Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (429)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Cary Elwes na mě udělal dojem jako Robin z Loxley, zapůsobil jako doktor v Saw... ale jako opravdu dobrého herce jsem ho začal brát až po hajzlíkovi, kterého zahrál v Aktech X -- Princess Bride jsem chtěl vidět vyloženě kvůli němu. S výkonem spokojenost, s filmem též. Tak si tak zpětně uvědomuji, kolik v posledních letech točených pohádkových a fantasy příběhů z Princess Bride vyloženě čerpá, co se týče pojetí a stylu vyprávění. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

"No ty vole, to je ale luxusní film! Nadupaný!". První myšlenka, která mi hlavou proskočila po skončení filmu. A myslím si, že byla zcela na místě, protože neotřelou, vtipnou a bezvadnou "pohádku" jen tak neuvidíte. Snad pohádka ani není nejlepší slovo, je to spíš komediální parodie, která obsahuje pohádkové prvky. Snad ani není tolik pro děti, kteří tu ironii, sarkasmus a nadsázku zcela nepochopí. (Proto to třeba Superpero nepochopil...:-)) Španěl Mandy Patinkin ruluje a Robin Wright Penn je opravdu půvabná a britský přízvuk dává všem větší smrnc. Výborně napsáno, trošku s předobrazem v Monty Pythonech. As You Wish ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

"Princezna Nevěsta" je bezesporu okouzlující, ale právě proto taky zrádná. Na jednu stranu sice platí, že šarm filmu vychází z toho, jak se s lehkostí, nadsázkou i sebeironií opírá do pohádkových klišé. Jenže přístup k základům žánru zde v žádném případě není revizionistický. Za vší lehkovážností a sebereflexí se skrývá jen utužování tradicionalistického jádra klasických pohádek. Navzdory tomu, že název vyzdvihuje hlavní ženskou postavu, ta zde není v pozici hrdinky, ale pouhého objektu bez vlastní vůle. Zatímco všechny ostatní postavy se vymykají klasickým schématům či je alespoň zesměšňují, titulní princezna je až disneyovsky pasivní a zcela postrádá jakoukoli osobnost nad rámec své pohlednosti. Každý z mužských kladných hrdinů - Westley, Inigo Montoya, ale ostatně i Fezzik - je definován vírou v sebe sama a ve své schopnosti, přičemž právě svou chytrostí či fyzickými přednostmi dokáže porazit zbabělejší či méně schopné protivníky. Jistě, také princezna má svou nezlomnou víru, bohužel jen v to, že si pro ni přijde její milý; a když přestane na začátku věřit, dostane za to záhy pořádně za uši přímo od svého miláčka. Takhle pak ve výsledku "Princezna Nevěsta" zůstává dílem, jež má být ideální pohádkou pro malé klučiny, která je přenese přes práh nedospělosti a odhalí jim atrakci líbání holek. Pro ostatní, kteří chtějí opravdu moderní pohádku, která překypuje šarmem a reflektuje klišé žánru, především ta vázaná k ženským postavám, je tu naštěstí výtečný "Hvězdný prach" od Gaimana či jeho skvělá filmová adaptace. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Kulisy 9/10/// +pořád stejně krásné, neškodné, zábavné, hezké, dobré postavy, příběh -o něco mohla být výraznější hudba, přeci jen občas trošku dětinské/// Název mi nic neříkal, ale jakmile začali běžet první vteřiny filmu, hned jsem si uvědomil, že tohle už jsem kdysi viděl. A ať následovala jakákoliv scéna, zdála se mi povědomá, nebo dokonce hodně známá a vždy jsem byl o pár minut napřed před dějem. To je další důkaz toho, že když je kvalitní pohádka, tak i v malém věku si ji díte zapamatuje. Určitě mi tehdy nebylo ještě ani deset, když jsem to viděl prvně. Teď už jsem z toho trošku odrostl, to ale nic nemění na tom, že to stojí za vidění./// Celkem 78%/// ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Inšpektor Colombo”,čiže Peter Falk príde pozrieť vnuka,ktorý je momentálne P.N,alebo skôr školy neschopný:Š.N,otvorí knižku a začne mu čítať z knižky extrémne zaujímavý LOVE STORY...+súboje,príšery,atď Na čo Rob Reiner siahne,to sa mení v ZLATO.Mám na mysli jeho rannú tvorbu... Cary Elwes má šarm Caryho Granta+charizmu nikoho iného ako dobyvateľa ženských srdci ERROLA FLYNNA,čo by som naznačil,že práve Errolom sa inšpiroval... Atypická rozprávka pre dospelých,ktorá je tak iná,tak zvláštna,že som sa proste do nej zamiloval... Niečo,čo by malo „normálneho” človeka pohltiť. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Film se měl původně točit již 70. letech a Fezzika měl hrát Arnold Schwarzenegger. Když došlo k natáčení o 12 let později, byl Arnold již takovou hvězdou, že si jej studio nemohlo dovolit zaplatit. (Kulmon)
  • Ve scéně, kdy únosci i s princeznou vyšplhají po laně až nahoru, jeden z únosců lano přesekne a lano spadne ze srázu dolů. Únosci se rychle jdou podívat ze srázu dolů. Při příchodu k hraně srázu oba postupně šlápnou na stejné místo. A zde je evidentní, že to je kulisa. To místo se totiž pod tíhou nohou prohne a po uvolnění zase vrátí zpět. (Mydlivoj)

Reklama

Reklama