Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (268)

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Tento blábol se často objevuje na nejrůznějších seznamech nejděsivějších hororů. Z vědeckých důvodů bych si přál vidět jediného člověka, která shledává jediný moment z této sračky aspoň trošku děsivým. Jediné, co dovede vyděsit k smrti je strach z toho, že tato 3,14čovina nikdy neskončí. Nejdříve jsem na snímek čuměl s otevřenou hubou a netušil, co se to kurva před mýma očima odehrává a děje. Doteď vlastně netuším, zda tahle sračka je pokračováním něčeho, nebo to má být samostatný film. Úvod byl totiž tím nejdivnějším, co jsem za poslední roky viděl. Nejdříve jakési televizní vysílání, kde žvanili nějací dementi a pak banda retardů v modrém pobíhala po domě a střílela do všeho živého i neživého. Od určitého momentu ani pořádně nevím, co se ve filmu dělo, protože jsem u něčeho tak extrémně stupidního, stereotypního a bezdůvodně zdlouhavého nedovedl udržet pozornost. Tu a tam se někdo hezky rozprskl, nebo mu někdo hezky vykousl kus masa. Naproti tomu je ovšem naprosto dementní ztvárnění nemrtvých, kteří vypadají úplně jako normální lidi, jen chodí pomalu a mají po ksichtě rozetřenou jakousi fialovou sračku. Trapnější Zombie jsem neviděl ani v pokusech o porno horory v céčkových italských sračkách ze 70. let. To byl opravdu vrchol ubohosti. Děj je z kategorie nejsračkoidnějších a každý, kdo u něj udrží 126 minut pozornost, má můj nejhlubší obdiv. Tento film snad vznikl s jediným záměrem - udělat si ze všech diváků prdel. Nic tady nefunguje. Totálně nudný příběh, ubozí herci, atmoféru věčně narušují všudypřítomné komické prvky, které mi nepřijdou jako záměrné, nýbrž jako výsledek čiré neschopnosti. Kolosální sračka a rozhodně jeden z nejubožejších a nejhorších pokusů o horor, jaké jsem za svůj filmově bohatý život viděl. A teď mě omluvte, jdu zvracet. [5 %] ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,5miliónaTržby USA $5,100,000Tržby Celosvetovo $55,000,000▐ Tak toto Romerovi krásne vyšlo, vydarený príbeh, maximálne využité prostredie supermarketu, skvelá akcia, triky a niektoré masky a utrhnuté končatiny stoja za to. /80%/ ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať Dawn of the dead v časoch novoročných výpredajov má podobné kúzlo, ako sledovať na Štedrý deň Tri oriešky pre Popolušku. Romerov film je presne opačný, ako jeho zombies. Čiže akčný, má tempo a je premýšľavý. Okrem hlavnej, dosť jasnej paralely, pridal zopár výborných režisérskych nápadov, ako napríklad hlavne zbraní, mieriacich na kameru. Je to jasné, aj diváci sú obete konzumu. Ďalej strielanie do dverí, z ktorých vyjdu nemŕtve deti, keď si nemôžeme byť istí, či už boli skutočne mŕtve predtým. Alebo boj, vyplývajúci z nárokov na "dobyté" územie. Pri sekvencii, kde televízny hlásateľ vysvetľuje príčinu chovania zombies s prestrihmi do obchodného domu, sa musel každý divák vynikajúco zabávať. Videl som DC, ktorý stráca možno trochu v určitých okamihoch tempo, takže potenciálnym divákom doporučujem skôr pôvodnú verziu. Už nikdy nebude pohľad na nakupujúcich v obchodných centrách rovnaký:). ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

První scény Romerova svědectví o doslovném rozkladu společnosti patří, nepočítáme-li nedostižná Vlákna, k oněm několika málo působivým počátkům apokalypsy. A není k tomu třeba žádných davových scén, megalomanských trikových kouzel ani ničeho podobného. Stačí k tomu pár lidí ve fiktivním televizním studiu, jejich nervozita, znatelně se stupňující strach a chaos. A hned poté jsme vrženi do brutálního světa, kde už přestávají platit všechna pravidla. Hlavní hrdinové se setkávají a společně, tak jako mnoho jiných, prchají, aniž by předem znali svůj cíl. Útočištěm se jim poté stává opuštěné obchodní centrum, v němž nalézají dočasný úkryt i pocit bezpečí. Živých mrtvých však přibývá a blížící se konec světa sebou nese i nezvratné změny společnosti jako takové... Kritika lidské společnosti tu nabývá ještě větší naléhavosti než předtím a s Romerovými závěry se možná brzy všichni seznámíme na vlastní kůži a zombie k tomu nebudou nezbytné.. Čtyři cukající se údy mrtvoly (jedna dolů za přece jen protrahovanou vztahovou a budovatelskou střední etudu) ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Romero prostě umí.Je pravda,že Úsvit nedosahuje drásavosti a děsuplnosti Noci oživlých mrtvol (že by to bylo přibyvší barvou?) ,přesto je to velmi kvalitní žánrový kousek s přidanou hodnotou v podobě kritiky konzumní společnosti,která je zde vyobrazená skutečně bravurně.Romero se snažil hrát hlavně na propracovanou psychiku postav,což se mu daří,bohužel za cenu lehké ztráty tempa a trochu přemrštěné délky,část s motorkáři je navíc úplně zbytečná,ale bez ní bychom se asi nedočkali gradujícího závěru.Remake byl adenalinovější a zábavnější,ale tohle dílko praotce žánru rozhodně stojí za zhlédnutí,už jen kvůli své kultovní pověsti,které u mě bezezbytku dostál. 80 % ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Někteří z herců, kteří hráli zombie, měli skutečně amputované části těla. (Mr.Hudson)
  • Po prvním uvedení filmu do kin činil rozpočet 1,5 milionu USD. Producent Richard P. Rubinstein později na DVD komentáři přiznal, že toto číslo bylo úmyslně navýšené, aby film koupili zahraniční společnosti. Skutečný rozpočet se pohybovat kolem 500 000 USD. (HellFire)
  • Invaze motorkářů byla natočena během dvou nocí. (DivX)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama