Reklama

Reklama

Hra na oliheň

(seriál)
  • Jižní Korea Ojingeo geim (více)
Trailer 2

VOD (1)

Série(2) / Epizody(18)

Stovky hráčů na mizině přijmou zvláštní pozvánku na dětskou hru. Uvnitř na ně čeká lákavá cena, ale může je stát život. (Netflix)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (763)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV seriál. Velice milé překvapení z korejské dílničky. Taková asijská verze zfilmované únikové hry, povznesená na novou úroveň. Zároveň legenda Netflixu! Po pozvolném rozjezdu v první epizodě, začíná ta pravá jízda, která svým pojetím zaujme nejednoho diváka. Zároveň je snadné se vcítit do psychologie postav a nebrat tento koncept "únikové hry / soutěže" jako sci-fiction v sociálním životě v reálném světě. Myslím si, že by se tohoto konceptu zúčastnil dobrovolně nejeden Čech! | E01 (70%), E02 (85%), E03 (85%), E04 (85%), E05 (85%), E06 (85%), E07 (85%), E08 (85%), E09 (85%) > Průměr: 83% | ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Korejci mě zase dostali. Po Království zombie je tu další jejich seriál, který mě zaujal. Je to vážně dost drastické. Místy mi to připomnělo Hunger Games nebo Battle Royale. Náš hlavní hrdina se topí v dluzích a neví, jak z toho ven. Jednoho dne ho osloví záhadný muž a nabídne mu řešení jeho situace pomocí jakési hry. On souhlasí, ale to ještě neví, že to je hra na život a na smrt. Ani další hry nejsou žádný med. Hráčů ubývá a vysněná výhra je na dohled. Některé hry jsou zajímavé, jiné celkem nuda. Je dost zajímavé sledovat jednotlivé hráče, jak se mění a co všechno jsou ochotní udělat pro výhru. Vítěz ale může být jen jeden. Je to celkem otevřené, tak uvidíme, jestli bude nějaké pokračování. "Jaké je heslo?" ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jak jednoduché, jak účinné... Kórejci zabodovali, doslova Netflix prevalcovali. Vôbec by ma neprekvapilo, keby hollywood ohlásil remake. Nemusel by dopadnúť zle, pretože to kórejské herecké prehrávanie ide občas na nervy. Súhlasím s Malarkeym, ľudia majú radi násilie, ale tu je to skôr o zvedavosti. Zvedavosť kto prežije, kto zhrabne výhru, ako zomrú, kto to riadi... Scenár je šikovne napísaný, postavy veľmi dobre obsadené, široká paleta typov a pováh, dobrý rozbor postáv, do toho, skvelá hudba, jednoducho všetko klape a vy hltáte jeden diel za druhým. Najnapínavejšie bolo asi preťahovanie lanom, ale super bolo aj skákanie po sklenenej podlahe. Druhá séria bude asi veľmi očakávaný projekt, teším sa! 100%. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

--- Nikde na svete nedošiel kapitalizmus tak ďaleko, ako v Južnej Kórei, a nikde nedošiel tak do extrému komunizmus, ako v Severnej Kórei. Existuje zlatá stredná cesta? --- Squid Game je smutným symbolom stavu Kórejskej spoločnosti, kde systém nechal zájst kapitalizmus do ultraextrémnych dimenzií, kde sa nič neregulovalo, a jedinou smerodatnou hodnotou sa stalo GDP. Tak strašne sa chceli stať úspešným nasledovateľom amerického sna, že si za posledných 60 rokov vytvorili vlastnú, kórejskú nočnú moru. Širšia stredná trieda spoločnosti prakticky zanikla, a vytvorili sa priepastné rozdieli medzi bohatými a chudobnými.  Presne za takých okolností môže vzniknúť seriálový scenár, ktorý prekvapivo kvalitným spôsobom neidealizuje chudobných, neprikrášluje morálne rozhodnutia v situáciách, kde v skutočnosti víťazí vždy pud. Ale toto nie sú dôvody, prečo je Squid Game svetovo úspešný. Klúč jeho funkčnosti pravebodobne tkví v koncepte "Človek je hracia karta" a "Elita je hráč". Dodáva to deju extrémnu nevypočítateľnosť, morálnu bezbrehosť a nevídanú krutosť, na ktorú sú diváci na celom svete evidentne vyhladnutý a zvedavý. --- Formálna stránka seriálu je výnimočná, nápaditá, postavy nie sú schematické - objavujú sa systémom, ale aj vlastnou vinou degenerovné postavy: gamblery, zločinci, alebo aj bežný ľudia, ktorí jednoducho nemali v živote štastie. Aj cez tieto všetky atribúty mám však ku Squid Game chladný vzťah. Ani v minulosti, ani dodnes mi od umeleckého diela nestačí realistickosť a brutalita.  Je to len také farebne pestré, samoúčelne brutalistické postmoderné koloseum, ktoré sa v určitej alterácií v blízkej budúcnosti môže stať realitou... ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Aneb jak mainstream-fandom objevil ve 21. století Ameriku. Kupodivu (na Koreu) až nečekaně konvenční reflexe kapitalismu a role lidské morálky a svědomí v něm. Pěkně natočené, pěkně zahrané a někdy i pěkně symbolické. Není to ale nic, co by přineslo do žánru nic moc nového (španělské El Hoyo mi v tomto směru přišlo poněkud výmluvnější, odvážnější a sympatičtější). Eric Berne by při sledování tohohle seriálu ale určitě měl žně. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (89)

  • Scény z města se natáčely v Tedžonu v Jižní Koreji. (SONY_)
  • Ikonický tyrkysový hábit, který nosí všichni účastníci hry, jsou ve skutečnosti staré tělocvikářské hadry. (Azurovydrak)
  • Při hře s cukrovou plackou jsou na stěnách v herně zobrazené všechny čtyři symboly, které si hráči mohou vybrat. Deštník má ale zahnutou rukojeť obráceně. Na stěně je otočena vlevo a v placce vpravo. Později v ubikaci hráčů je deštník zobrazen jednou s rukojetí vpravo a jednou vlevo. (Muffino)

Související novinky

Překonalo Prime Video od Amazonu Netflix?

Překonalo Prime Video od Amazonu Netflix?

04.12.2022

Mezi největší streamovací služby se typicky řadí Netflix, Disney+ nebo HBO Max, často se ale zapomíná na poměrně zásadního hráče - Amazon Prime Video. Pravda, je pro to několik dobrých důvodů: jeho… (více)

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

Seriál Star Wars: The Acolyte rozšiřuje obsazení

09.11.2022

Zatímco v těchto dnech na Disney+ stále ještě bojuje o diváckou přízeň Andor, což se mu podle vesměs pozitivních reakcí diváků poměrně dobře daří, mezitím už začíná i natáčení jednoho z dalších… (více)

Reklama

Reklama