Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Drama muže odsouzeného na smrt a ženy, která hledá způsob, jak ulehčit poslední dny jeho života. Sestra Helen pracuje jako sociální pracovnice v černošské čtvrti v New Orleansu. Ve vězení se setkává s cynickým a brutálním vrahem Matthewem Ponceletem pár týdnů před jeho popravou. Její úsilí o pomoc člověku v nouzi se postupně mění ve snahu dosáhnout alespoň zmírnění jeho trestu. Mezi Helen a Matthewem se přitom vytváří zvláštní vztah. Zatímco ona těžce hledá cestu jak překonat vlastní pochyby, musí vězeň přiznat svoji vinu... Silné drama vzniklo podle stejnojmenného bestselleru, v němž jeptiška Helen Prejeanová vypráví osobní zážitky při setkáních s vězni z cel smrti. Scénář k filmu napsal scenárista a režisér Tim Robbins (Bob Roberts, The Cradle Will Rock). Hlavní postavu pozoruhodným způsobem ztvárnila Susan Sarandonová (Atlantic City, Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louise, Nebezpečný klient a Soumrak), která byla za svůj výkon v hlavní roli oceněna Oscarem. Vězně čekajícího na poslední den svého života si zahrál Sean Penn (Nejsme žádní andělé, Hra, Tlumočnice, 21 gramů, Milk). Za svůj výkon v Robbinsově snímku byl oceněn Stříbrným medvědem na 46. MFF v Berlíně v roce 1996. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (292)

sarume 

všechny recenze uživatele

Nezvykle těžké téma, které láká k jednoduchému moralizování. Zde , ale autor říká jasné ne a celý příběh vidíme v několika povinostech .V povinnosti jeptišky dát utěchu každému kdo požádá a povinost zločince zaplatit společnosti dluh Z áhy sledujeme velice zvláštni vyvoj, kdy se z povinosti stává vztah , aby nakonec kdy divák přejde most a začne se zločíncem i sympatizovat a tak moc doufat v cerveny telefon se zrušením popravy , tak do těhle slz a očekávaní , Vám film ukáže celý ten strašny zločin a vy během naprosto dokonalé hudby dochazite k zaveru , ze vse ma zustat tak jak je a myslim ze nakonec se do Vas vleje jakysi pocit stesti za vsechny ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď si ukradneme privilégium ,,vyššej moci" a odsudzujeme, vidíme ten úzkostný pohľad v očiach umierajúceho, môžeme si snáď povedať, že sme šťastnejší? Jeden z mála filmov, ktorý vám na tácke predloží desiatky hlbokých úvah a polemík o ľudskej nespravodlivosti, nenávisti vedúcej k ,,ničomu" a túžbe po pomste. Na prvý pohľad bezcitný odsúdenec, v harmónii žijúca sestra a ich priateľstvo vedúce k intímnemu poznaniu sily nádeje, kde hlavnú úlohu zohráva Boh a viera v Jeho odpustenie. Susan Sarandon a Sean Penn predvádzajú výkony, ktoré sa na plátne len tak nevidia a film je naplnený hŕstkou neznesiteľne dojemných a emočných dialógov, ktoré ani nebudete schopní uniesť. Dráma bezprostredne poukazujúca na to, že aj brutálny vrah a ľuďmi odsúdený zatratenec môže nájsť pokoj v duši skôr ako ľudia hrajúci falošné divadlo. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Celé dve hoďky som sedel zarazený v sedačke z počinu,ktorý evokuje veľké zúfalstvo a beznádej. Susan Sarandon poznám,ale nečakal som od nej takýto performance,ktorý je absolútne vierohodný,uveriteľná je Timova réžia(Tim rok pred týmto hral najslušnejšieho väzňa v dejinách Andyho Dufresnyho v Darabontovom The ShawShank Redemption.),ktorá je sugestívna,depresívna,oscar mu vyfúkol Mel za BraveHeart. Sean Penn je z iného súdka ako Andy,veril som mu všetko,čo som mu videl na očiach,bravúrny performance. Réžia a herečka sú hlavnými ťahákmi snímku,kde optimizmus je v nedohľadne,nepokojný,nepríjemný snímok. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní psychologické drama, jeden ze zásadních příspěvků k diskuzi o trestu smrti. Je cenný tím, že nikomu nestraní a návodně nehodnotí. Hlavní hrdinka, řádová sestra, je nadaná zvýšenou sensitivitou a empatií a zaznamenává jak strach a postoje obviněného, tak i bolest a pochopitelnou nenávist rodičů obětí. Odsouzený rozhodně není nevinná obět systému, ale zločinec, se kterým je napohled těžké sympatizovat. Film se postupně dotýká všech základních problémů spojených s fenoménem trestu smrti. Jen pro příklad: drtivá většina odsouzených a popravených spadá do kategorie těch nejchudších, kteří si nemohli dovolit najmout drahé právníky a soukromé vyšetřovatele schopné účinně zpochybnit jakékoli obvinění. To, že se popravy konají v době, kdy je po nich politická poptávka, aby se prokázala politikova rozhodnost při boji se zločinem, je rovněž fakt. Snímku dominují herecké výkony Seana Penna a Susan Sarandon. Oba patří k tomu nejlepšímu, s čím momentálně americká kinematografie disponuje, a dávají svým postavám maximální přesvědčivost. Celkový dojem: 90 %. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už od prvých minút plynutia filmu mi bolo jasné, že tip od gudaulina bol viac, ako dobrý. V problematike trestu smrti mám už veľmi dlho jasno. Spoliehanie sa na to, že čas zmierni súcit s obeťami zločincov a naopak tí budú stále hlasnejšie otravovať celý súdny a väzenský systém svojimi právami a nárokmi a keď sa do toho naviac vloží neskúsená a nekonečne dobrá mníška, tak už som sa oprávnene obával, že úsilie ignorantov utrpenia nevinných obetí bude úspešné. Film herca, režiséra a producenta Tima Robbinsa je vynikajúcim filmom, ktorý nastoľuje viac otázok a podnetov na premýšľanie, než poskytuje odpovedí. Susan Sarandon ani Seana Penna som v lepších úlohách nevidel. Ale päť hviezdičiek nedám práve pre snahu o objektívnosť tam, kde objektívnosť pokladám za privieranie očí pred spravodlivosťou. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Při scéně se svíčkami se objeví v záběru skutečná sestra Helena, na základě jejíhož příběhu byl napsán scénář. Při filmování byla přítomna jako "dozor". (don corleone)
  • Scéna znásilnění se natáčela celou noc, kvůli tomu, že se odehrává v bahně. Po každém záběru se museli herci osprchovat, znovu obléci do čistého a pokračovat. (don corleone)
  • Poté, co se dozvěděla, že ji bude hrát slavná herečka z filmu Thelma a Louise (1991), byla sestra Helena představena Susan Sarandon a řekla: „Díky bohu, je to Louise. (HellFire)

Reklama

Reklama