Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (268)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Romerovo zombí krve prolití číslo dvě! Tentokrát barevně! Extra červená krev! Čtyři lidi zabarykádovaný v obchoďáku obklíčeným davem oživlých mrtvol! Je to párádní horor u kterého se i pobavíte! Tom Savini jako šéf motorkářu na toho jentak nezapomenu. Tohle je zombie klasika kdo neviděl nezná ani zombi! ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"Every dead body that is not exterminated becomes one of them. It gets up and kills! The people it kills get up and kill!" Romero v tomto filmu dokazuje, že je mistrem této béčkové hororové zábavy..ANO, ZÁBAVY! :) Takhle jsem si už dlouho neužil ani u komedie. Nejlepší na tom všem je, že režisér to tak myslel. Podobně zábavný byl i film Petera Jacksona Bad taste, ten ovšem působil moc vyumělkovaně..oproti tomu Dawn of the dead působí téměř přirozeně. :) Zní to neuvěřitelně, ale už to, že film začíná prakticky uprostřed akce vám přijde naprosto normální a přirozené. Možná bych se ještě vyjádřil k remaku tohoto filmu. Není špatný, i přes veškerou snahu o legraci však všechna peprnost ze snímku vyprchala a zbyl "pouze" nadprůměrný béčkový horor. Ovšem "první díl" vás nenechá od něho odejít. :) "Bastards, you bastards!" ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že druhá projekce pomůže - a ono ne. Romerův Úsvit mrtvých jsem poprvé viděl někdy před čtyřmi lety a vůbec se mi nelíbil. Od té doby jsem si ale zvyknul na starší hororovou tvorbu, tak jsem dal filmu druhou šanci, ale nedopadlo to příliš dobře. Ono se to jednak vůbec nesnaží fungovat jako horor (není zde ani jedna scéna, u které by se člověk měl bát, ale to by v zásadě nevadilo), jednak to ale příliš dobře nefunguje ani jako vážné společensko-kritické drama, neboť se postavy zpravidla chovají jako šílení idioti (a je strašně zajímavé, že někteří fanoušci, kteří v dnešní době nadávají na sebenepatrnější projev nelogického chování postav v moderních hororech, jsou se starým Úsvitem spokojeni). A to ani nemluvím o komických vsuvkách, které pravidelně neutralizují i tu trošku pochmurné atmosféry, kterou se Romerovi sem tam podaří vykouzlit navzdory zombíkům, jejichž vzhled dnes už působí vyloženě směšně (stejně jako zdejší gore, přičemž pro to NENÍ žádná omluva, neboť Italové ve stejné době měli v hororech gore o několik tříd lepší). Ve výsledku průměrný film. Se Snyderovým remakem neporovnatelné. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Armáda preberá vedenia vo svete zamorenom zombíkmy, dvaja vojaci, jeden pilot a jeho priateľka sa na vrtuľníku dostávajú do obchodného centra kde sa to rozhodnú prežiť. Žena čaká malé a ako si štvorica postupne zvykáva na situáciu, ja zakrátko konfrontovaná s miestnym gangom, ktorý spustoší obchoďák aj všetky ich zabezpečenia, zombíci objavujú ich úkryt a tak na koniec musia preživší opustiť svoje útočisko nevedno kam... Po druhom zhliadnutí tentoraz Directors Cut verzii, mi to už prišlo oveľa lepšie, hlavne keď to porovnám s THE CRAZIES a MARTINom. Tom Savini našiel svoj legendárny zostrih ako jeden z členov gangu čo prepadnú obchod je proste neskutočne cool. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Film se nese v mnohem komediálnějším duchu než jeho akčně/hororový remake a přestože prostředí s pomalu se rozmáhající nákazou a lidmi snažícími se ji zvládnout a vrátit se do běžných kolejí je poměrně zajímavé (zapomeňte tedy na bleskovou apokalypsu z novější verze) a pár scén, převážně se týkajících blbnutí s prakticky neschopnými zombíky, bylo opravdu vtipných, tak jsem se většinu filmu příšerně nudil a od poloviny při něm radši brouzdal na netu, jinak bych asi usnul. Film má jednoduše zbytečně moc natahovanou stopáž (ještě že jsem neviděl prodlouženou verzi) ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Nemrtvý makeup trvalo vytvořit tři hodiny. (DivX)
  • Gaylen Ross odmítla ve filmu křičet. Myslela si, že postava Fran je silná žena a pokud by křičela, už by se nejevila tak silně. Řekla to Romerovi, když jí o křik požádal. Už to po ní nikdy nechtěl. (DivX)
  • George A. Romero několikrát řekl, že zombie chůze Davida Emgeho je jeho vůbec nejoblíbenější. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama