Reklama

Reklama

Dlouhé horké léto

  • USA The Long, Hot Summer (více)

Obsahy(1)

Do povodí slavné řeky Mississippi za horkého léta roku 1957 se můžete vypravit v americkém dramatu o životě jedné farmářské rodiny. Paul Newman je mladý, ctižádostivý muž, který je neprávem pronásledován špatnou pověstí. Usadil se v malém městečku a snaží se začít znova, ale pověst o něm dorazila až sem... (oficiální text distributora)

Recenze (64)

pepo 

všechny recenze uživatele

Podobne tipy filmov su uz v sucasnosti bohuzial degradovane telenovelami ako Dallas alebo lubovolna mexicka hovadina. Tam vsak nehraju Newman alebo Welles, hudbu do nich neskladal Alex North, nereziroval ich Martin Ritt a nemali ackovu produkciu. A je to vidiet. Krasne osudove, dramatticky vyborne vyhrotene a vynikajuco zahrane. Skoda toho nepresvedciveho a uponahlaneho konca. Mohla to byt uplna bomba. 8/10 ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

První polovina příběhu nemá daleko k dokonalosti, ale ta druhá je poněkud uspěchaná - drze si dovoluju tvrdit až odbytá. Obecně nerada srovnávám: Zastávám názor, že každý snímek má právo na svobodný filmový život bez ohledu na to, zda je originálem - nebo více či méně zdařilou kopií. Ale v tomhle případě se poměřování přes veškerou snahu nedokážu ubránit, protože s každým záběrem se mi automaticky vybavují tytéž scény ze stejnojmenného televizního filmu "Dlouhé horké léto", který vznikl za režijního vedení Stuarta Coopera až v roce 1985 a jehož léto je daleko žhavější - jeho děj je složitější, dramatičtější ... a pro mě nesrovnatelně přitažlivější. Leč zároveň musím připustit, že ani snímek Martina Ritta nevychladl na pokojovou teplotu, takže si slabší 4* zaslouží. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výborně natočené psychologické drama o vyrovnávání se s vlastní minulostí, očekáváním rodičů a okolí a o společenských rozdílech v konzervativní společnosti jižanských států USA. Výborně obsazené, takový Paul Newman ukazuje neskutečnou dávku charisma, hereckého umění a všech ingrediencí, které z něho udělaly jednu z největších hvězd americké kinematografie. Říkal jsem si, že je to na 5 přesvědčivých hvězdiček, ale posledních 15 minut od předčasného dramatického vyvrcholení v podobě konfliktu u zapálené stodoly, které končí křečovitým a v kontextu předchozího děje nedůvěryhodně smířlivým gestem odpuštění vede k typickému americkému happyendu, které znehodnocuje předchozí snažení. Celkový dojem: 80 %. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Po úporném shánění tohoto filmu jsem byl sladce odměněn. Skvěle vykreslené charaktery postav, příjemná osobitost snímku a v neposlední řadě výteční herci. Film, ze kterého vyzařuje pohoda, inteligence, hudba se záměrem zahřát na srdci a také podmanivost. Filmy z těchto let a s touto tématikou, navíc s Paulem Newmanem, to je parketa, na které tančím strašně rád. 85% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

...s pohledným Paulem Newmanem, pohledem z jihu, kam složil svou hlavu, jedna báseň....a ani nekáplo. Teplota stoupá. Dusno bylo, hromy a blesky mezi vztahy, ty zabouřily, aby se vyjasnilo. Žádné leháro pod paraplíčky s kopcem zmrzliny. Místní magnát O. Welles jako "poroučivej velkej" táta, který když není po jeho..., ale otče, uvnitř je člověk přece, se svými sny i slabostmi, žádný naprogramovaný stroj...Hned napoprvé, padnou vám do očí jeho oči, které sama obloha nebeskými barvami malovala. Tak lahodné, že v tom parnu přijdou vhod, jako dobře vychlazený mok. Polepšil si. Vypovězený, tělo zpocený. Od města k městu, z farmy do kšeftu, z terasy do prvního podlaží. Pocestný handlíř se slamákem na hlavě. Obchodník s motýlkem, v bílé košili, co hoří po životní roli. Pevně stát na svých nohách, sám sebe nespálit. Muž s ohnivou minulostí, který na rozpálené půdě nepěstuje plamenné řeči, který se odváží flirtovat, ale i milovat, nebudete litovat. Když se slunci daří, bez ustání rozlévá zářivé paprsky, rozprostírá svůj zlatavý šál po kraji. Zůstane a budou svoji. Řeknu vám, rájem stane se tohle jižanské údolí, každý krajíc rozumného štěstí si ukrojí. Smířlivými kudrlinkami všichni všeho docílí. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Natočit scénu, ve které hořela stodola, trvalo celých pět dní. Režisér totiž dlouho nebyl spokojen s oblohou, větrem nebo slunečním svitem. (oje)
  • Orson Welles později řekl, že: "byl málokdy při natáčení tak nešťastný." (Mikino00)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama