým americkým symbolom a hollywoodskej naleštenosti, ale v onej dobe to nebolo nič negatívne a film je evidentne primárne určený americkému publiku. Dnes by sa podobný scenár točil asi iným spôsobom. Už len kvôli tomu, akú povesť medzičasom Guantanamo získalo. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Autor původní předlohy Aaron Sorkin se nechal inspirovat příběhem jeho sestry, která mu vyprávěla o podobném incidentu na Guantanamo. Při něm však došlo pouze k vážnému zranění a nebyla vyšetřována vražda. (don corleone)
  • Film se umístil v roce 2008 podle Americké filmové instituce v kategorii soudní drama na 5. příčce. (TheDude)
  • Scnárista Aaron Sorkin se objevuje jako právník v baru a mluví se ženou o jednom ze svých případů. (Aaron.)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama