Reklama

Reklama

Stůj při mně

  • USA Stand by Me (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V lesní chatě na okraji Castle Rock, městečka uprostřed oregonských lesů, dvanáctiletý Gordie La Chance spřádá plány na neobvyklý výlet, který by měl navždy změnit jeho život. Jeho nejlepší kamarád Vern totiž slyšel, jak jeho starší bratr mluví s přítelem o nalezení mrtvoly hluboko v lesích a Gordie spolu s bojácným Vernem, tvrďákem Chrisem a odvážným Teddym zorganizuje výpravu za dobrodružstvím, která se změní v odyseu, při níž chlapci poznají především sami sebe. Cesta začíná nevinně, ale sen o tom, že se stanou hrdiny města, všechny čtyři podrobí zkoušce, jakou si nedokázali představit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (494)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Mládí je nejkrásnějším obdobím života, ale nejdříve musíme zestárnout, abychom to poznali.. Přesvědčiví Will Wheaton a River Phoenix, nezapomenutelná scéna s železničním mostem a volně plynoucí vzpomínka na nezletilost plnou dobrodružství, snů a nevinnosti. “No I won't be afraid / no I won't be afraid / just as long as you stand, stand by me..” ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Stephen King to v tom péru prostě má a Rob Reiner jeho knihy umí zpracovat. Velice příjemná pozvánka do dětských let, která mi oživila vzpomínky na to, co jsem všechno stihl prožít já, když ještě děti chodily ven. Příběh je velmi jednoduchý. Parta dětí se vydá podívat na mrtvolu, o které se dověděla. Po cestě prožívají celkem fajn věci a odemykají skříně svým kostlivcům. Velká výtka snad jen k tomu, že mi tam prostě chyběl nějaký zásadní zvrat či něco překvapivého. Moje uši potěšil velmi dobrý výběr písní. Byla to téměř srdcovka vedle srdcovky. Obsazení bylo kvalitní a všichni dětští herci si vedli více než dobře. Příjemná záležitost, u které člověk s chutí dokáže vypnout. Jen snímek prostě nenabízí žádnou nadstavbu. Něco, proč bych jej měl potřebu vidět znovu. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak som sa zamyslel, kedy som si našiel tých najlepších priateľov na celý život a bolo to až na strednej. Možno som s tými zo základky nemal také zážitky, ako hľadanie mŕtvoly v lese, i keď bývam na sídlisku hneď pri lese. Možno by nás to viac zblížilo.... Stand by me na mňa pôsobilo dojmom seriálového pilotu (bez konca, kde sa dozvieme budúce osudy chlapcov v dospelom veku), pretože Reinerovi sa podarilo vytvoriť svet, do ktorého by som sa chcel pravidelne vracať. Čo sa týka atmosféry malomesta, tak asi práve tento film bol základným predobrazom lokácií Stranger things, nehovoriac o deckách, Phoenix vyzerá ako tá malá "weirdka". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Ze všech nehororových adaptací Kinga, které jsem doposud viděl (Shawshank, Nadaný žák, Zelená míle), je tato svou myšlenkou nejskromnější. Ač putování čtyř kluků nese odysseovské rysy, vypráví o „zboží“ tak prostém a přitom čím dál víc nedostatkovém jako přátelství. V tom filmu se nepřihodí nic moc a přesto úplně všechno. Na pár situacích jsou nádherně vykreslené povahy jednotlivých hrdinů, které toto poslední společné letní dobrodružství poznamená zcela nepředvídatelným způsobem. Nejde o typické klišé „z chlapců se stávají muži“ a „již nic nebude jako dřív“. King (své?) dětské dobrodružství konfrontuje s pohledem dospělého muže a jsou to právě věty typu „bavili jsme se dlouho; o věcech, které klukům připadají důležité, dokud nezjistí, že na světě jsou i holky“, které činí příběh unikátním a nadčasovým. Rob Reiner dobrodružný příběh, kterému nechybí úžasný spád, protkal nenápadnými symboly, jemným humorem i emotivními scénami, v nichž excelují dospěle hrající nedospělí herci. Stůj při mně ve mně zanechalo zvláštní pocity. Smutek? Radost? Štěstí? Něco mezi tím. Ty pocity nadále přetrvávají a jsem za ně rád. 90% Zajímavé komentáře: kiddo, choze, anderson ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Padesátky naplno, kingovské propriety taky, ale ústřední čtyřka bez chemie a Reinerovo vyprávění vlastně taky. Tohle klučičí dobrodružství táhne jednoduchým dějem, ale odrazuje povídkářskou unylostí, která stopáž subjektivně natahuje na dvojnásobek, protože těch problémů, které kluci řeší ještě před tím, než se jim začnou líbit holky, by se našlo tucet navíc, ale namísto puberťáckého prozření se koná nekonečná kamerová potulka bez vášně a dramatu. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (58)

  • Vůz, kterým starší chlapci jedou a hrají baseball s poštovními schránkami, je Ford Custom Convertible Coupe z roku 1949. (Kirman)
  • Podle Kingovi předlohy nezemře pouze Chris, ale všichni hlavní aktéři kromě Gordieho. Naznačuje to spojitost s házením mincí, kdy na druhý pokus padla všem chlapcům kromě Lechance stejná strana. (Candice)
  • Kniha i film se odehrávají ve městě Castle Rock. Stejně pojmenoval Rob Reiner svou produkční společnost. (HellFire)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Friedman prekročí tmavú čiaru

Friedman prekročí tmavú čiaru

17.08.2005

V produkcii a réžii Adama Friedmana vznikne adaptácia knihy A FINE DARK LINE od Joea R. Lansdalea, ktorého Friedman dokonca ukecal, aby k filmu napísal scenár. Hlavnou postavou príbehu o dospievaní… (více)

Reklama

Reklama