Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Indiana 

všechny recenze uživatele

Další skvělý film z vězeňského prostředí, jehož hlavním hrdinou tentokrát není trestanec, ale ředitel věznice. Potom, co ale ve Wakefieldu vykoná pořádek a vězni se tam stmelej a žijou si líp, sem z toho měl takovej ten podobně správňáckej pocit jako u Vykoupení z Věznice Shawshank, se kterým bych Brubakera kvalitativně směle srovnával. Plus zatim asi nejlepší výkon Roberta Redforda (zatim s nim nemám nakoukáno vše). 9/10. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmových zážitků, který mi zprostředkovala československá televize 80. let... Poměry v amerických věznicích nebo obecněji poměry ve věznicích, tedy místech, kde jsou z nějakého důvodu okleštěna práva jedince na důstojný život a kde je nejvíce zranitelný člověk-prvek dysfunkčního systému... Strhující herecký výkon Roberta Redforda... ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Brubaker je podle mě trochu nedoceněnou klasikou. Jeden z nejlepších vězeňských filmů vůbec a že jich bylo natočeno požehnaně a ne ledajakých (namátkou - Frajer Luke (1967), Motýlek (1973), Útěk z Alcatrazu (1979), Kriminál (1989), Shawshank (1994) či Zelená míle (1999) atd.). Robert Redford je jako charakterní a spravedlivý ředitel věznice naprosto fantastický a např. scéna, ve které vězni vykopávají na polích mrtvoly, je opravdu silná a nezapomenutelná, stejně jako netradiční a dojemný závěr s tleskáním. Ovšem bez patosu. Jinak - hudba Lalo Schifrina opět za jedna. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Drama z vězeňského prostředí, které ukazuje na prohnilost tehdejšího systému, kde korupce vzkvétala podobně jako dneska u nás. A nezměnil na tom bohužel nic ani sebevědomý a idealistický Henry Brubaker, jehož vize nového pořádku ve věznicích logicky narazila na odpor všech, kteří na zaběhnutém systému parazitovali. Jen škoda, že měl všechny páky na to, aby zatočil s těma zmetkama a nebo jim alespoň život v base pěkně „zpříjemnil“, ale pro mě nepochopitelně to neudělal, i když o všech všivárnách věděl. Z herců kromě charismatického Roberta Redforda nelze opomenout Yapheta Kotta, jeho výkon se mi moc zamlouval. Potěšila i malá role Morgana Freemana. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Sledování mi asociovalo kultovní Shawshank (prostředí, vykreslení vězňů,..), jenž tu okupuje vedoucí příčku Nejlepších filmů - info pro ty co si toho nevšimli. Jak se ale divám na některé komentáře, tak nejsem sám. :-) Samozřejmě vím, že se oba filmy také odlišují a o tom teď pohovořím, neobejde se to ale bez spoilerů, takže prosím ty diváky, jenž tento snímek a výše zmíněné Vykoupení... neviděli, ať dále nečtou. Mohli by se ochudit o velmi pěkné filmové zážitky. __ Zatímco Darabontův vězeňský opus Shawshank. jehož námět Stephen King ve své knize Čtvero ročních období označil přívlastkem - příběh o naději (už to mluví za vše), zařazuji díky konečné pointě k nejlepším čili k nejlidštějším "dospělackým" pohádkám, tak Brubakera musím poslat do skupiny nejsmutnějších realistických dramat, částečně za to také může pointa. Brubaker je sice silně humánní film, popisuje nefunkční vězeňský systém, který vychází z lhostejného systému politického a společenského (korupce, podfinancování, atd.) a hlavně zachycuje snahu tuto chybu vyřešit, ale konečné vyznění a vlastně skoro celé sledování, alespoň ve mně, vyvolávalo pocity jako beznaděj či marnost lidského snažení.. Já mám ale pro filmy, které vypráví o nelidských podmínkách respektive nelidských místech nebo o člověku, jenž se vydal do boje s větrnými mlýny (v tomto filmu ztělesněn idealistickým ředitelem Henry B.) opravdu slabost, takže hodnotím silně nadprůměrně. A to i přestože mám v hlavě radikální (možná dokonce nelidský) plán na reformu vězeňství, hlavně pro nejtvrdší delikventy a recidivisty. 90% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o první filmování, kterého se jako komparzista zúčastnil Nicolas Cage. Rovněž jde o první film Morgana Freemana (Walter), kde byl v titulcích uveden jako herec. (Kritiq)
  • Pre nakrúcanie bola použitá v tej dobe čerstvo zatvorená väznica Junction City neďaleko Columbusu, štát Ohio. Medzi tisíckami komparzistov (filmárom sa prihlásilo celkovo 6500 záujemcov) boli i miestni, nedávno prepustení dozorci. (classic)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama