Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Parádní dramatický film o nezlomnosti lidského ducha navíc z vězeňského prostředí. To já miluji. Vůbec skoro každý film podobného zaměření, byl vždy velice úspěšný, ani nevím proč tomu tak je? Zásadní úspěch filmu? Možná už ve scénáři? Sám scénárista dobře věděl o čem píše, sám si totiž nějaký ten pátek v lochu poseděl. Luke to ze začátku nemá vůbec lehké, sice je ještě sympatickým slušňákem, ale nikdo si ho až zas tolik nevšímá, postupně si však získává obdiv spoluvězňů (zejména v osobě G. Kennedyho) a to nejen svým postojem k životu, ale také třeba vítězství v sázce o snědení padesáti vajec! Změna v jeho myšlení (kdy už to má jak se říká doopravdy za pár) přichází až nečekaným úmrtím jeho milované matky! Potom přichází na řadu ty jeho fenomenální a vtipně promyšlené útěky. Pro mě jako pro diváka, zásadní věc. Opět nějaká akce. Paul Newman v tomto filmu předvádí doopravdy úžasný výkon, ale nejen to, i scény v pojídání vajec, asfaltování silnice a překopávání jam si zaslouží minimálně oscara. Herec ve vedlejší roli George Kennedy (Tahoun), ho dokonce získal! Oba podali skvělé, bezchybné a nezapomenutelné výkony, a oba společně táhli děj celého filmu. A pak tam byl také ještě ten nemluvící slepý odstřelovač, opět zásadní a ze začátku tajemná postava filmu. "Můžu jít na záchod šéfe?" Můžeš ale dej o sobě vědět.. Tak chvíli klepal větvemi za stromkem, a záhy byl fuk! Takovou basu a k tomu ještě takovou dřinu, by potřebovali ty dnešní vysmátí vězni! Vše aby museli pěkně hlásit, jako ve školce nebo škole! Bože to by bylo pro některé teprve to pravé ponížení! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke bol vážne frajer. Škoda, že mi celkom unikli jeho pohnútky, kvôli ktorým sa dostal do väzenia, a to ani nehovorím o tom, že za zničenie parkovacích hodín dostal 2 roky natvrdo. Tomu poviem teda trest. Samotné väzenie tiež nevyzeralo ako klasické väzenie z iných amerických filmov, skôr mi pripomínalo nejaký pracovný tábor, galeje alebo koncentrák (ale zbavený rasového motívu), čiže celkom príjemné oživenie väzenského prostredia. Na filme je najúžasnejšie to, ako ľahko si vedel Luke každého získať, dokonca aj toho najväčšieho tvrďáka, a to všetko len so svojim úsmevom a pevným charakterom. Tak pevným, že ho nedokázalo zlomiť ani mučenie a bitky od bacharov. Oscar Wilde kedysi pekne poznamenal, že základom charakteru je sila vôle. A presne o tom je aj celý film. 85/100 ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Luke je frajer, a nenechá si ve své tvrdé palici nic změnit. Což je cool. Ale dívat se jen na tohle přes dvě hodiny? To už není cool. Krom typově přesného Newmana ještě potěší na svou dobu velice hezká kamera, víc nic. Odpočinková nuda bez pořádné hloubky a příběhu, jen jednorozměrná plakátovost. 7/10 ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Brilantní snímek o nezlomnosti lidského ducha. Společně s Vykoupením z věznice Shawshank se jedná určitě o samotnou špičku mezi dramaty z vězeňského prostředí. Paul Newman předvádí úžasný výkon, ale také další známí herci jsou skvělí, stejně jako scénář, režie, střih, kamera a vůbec všechno, na co si vzpomenete. Řadím jej do "povinné četby". ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dílo světové kinematografie s výbornými hereckými výkony a skvěle napsanou postavou ztvárněnou Paul Newmanem. Poutavá režie a parádní ač trochu jednodušší scénář mě dokázal udržet až do trochu překvapivého konce. Nezapomenutelné scény pojídání 50 vajec, přeseknutí sekyrou řetěz a následné posypání země kořením kvůli dezorientaci psů. [7,5/10] (Jalem, Warner Bros.) (Technicolor /// Produkce: Gordon Carroll, Carter De Haven Jr. /// Scénář: Donn Pearce a Frank Pierson podle románu Donna Pearceho /// Kamera: Conrad L. Hall /// Hudba: Lalo Schifrin /// Oscar: George Kennedy (herec) /// Nominace na Oscara: Donn Pearce, Frank Pierson (scénář), Paul Newman (herec), Lalo Schifrin (hudba)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Předobrazem postavy Frajera Lukea (Paul Newman) byl údajně Donald Graham Garrison, usvědčený lupič, který během své kriminální kariéry ukradl téměř 5 milionů amerických dolarů. V roce 1966 citovala Donna Pearce agentura Associated Press Pearce, které řekl: „Existoval skutečný Cool Hand Luke a já ho znal. Ale v té postavě je také hodně ze mě.“ V roce 1983 však Associated Press uvedla:  „Ačkoli se Pearce s hlavní postavou nikdy nesetkal, řekl, že Luke byl legendou mezi řetězovými gangy a zemřel v Raifordském vězení.“ (sator)
  • Exteriéry sa nakrúcali v delte rieky San Joaquin neďaleko mesta Stockton v Kalifornii. (Michal74)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama