Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Zajímavosti (72)

Robot Chicken (2005) (seriál)

  • Záverečná hudba je kotkodákajúcou verziou The Gonk - hudba hraná v nákupnom stredisku vo filme Dawn of the Dead, ktorý bol tiež použitý v záverečných titulkoch. (ČSFD)

Městečko South Park - Noc oživlých houmlesů (2007) (epizoda) (S11E07)

  • Epizoda paroduje klišé a stereotypy ze zombie filmů. Bezdomovci v této epizodě představují zombies a jejich vykřikování slova "drobné" nahrazuje slovo "mozky" a paroduje film Noc oživlých mrtvol (1968). Většina hudby je převzata ze zombie filmu Úsvit mrtvých (1978). Letecký záběr stovek nemrtvých bezcílně bloumajících městem je stejný jako úvodní záběr z filmu Den mrtvých (1985). Southparkský expert na bezdomovce je parodií na doktora Logana (Richard Liberty) opět ze stejného filmu a některé jeho průpovídky jsou převzaty z filmu Věc (1982). V jedné scéně je Randy nucen zastřelit člověka, co právě ztratil domov a stal se z něj bezdomovec. To paroduje scénu z filmu Úsvit mrtvých, ve které je jedna z postav nucena zastřelit nakaženého člověka. (ČSFD)

Hrůza v temných uličkách (1984)

Den mrtvých (1985)

  • V jedné scéně se postava Williama (Jarlath Conroy) zmíní, že „všechna nákupní centra jsou zavřená“, což je odkaz na režisérův předchozí zombie film Úsvit mrtvých (1978), který se odehrává v nákupním centru. (HellFire)

Země mrtvých (2005)

  • Počas úvodných titulkov je zhrnutie udalostí, ktoré vyústili v situáciu, v akej sa ocitli hrdinovia filmu. Pri tom je využitý aj materiál z Romerovho filmu Night of the Living Dead (1968), zobrazujúci vypuknutie epidémie. Romero chcel využiť aj zábery z ďalších 2 dielov série, Dawn of the Dead (1978),a Day of the Dead (1985), narazil však na problém autorských práv., pretože sa každý diel natáčal pre inú spoločnosť. Z toho istého dôvodu je aj cameo Toma Saviniho uvedené v titulkoch ako Zombie s mačetou. Savini si vo filme zopakoval postavu menom Blade, ktorú stvárnil už v Dawn of the Dead (1978). Producenti nemali na túto postavu práva, a tak sa v titulkoch žiaden Blade neobjavil. (beso74)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama