Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (428)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Princezna Nevěsta" je bezesporu okouzlující, ale právě proto taky zrádná. Na jednu stranu sice platí, že šarm filmu vychází z toho, jak se s lehkostí, nadsázkou i sebeironií opírá do pohádkových klišé. Jenže přístup k základům žánru zde v žádném případě není revizionistický. Za vší lehkovážností a sebereflexí se skrývá jen utužování tradicionalistického jádra klasických pohádek. Navzdory tomu, že název vyzdvihuje hlavní ženskou postavu, ta zde není v pozici hrdinky, ale pouhého objektu bez vlastní vůle. Zatímco všechny ostatní postavy se vymykají klasickým schématům či je alespoň zesměšňují, titulní princezna je až disneyovsky pasivní a zcela postrádá jakoukoli osobnost nad rámec své pohlednosti. Každý z mužských kladných hrdinů - Westley, Inigo Montoya, ale ostatně i Fezzik - je definován vírou v sebe sama a ve své schopnosti, přičemž právě svou chytrostí či fyzickými přednostmi dokáže porazit zbabělejší či méně schopné protivníky. Jistě, také princezna má svou nezlomnou víru, bohužel jen v to, že si pro ni přijde její milý; a když přestane na začátku věřit, dostane za to záhy pořádně za uši přímo od svého miláčka. Takhle pak ve výsledku "Princezna Nevěsta" zůstává dílem, jež má být ideální pohádkou pro malé klučiny, která je přenese přes práh nedospělosti a odhalí jim atrakci líbání holek. Pro ostatní, kteří chtějí opravdu moderní pohádku, která překypuje šarmem a reflektuje klišé žánru, především ta vázaná k ženským postavám, je tu naštěstí výtečný "Hvězdný prach" od Gaimana či jeho skvělá filmová adaptace. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

inu, minimálně velmi zajimavý počin to byl. Nemůže se to srovnávat těm našim (pche), ale na americké poměry :-)) dost neobvykle zpracována, napsána a velmi dobře zahrána a podkreslena. Příběh skáče od téměř reálného historického děje k úplným nesmyslům a ironickým leckdy černohumorným vtípkům. Je cítit, že scénaristé k tomuto projektu opravdu přistoupili bravurně, skoro bych to dokázal srovnat s Nekonečným příběhem. Škoda, že jen ten celkový feeling není tak velkolepý, jak by mohl být. Ale stejně, komu by to v té všeobecné zábavě vadilo? (Scéna s jedem je asi nejlepší ukázkou toho, v jakém duchu se tento film nese) ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

V detských časoch by som bol určite nadšený viac. Je tu síce všetko, čo by taká dobrodružná rozprávka mala mať - láska, pomsta, piráti, kamarátstvo.... no ako celok mi to prišlo pomerne šedivé a príbeh slabo prepracovaný. Chcelo to ešte nejaký nápad na zápletku a trochu natiahnuť stopáž. Priemer. 60/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Myslel som, že po prvý krát som bol v nesprávnom rozpoložení a množstvo fórikov a narážok na žánrové rozprávkové klišé mi uniklo. Tak som si Princeznú pozrel po rokoch znovu a páčila sa mi zhruba rovnako. Tento nepochybne milý, príjemný filmík je ale stále iba solídny priemer, čo sa týka žánru paródií a taký Shrek sa do podobnej tématiky striafal a striafa podstatne trefnejšie. Najviac poteší účasť Petera Falka. Možno by pomohlo pôvodné znenie, ale asi to už nechám tak raz a navždy. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nádherná záležitost pro celou rodinu, která šikovně prokládá klasickou pohádkovou naivitu vtipnými scénkami a dialogy. Chvílemi nemá daleko k absurdnímu humoru Monty Pythonů, samozřejmě upravenému pro děti. Cary Elwes (ano, to prkno z prvního Saw) je skvělý, a vlastně i všichni ostatní. Škoda jen, že k závěru už filmu docházel dech, protože bych se nebránil ani nejvyššímu hodnocení. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Celý natáčecí den štáb stála výzva Caryho Elwese, aby ho herec, představující princova "muže na špinavou práci", nešetřil a doopravdy uhodil. Udělal to a Elwes strávil zbytek dne v nemocnici. (Epistemolog)
  • Ve filmu jsou zmíněny dvě vzájemně znepřátelené země – Florin a Guilder. Názvy obou zemí jsou ve skutečnosti tentýž název pro nizozemskou měnu používanou od roku 1434 až do roku 2002, kdy byla nahrazena eurem. (Nick321)
  • Během takzvaného souboje důvtipu vše, co řekne Vizzini (Wallace Shawn), dává smysl, paradoxně ho ale nenapadlo, že by mohly být otrávené oba poháry. V určitý moment, kdy zmíní, že Westley (Cary Elwes) zdolal Fezzika (André René Roussimoff), tudíž je mimořádně silný, si můžeme všimnout, že Westleymu ztuhnul úsměv, ale když Vizzini opět začal mluvit, tentokrát o souboji s Inigem (Mandy Patinkin), Westleymu došlo, že Vizzini prostě plácá a nemá ponětí, který pohár je otrávený, a opět se na něj usmál. (Nick321)

Reklama

Reklama