Reklama

Reklama

Líbánky skončily, budeme se brát! ... Partnerské vztahy nebývají vždy jen procházkou růžovým sadem, což platí i v případě svérázné milenecké dvojice Petea a Tillie. Cesty osamělých třicátníků se osudově zkříží na večírku společných známých, kteří jim domluvili schůzku naslepo. Věčný vtipálek s ostrým jazýčkem Pete představuje starého mládence s výstředními projevy, zatímco Tillie působí spíš jako rozvážná žena nad věcí. Mezi nesourodou dvojicí to ale od prvního okamžiku zajiskří a vzájemně se dokáží doplňovat ve slovních hříčkách a roztomilých provokacích mezi mužem a ženou. Po několik schůzkách přerůstá jejich vzájemný vztah ve stav hluboké důvěry a porozumění, který později stvrdí společnou svatbou a narozením milovaného syna Robbieho. Jejich manželství během jedenácti let musí projít mnohými zatěžkávacími zkouškami, protože Pete v sobě nedokáže zapřít pověst notorického sukničkáře. Osud jim ale připraví ještě jednu mnohem těžší ránu, která může znamenat definitní konec jejich manželství. V úsměvném a dojemném příběhu o vývoji jednoho mileneckého vztahu vyniká Walter Matthau a Carol Burnettová, kteří si po zásluze vysloužili hereckou nominaci na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Martin741 

všechny recenze uživatele

No konecne pan kverulant alebo aj pan dvojhviezdicka - konkretne Lacike dal 4 hviezdy. A ma pravdu. Skutocne polozabudnuty klenot - tusim to raz islo na akejsi prime, len si nepamatam ani rok, ani datum a Ramzeszial ani cas. Kazdopadne vyborna spolocenska konzervacka, kde exceluje mne sice dost nesmpaticky Walther Matthau /Charley Varrick - viem o koho ide len z toho dovodu, ze hral casto s mojim oblubenym Jackom Lemmonom/ a vyborna Carol Bournett. Aj on aj ona su uz ludia v strednom veku "se vsim vsudy" /sramy na dusi, obavy, tuzby a priania ktorezahaluje mlha a casto sa rozpustia vo vzdzuchoprazdne/ - chemia vsak funguje, dialogy perfektne - uz dlho som nevidel tak kvalitny film : tempo, dialogy, skusena rezia, ani chvilu nudy/. Martin Ritt ako reziser ma tiez nevyvazennu a hodne skacucu filmografiu : na jednej strane fajne filmy ako Noir Edge of the City 1958, Parizske Blues, tento film Pete n Tillie, na druhej strane vyslovene hrozy ako Stanley a Iris 1990, Cross Creek 1983, a ani ta precenovana planoba Molly Maguires 1970 ma teda nijak nenadchla - pozri prislusny komentar : 77 % ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Viděno v primáckém dabingu (Meduna, Kotrbová). Pocity smíšené, v angličtině musí být Walter úžasný, Burnett k němu působí moc staře (WM byl starší asi o 11 let!). Hodně znát je to v milostné svlékací scéně, to jsem se hodně ošíval. Vtip a to, co tak báječně shrnul kolega Oskar, jde ale celkově do plusu. Trochu bych stříhal, trochu méně melodramatizoval, a byly z toho 4. Dobově cenné. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Výstřední mix převážně dialogové romance (?) a decentního hrubiánského humoru, v němž dominuje skvělý Walther Matthau. Tento zapadlý počin však trýzní 2 zásadní nedostatky. Jedním je kupa hluchých míst a rovněž selhává z hlediska emocí, což zapříčinilo, že veškeré osudy postav mi byly absolutně lhostejné a to je u filmu takového žánru celkem průšvih. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príjemný vzťahový film, ktorí mieša trochu nesúrodý koktail komédie a drámy. Pomerne odbitý začiatok odpichne dvojica Walter Matthau a Carol Burnett suchým humorom a cynickými hláškami. Tie korenia celý vývoj ich vzťahu, keďže je to Peteho hlavná povahová črta. Tillie to však z pozície manželky a matky pociťuje trochu inak a ich postupné odcudzenie sa postupne mení na drámu, ktorú neustále narúšajú Peteho bonmoty. Scenár však túto dramatickú linku dlho nepodporuje a čoskoro sa vráti k zábavným skečom ako je zisťovanie veku Gertrude a vodometový súboj. Celkovo tak film pôsobí nesúrodo a nemastno-neslano, hoci má svetlé momenty. 70% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pete a Tillie byla zvláštní dvojice. Na rozdíl od České televize si totiž nemyslím, že by divák dostal možnost poznat, kterak jejich vztah přerostl ve stav hluboké důvěry a porozumění. Já viděl jen to, jak spolu spali a jednou si prostě z ničeho nic řekli, že se vezmou. Nepůsobilo to na mě ani tak, že by se kdovíjak milovali. Z toho pak mohly plynout i mnohé problémy v manželství najednou vzniknuvší, ačkoli Pete byl prostě dě.kař. Spojoval je ale syn, který nedostal příliš mnoho času a to je oba paradoxně spojilo, přestože většinou to právě bývá naopak. Je to dojemný film, to bezpochyby. Pro rodiče, kteří se dokáží vcítit pak mnohem víc. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (2)

  • Skladateľ John Williams je v titulkoch uvedený ako John T. Williams. Skratkou T označuje prostredné meno Towner. Vo filmoch, kde skladal jazzovú kompozíciu, býva zase podpísaný Johnny Williams, ako si hovoril ešte v časoch, kedy pôsobil čoby jazzový klavirista. V neskorších filmoch ho poznáme už len pod menom John Williams. (ČSFD)
  • Soundtrack k filmu vyšiel prvýkrát na CD nosičoch v roku 2017 spolu s hudbou k filmu Stanley a Iris (1990). Teda 45 rokov po premiére filmu, v náklade troch tisícok kusov. (ČSFD)

Reklama

Reklama