Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Největší vojenská operace od druhé světové války se pro polské jednotky odehrála v roce 2004 v Iráku, když se v kontrolované zóně města Karbala vzbouřily povstalecké džihádistické skupiny. Skupina polských a bulharských vojáku dostává příkaz za každou cenu ubránit budovu radnice, ve které jsou obklíčeni se zásobami jídla a munice na pouhých 24 hodin. Akční film podle skutečných událostí přibližuje syrovost moderní války a vtahuje diváka do perspektivy jednotlivých vojáků v nejvypjatější možné situaci boje o život. Národní heroismus a profesionální provedení zajistily, že film byl jedním z divácky nejúspěšnějších titulů v polských kinech. (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technická stránka není vůbec špatná a to i přes místy až příliš se klepající kameru. Nicméně pokud jde o snahu přiblížit nějakým způsobem jednotlivé postavy, tak režie selhává a totéž platí i pro minipříběhy, které by měly být na prostou kostru "Poláci střílejí Íráčany" nabaleny. Závěrečná gerojovina či vstup amerických důstojníků tak nenesou kýžený efekt. Nicméně Poláci i tady ukazují, že zvládnout válečný film západního střihu jim není cizí, tak snad to bude příště lepší. 40% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Poláci se významně podíleli na porážce Turků u obléhané Vídně (1683), zamezili Leninovým bolševikům ve vývozu jejich ideologie do Evropy (1920), polští matematici vyřešili počátkem 30. let kód Enigmy a výsledky své práce pak předali Spojencům, polské jednotky byly u dobytí Monte Cassina (1944)...a v roce 2004 v Karbale několik dnů (spolu s Bulhary) úspěšně odolávali útokům iráckých ozbrojených rebelů. A nebojí se o tom natočit film, který je sice (stejně jako Bayových 13 hodin) westernově zjednodušený, ale z řemeslného hlediska mu nelze nic vytknout. Před několika lety bychom v něm patrně viděli Boguslawa Lindu, Bartlomiej Topa (Drogówka) ale dokazuje, že o věrohodné představitele chlapských hrdinů nemají naši sousedé nouzi. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Vůbec nejsem žádný odborník a znalec takových konfliktů, který se odehrál v Karbale. Dokonce by se dalo říct, že se s nimi podrobněji seznamuji právě pouze díky takovým filmům jako je tenhle. O námětu se tady nedá asi moc psát, protože přece jen museli čerpat ze skutečností a to není pro tvůrce asi vůbec jednoduché, takže se občas stávalo, že jsem v tom měla mírný hokej. Nicméně těch akcí a různých situací, týkajících se počínání některých jednotlivců tam bylo dostatečné množství na to, abych si uvědomila, že si sama sebe nedovedu v některých vyhrocených situacích ani představit, co bych na jejich místě dělala já. Naštěstí jsem v tomhle případě žena, kde se to dá pochopit. Když jsem o tom pak ještě chvíli přemýšlela, tak musím ocenit polskou kinematografii, protože si absolutně nedovedu představit, že by něco podobného natočili naši. A nebo natočili, ale já o tom nevím. Víc se do toho raději pouštět nebudu, přece jen jsou na válečné filmy daleko fundovanější lidé a já jen pouhý laik, který to vidí možná úplně jinýma očima a hlavně srdcem. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Oi kurwa ! Czarny śmigłowiec spadł część druga. No, co k tomu napsat, abych si moc neošoupal klávesničku? Asi toliko, člověka překvapí naprostá absence těžkých zbraní na straně Bolka a Lolka. Nelogičnost některých rozhodnutí taky zlehka mlátí do ksichtu, ale řemeslně je to docela pocitvě odvedenej flick a jelikož jsem na tyhle fájty s šátkařeme docela ujetej, nezbývá mi než nadělit tomu slabší čtvereček. 65% P.s.: škoda jen, že se Kryštůfek tak moc nechal ovlivnit Černým jestřábem, je to poznat v každé druhé scéně ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Bolek i Lolek pierdolą Szehrezade. Když ukrutná džihádistická přesila sedmi hadrových hlav, špičkově vyzbrojených kalašnikovy a jedním minometem s naprosto neuvěřitelnou kadencí dvě střely každou třetí lichou středu v přestupném roce, zbaběle zaútočí na třicetičlenný opancéřovaný kontingent pšontkovských šmelinářů a bulharských veksláků v maskáčích, jde fuckt do tuhého!!! Je to ten pravý čas na nesobecké hrdinství, osobní oběti a nefalšovaný patriotizmus. Vždyť mohli, hrdinové jedni, v klidu doma prodávat Solexky na burze v Bielsko Bialej, ale to oni ne! Vlast přeci zavolala až z Iráku, a tak ani chvíli nezaváhali a vydali se bránit světový mír, demokracii, čest NATO, stovky bezbranných životů vdov a sirotků, klidný spánek polských matek a právo evropských dětí na Pohádky tisíce a jedné noci. Jo, a taky na dvacet tisíc złotówek měsíčně by si nepřišli ani kouřením čuráků na Warszawskiej stacji centralnej. Dokud eskaluje napětí, je to celkem v pohodě. Pak ale vypukne to zcela smysluplné peklo při obraně úplně prázdné radnice v nějaké totální irácké prdeli a začíná komedie. Tomek, Włodek i Misz Uszatek heroicky zakleknou za jakési krabice u vstupu a sveřepě odolávají jedné smrtící vlně za druhou, valící se v podobě třech až čtyřech ke všemu odhodlaných čmoudů, kteří je každý den mezi jedenáctou a čtvrt na dvanáct neúnavně atakují. Radnice je naštěstí naprosto neobklíčitelná, a tak přicházejí vždy hlavní promenádou. No, co vám budu povídat, hotový armagedon! Všude lítají a našim neohrožených rekům se pod tím strašlivým náporem i scvrkávají kulky, Tomek má dokonce hnusně škrábnuté ramínko a situace se zdá zcela beznadějná. Pak se ale chlapci vzmuží a po třech dnech strašlivých válečných hrůz, zvěrstev a nebetyčného utrpení hrdinně zaútočí na protější mešitu, kde je patrně podle následných díků generálního tajemníka nejen základna těch bezskrupulózních džihádistů, ale i celé Al-Kaidy pro Blízký východ. V těžkých bojích i za cenu zaprášených xichtů vystřílejí tři čtvrtiny toho pluku zla, slovy pět cigošů, dva utečou a skokem přes táborák prokáže své hrdinství i dříve zbabělý zdravotník Jacek. Je dobojováno a mně se hrnou slzy do očí. Vztekem, jak jsem zase naletěl, protože to tu ta partička místních nesporných heteráků jako obvykle brutálně nadhodnotila. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Väčšina natáčania prebiehala v Jordánsku, no filmári navštívili aj Kurdistan na severe Iraku a natáčali aj doma v Poľsku. (MikaelSVK)

Související novinky

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

23.10.2016

3 kinosály, 4 země, 5 workshopů, 5 dní, 18 hostů, 40 filmů. MFF 3Kino – Praha 2016 proběhne ve dnech 2. až 6. listopadu ve dvou sálech kina Atlas, ale nově i v kině Evald. Festival se i letos… (více)

Reklama

Reklama