Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (268)

InJo 

všechny recenze uživatele

Slabota. Zejména pak v některých konkrétních filmařských složkách. Zombies prakticky vůbec nebudí strach ani respekt, protože nevypadají jako chátrající nemrtví, ale jen jako obyčejní lidé lidé (špatně) natření na šedozeleno. Na konci 70. let to možná na diváky stačilo (i když i o tom dost pochybuju), o 40 let později to ale působí vesměs nechtěně směšně. Navíc v pár scénách (náklaďáky) hraje hudba jak z komedií s Budem Spencerem a Terrencem Hillem. Být tam ještě zářivě oranžová krev, už by to skoro bylo na úrovni kultovních italských hororů z téže doby (ty už jsou dnes taky téměř nekoukatelné). A i když je film velmi akční a téměř pořád se v něm něco děje, stopáž přes dvě hodiny je zbytečně moc. O deset let starší černobílá Noc oživlých mrtvol je navzdory své nízkorozpočtovosti lepší nejméně o třídu, Snyderův frajerský remake pak možná i o dvě... 55 % ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Viděn pouze Director´s cut a popravdě mě to přišlo dost roztahaný. Bohužel nemám tušení, které scény byly přidány, ale i přes některé nudné sekvence se jedná o lepší zombie film, i když remake od Zacka Snydera je ve všech směrech o dost lepší… zde jsou zombíci spíše komičtí a neškodní, takže napětí nebo strach jsem zde nepocítil. Mé hodnocení 3 hvězdičky… ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Je neskoro. Tento svet sa neoplatí zachrániť. Prežili len blbci.“ Romero je génius zombies horor, ale na Úsvit mŕtvych asi treba vek. Aspoň ja som bol na prvé pozretie sklamaný. Až o niekoľko rokov neskôr som docenil dlhé akčné scény (kamióny), užil si brutálne gore režisérovho kamaráta Saviniho (vo finále zažiari ako člen motorkového gangu), príbeh s presahom s nábehom na filozofiu, krásnu výpravu parádneho, ozrutného, rozľahlého obchodného centra, disciplinované herecké výkony atď. Pritom sa mi na 5* páči aj Snyderov remake, ale z totálne odlišných dôvodov. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Romero má zvláštní smysl pro humor, který je mi ale sympatický. Zombie jsou zde neuvěřitelně pomalé a když si dáváte pozor, tak docela i neškodné. Lidé si z nich chvílema i dělají srandu a dokonce jim o ksichty rozmazávají talíře se šlehačkou. Právě proto občas někdo zombie podcení a je následně sežrán. Atmosféra tu je chvílemi fakt uvolněná, ale o vypsychované situace tu naštěstí taky není nouze. O kvalitě filmu svědčí i fakt, že při neuvěřitlené délce dvou hodin a devatenácti minut jsem se ani vteřinu nenudil. Herci jsou opět neznámí, snad až na Toma Saviniho. A na konec taková perlička, které si možná někdo nevšiml, představitel Petera, Ken Foree (ten černoch), se objevil i v Snyderově remakeu v roli kazatele z televize a pronáší opět tu stejnou větu: "When there is no more room in hell, the dead will walk the earth ." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Puvodni Usvit mrtvych si je se svym remakem v dost vecich podobnej. Opet tu mame uvodnich zhruba 40 minut, nez se dej presune do obchodaku. A tenhle uvod se Romerovi fakt poved, vsude zmatek, prestrelky, zombici, sama krev a cely je to takovy dost syrovy. Jenze pak se zbytek filmu odehrava v obchodaku a kuli premrsteny delce 140 minut se za chvily dostavi lehka nuda. Ale je fakt, ze tady je to zajimavejsi, nez v remakeu, sice se tu taky nekosi moc zombiku, ale particka 4 prezivsich si to v obchodaku skvele uziva, zadny prokreslovani postav a film se trosku stava cernou komedii. Pak ale prijede na motorce krutak Tom Savini a zacne zaverecnej, asi pul hodinovej masakr. Do toho vseho hraje misty az infantilni hudba, triky jsou spravne krvavy a obcas uvidime i nejaky to strivko nebo mozek. Jen ti zombici se misty tvarily moc inteligentne a udelat je vsechny sedivy nebyl nejstastnejsi napad. Takze kdyz tohle porovnam s remakem, kterej jsem videl driv, musim uznat, ze oba filmy jsou zhruba na stejny urovni, ale kazdej ma neco, co tomu druhymu chybi, takze se vyplati podivat se na oba dva filmy. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Tom Savini se rozhodl aplikovat na zombie make-up v šedé barvě, protože Noc oživlých mrtvol (1968) byla natočena v černobílých barvách a tvůrci se proto nezabývali otázkou odstínu pleti zombie. Savini později uvedl, že svého rozhodnutí litoval, protože v konečné verzi filmu vypadal make-up modře. (HellFire)
  • Letiště použité ve filmu je Harold W. Brown Memorial Field. (Chatterer)
  • Film měl mít původně rating X, který byl udělován výhradně pornografickým filmům, ale Romerovi se povedlo přesvědčit distributory, aby snímek uvedli do kin bez ratingu. Veškeré reklamní materiály a trailery přesto obsahovaly upozornění poukazující na fakt, že ačkoliv film neobsahuje sexuální scény, je vhodný pro diváky starší 17 let. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama